У Вінниці відбулось чергове засідання ОВК №11, на якому було прийнято низку рішень стосовно осіб, які за законом мають право бути присутніми на засіданнях ОВК без дозволу та запрошення (зокрема, спостерігачів та журналістів), також стосовно запрошених на засідання осіб.

Як повідомив довготерміновий спостерігач Громадянської Мережі ОПОРА, на засіданні членами ОВК №11 під головуванням одного з членів комісії було прийнято рішення про те, що особи, які не запрошені, тобто спостерігачі та журналісти, не мають права заходити на засідання ОВК після того, як воно почалося. Можна заходити лише до початку засідання або під час перерви. Також під час засідання не можна користуватися телефоном.

У постанові  ОВК такі рішення мотивуються тим, що члени виборчих комісій не лише «зобов’язані вживати заходів задля забезпечення безперешкодної діяльності осіб, які мають право бути присутніми на засіданнях виборчих комісій без дозволу та запрошення», а й «здійснювати контроль виконання вимог щодо обмеження діяльності осіб, які мають право бути присутніми на засіданнях виборчої комісії без дозволу чи запрошення та додержання цими особами положень частини 9, 10, 11 статті 28 Закону України «Про вибори Президента України».

Оскільки журналісти та спостерігачі є субєктами виборчого процесу і мають право бути присутніми на засіданнях комісій, і їхня робота передбачає використання засобів аудіо- та відеофіксації і звязку, а мобільний телефон і є одним із таких засобів, то заборона його використання може розцінюватись як перешкоджання роботі журналістів та спостерігачів. Також у законодавстві відсутня норма про запізнення на засідання ОВК журналістів, спостерігачів та інших субєктів виборчого процесу. З огляду на це ОПОРА вважає названі рішення ОВК №11 такими, що суперечать чинному законодавству, і має намір оскаржувати їх у ЦВК.

Postanowa1 vinnytsa

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.