Нещодавно ЦВК шляхом жеребкування сформувала склад окружних виборчих комісій (ОВК) на позачергові вибори Президента України. Крім того, було також визначено керівний склад ОВК. Керівні посади у комісіях ОВК отримали представники лише 13 з 23 кандидатів на пост Президента.

Всього по Україні було сформовано 213 ОВК, з них 12 у Луганській області. Зокрема дві з них розташовані у м. Луганськ – це ОВК № 105 та № 106 – зареєстровано по 20 членів комісії. ОВК № 107 (м. Алчевськ) включає в себе 19 членів комісії. ОВК № 108 (м. Краснодон) – 20 членів комісії, до ОВК № 109 (м. Красний Луч) зареєстровано 20 членів комісії. В ОВК № 110 (м. Лисичанськ) та ОВК № 114 (смт Біловодськ) зареєстрували по 19 членів комісії, а ОВК № 111 (м. Антрацит), ОВК № 112 (м. Рубіжне), ОВК № 115 (м. Сватове) та ОВК № 116 (м. Стаханов) – мають у своєму складі по 20 членів комісій.

По 12 представників у комісіях має 19 кандидатів у Президенти України, кандидата Вадима Рабіновіча представлятиме лише 9 членів комісій. Найбільше у керівному складі комісій сидітимуть представники кандидата Михайла Добкіна, зокрема, посаду голови його представник посідатиме у 109 окрузі. Від кандидата Миколи Маломужа 2 члени комісії посідатимуть посаду голови комісії у 112 і 115 округах. Крім того, по 2 члени комісії посідатимуть керівні посади від таких кандидатів, як Ольга Богомолець, Юрій Бойко, Олександр Клименко, Василь Куйбіда, Олег Ляшко, Петро Порошенко, Вадим Рабіновіч, Петро Симоненко, Юлія Тимошенко, Олег Тягнибок, Олег Царьов, Василь Цушко та Дмитро Ярош. По одному члену комісії матимуть у керівництві ОВК делегати від Анатолія Гриценка, Наталії Королевської, Володимира Саранова, Сергія Тігіпка  та Зоряна Шкіряка. Всі інші представники кандидатів матимуть статус лише членів ОВК. Таким чином у керівних посадах комісій виборчих округів посідають члени комісій від всіх кандидатів, які зареєстрували своїх делегатів у ЦВК, що можна вважати, як позитивну тенденцію у виборчому процесі та подальшому розвитку демократії в Україні. Кандидати Андрія Гриненка, Валерія Коновалюка і Рената Кузьміна не зареєстрували представників серед членів комісій в ОВК у регіоні.

 

Довідково:                                                                                                                                                      

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.