16 квітня, в останній день, коли потрібно було провести окружними виборчими комісіями перше засідання на трьох окружкомах було достатньо членів для проведення засідання, однак присягу повинні були скласти не менше двома третинами членів ОВК, а таким чином комісія не набула своїх повноважень.

У 91 виборчому окрузі з центром у Білій Церкві на ОВК присутніми були 11 членів комісії з 19. У 94 окрузі (м. Миронівка) на засідання ОВК прийшло 13 чоловік з 20-и. У 96 окрузі (село Чайки Києво-Святошинського району) присутніми були 13 членів комісії з 20.

Відповідно до частини 4 статті 28 Закону України «Про вибори Президента України» «Засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності більше половини членів комісії від складу цієї комісії».

А відповідно частини 2 статті 26 Закону України «Про вибори Президента України» «Повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її складу, визначеного при її утворенні, на її першому засіданні, яке проводиться не пізніш як на другий день після дня прийняття рішення про її утворення і скликається її головою».

Тому окружні виборчі комісії не набули своїх повноважень, тобто, комісія не має права вчиняти дій, як орган, але її голова або члени комісії, які прийняли присягу мають право скликати 2-ге засідання відповідно до ЗУ.

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.