Днями на Рівненщині відбулися перші засідання окружних виборчих комісій. Цікаво, що у більшості комісій голови, заступники або секретарі на засідання з різних причин не з’явилися або відмовилися виконувати свої обов’язки.

На перших засіданнях ОВК у двох з п’яти комісій (ОВК № 154 та ОВК № 158) на засідання не з’явились голови комісій, у трьох ОВК (ОВК № 154, 156, 157) були відсутні заступники голів, а на засідання ОВК № 156 не прибув секретар.

Причини відсутності – різні. Так, в ОВК № 154 (центр – м. Рівне) голова комісії Наталія Котвицька (кандидат Н. Королевська) та заступник голови комісії Євген Ващук (кандидат В. Цушко) у телефонній розмові повідомили секретарю комісії, що на засідання не з’являться.

В ОВК № 156 (центр – м. Дубно) заступник голови ОВК Людмила Шах (кандидат Королевська Н.Ю.) у телефонній розмові з головою ОВК відмовилась працювати у складі комісії. Секретар комісії Пилип Кручок (кандидат В. Рабінович) відмовився працювати секретарем і приймати присягу члена ОВК у зв’язку з сімейними обставинами.

Не з’явився на перше засідання ОВК № 157 (центр – м. Дубровиця) заступник голови комісії Антон Петрушин (кандидат Р. Кузьмін). Зі слів голови ОВК, він у телефонній розмові підтвердив, що має бажання працювати в ОВК, але лише в якості члена комісії.

В ОВК № 158 (центр – м. Сарни) голова комісії Ярослав Головін (кандидат Ю. Бойко) не з’явився на засідання з невідомих причин.

Відзначимо, що в ОВК № 155 (центр – смт Гоща) весь керівний склад комісії на засідання прибув.

Кворум на засіданнях усіх ОВК був й усі комісії розпочали свою роботу.

Загалом на Рівненщині на перші засідання не з’явилися 19 членів комісій (включно з керівниками). Серед них не зявився жоден з 5 представників кандидатів у президенти Ю. Бойка та В. Цушка, а також жоден з двох представників кандидата Р. Кузьміна. Також не з’явилися двоє членів ОВК від кандидата Н. Королевської та по одному від кандидатів В. Рабіновича, В. Куйбіди, С. Тігіпка, Д. Яроша, О. Ляшка.

Цікаво, що з представниками кандидата у президенти Ю. Бойка не могли звязатися телефоном, оскільки у поданні були вказані невірні номери телефонів.

На думку ОПОРИ, цей факт може означати, що членів ОВК від кандидата Ю. Бойка подавали без їхнього відома та з метою подальшої заміни в інтересах інших кандидатів. Також подібні ротації можуть відбуватися щодо членів ОВК від кандидатів В. Цушка та Р. Кузьміна, оскільки жоден з них не прибув на перші засідання своїх ОВК.