30 квітня у рамках передвиборчого туру Рівне відвідала кандидат у президенти України Юлія Тимошенко. Вона побувала на рівненському військовому полігоні, поспілкувалася з місцевими ЗМІ та виступила на майдані Незалежності у центрі Рівного.

Tymoshenko rivne

Під час візиту кандидата у президенти України Ю. Тимошенко на Рівненський полігон керівництвом ОК «Північ» були організовані навчальні стрільби з систем залпового вогню «Град». Також Тимошенко виступила перед особовим складом військовослужбовців, мобілізованих до лав Збройних Сил України, яких на полігоні було присутньо близько двох тисяч.

Зазначимо, що захід відбувся з порушенням правил ведення передвиборчої агітації, оскільки про проведення заходу ОВК №155, в межі якого входить полігон, не було повідомлено у встановленому законом порядку.

«Вчора близько 12.00 до мене телефоном звернулися представники кандидата на пост Президента України Ю. Тимошенко», - говорить голова ОВК №155 Сергій Кондрачук. «Вони попросили, щоб я надав їм лист стосовно того, що не заперечую проти зустрічі кандидата у президенти Тимошенко з військовослужбовцями на території військової частини А4152. Я надав такий лист, в якому вказав, що не заперечую, щоб ця зустріч відбулася, проте лише з дотриманням норм Закону України «Про вибори Президента України». Тобто з належним письмовим повідомленням ОВК щодо необхідності організувати вказану зустріч та у строки, які дозволять повідомити не пізніш як за три дні до дня зустрічі усіх довірених осіб кандидатів на пост Президента України у територіальному окрузі №155».

За словами Сергія Кондрачука, він не знає, чи зустріч кандидата у президенти Тимошенко з військовослужбовцями взагалі мала місце в межах його округу, адже жодною офіційною інформацією з цього приводу не володіє. Проте пізніше, за словами голови ОВК, до нього звернулася виборець з м. Квасилова і зазначила, що на території полігону, який нібито входить в межі ТВО №155 (хоча жодної «військової» спецдільниці цей округ немає) зустріч військовослужбовців з Ю.Тимошенко таки відбулася й що це, на її думку, може суперечити нормам закону «Про вибори Президента України».

«До мене, у встановлений законом термін, офіційно в письмовому вигляді не зверталися ні сама кандидат у президенти Ю.Тимошенко, ні її уповноважені особи», - говорить Сергій Кондрачук. – «Оскільки ОВК здійснює контроль за додержанням законодавства про вибори Президента України, зараз я готую лист до начальника військової частини з проханням уточнити чи справді така зустріч мала місце на території в/ч А4152 та в межах мого округу. Проте неофіційно представники кандидата повідомили мені, що Тимошенко територію в/ч не відвідувала, а зустріч з військовослужбовцями відбувалася на території Малолюбашівської сільської ради Костопільського району, який навіть не входить до нашого округу».

У сусідньому виборчому окрузі, до якого входить і Костопільський район (ТВО №158) про запланований візит кандидата Тимошенко знали. «До мене було усне звернення представників кандидата Тимошенко», - зазначив голова ОВК №158 Анатолій Босюк. «Проте я пояснив їм, що військовий полігон не належить до меж ТВО №158».

Зазначимо, що згідно ЗУ п. 2 ст. 64 «Про вибори Президента України» участь у передвиборній агітації забороняється: «у військових частинах (формуваннях) та в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах передвиборна агітація обмежується. Відвідання військових частин (формувань) та установ виконання покарань і слідчих ізоляторів окремими кандидатами на пост Президента України чи їх довіреними особами забороняється. Зустрічі цих осіб з виборцями організовуються відповідними окружними виборчими комісіями разом з командирами військових частин (формувань) або керівниками установ виконання покарань і слідчих ізоляторів з обов'язковим повідомленням не пізніш як за три дні до дня зустрічі усіх довірених осіб кандидатів на пост Президента України у відповідному територіальному окрузі».

Після відвідин полігону кандидат у Президенти України Ю. Тимошенко зустрілася з рівненськими журналістами та виступила на рівненському Майдані незалежності.

Tymoshenko rivne3

За коментарями звертайтесь:
Анатолій Бондарчук
Координатор спостереження ОПОРИ у Рівненській області
(096)9187408
Олександр Мельничук
Прес-секретар ОПОРИ у Рівненській області
(097)7190910
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.