Голова 139 окружної виборчої комісії (м. Котовськ) Євген Штельмах через «стан здоров'я» не з'явився на перше засідання, однак направив замість себе «довірену особу», яка принесла нотаріально завірене доручення.

Втім, чинне виборче законодавство не передбачає можливості надання довіреностей на виконання обов'язків члена комісії, у тому числі, й голови. 

Слід зазначити, що 16 квітня було останнім днем для проведення перших засідань окружних виборчих комісій, на яких її члени повинні прийняти присягу. Для цього мало зібратися 2/3 членів комісії від її складу, і лише з прийняття присяги комісія набирає свої повноваження і може приступати до безпосереднього виконання своїх обов'язків.

ЦВК утворила 139 ОВК з 19 осіб. 13 з них (тобто 2/3) присягу прийняли, а довірена особа голови присягу приймати не стала.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.