Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала підкуп виборців: у Білій Церкві на зустріч кандидата у Президенти Петра Порошенка безкоштовно звозили людей.

Мітинг на підтримку Порошенка відбувся у Білій Церкві (центр 91 виборчого округу) 30 квітня. Раніше спостерігачі ОПОРИ зафіксували оголошення про зустріч з кандидатом, концерт гурту “Мандри” і підвезення учасників із Вишневого. На самому мітингу стало зрозуміло, що звозили людей фактично з цілої області: Тетіївський район, Обухівський, Таращанський, Фастів, Медвин, Матюші тощо.

Той факт, що транспорт організовували від Петра Порошенка, люди підтверджували у коментарях. Один із спостерігачів ОПОРИ записався на такий автобус як учасник мітингу. Він повідомив, що пасажирам безкоштовно роздавали також воду. На самому мітингу учасники отримали по кульці — синій або жовтій, а також їм роздали вже готові плакати із гаслами на кшталт “Порошенку — так!”, “Хочемо жити по-новому” (останні три слова — це основний слоган рекламної кампанії кандидата), “Порошенко — наш Президент”, “Голосуємо за Порошенка”, “Обухівщина за Порошенка” тощо.

Присутні на мітингу працівники штабу запевняли, що на захід приїхали лише охочі й прихильники кандидата. Водночас, коли Порошенко вийшов на сцену, йому фактично не аплодували. Навіть більше, у мешканців самої Білої Церкви були претензії до працівників штабу кандидата — люди вимагали люструвати штабістів.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що, згідно з частиною 6 статті 64 Закону України “Про вибори Президента”, передвиборча агітація, яка супроводжується наданням виборцям безоплатно або на пільгових умовах товарів чи послуг, вважається підкупом.  Згідно з процедурою, Центральна виборча комісія оголошує попередження кандидату на пост Президента України, який вчинив таке порушення. Але лише у тому випадку, якщо суд встановив факт підкупу (пункті 1 частини 3 статті 56 цього ж  Закону).

 
Довідка:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.