Учора на засіданні окружної виборчої комісії у 99 виборчому окрузі з центром у місті Бориспіль Київської області були присутні дві сторонні особи.

Суліма Дмитро Васильович представився, як адвокат, юрист. На засіданні проводив консультацію із членами ОВК щодо закону України про вибори і порядку роботи ОВК.

Також на засіданні ОВК була присутня жінка, яка не була членом ОВК і не могла пояснити свого статусу. Причиною своєї появи на засіданні вона назвала телефонну вказівку, зазначивши що приїхала на засідання вважаючи себе членом комісії. Вона сказала, що проживає в смт. Згурівка і вже приймала участь у діяльності ОВК у минулих роках. Під час обговорення питань, що розглядалися ОВК, жінка давала поради, повідомивши, що має право дорадчого слова без права голосу. Члени ОВК сприйняли її як представника одного з кандидатів.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що згідно статті 28 п. 9 розділ IV Закону України «Про вибори Президента України», на засідання виборчих комісій можуть бути присутні вичерпний перелік осіб. А відповідно до статті 28 п. 10 «Інші особи, крім зазначених у частині дев'ятій цієї статті, можуть бути присутніми на засіданні комісії тільки з дозволу або на запрошення цієї комісії, про що приймається рішення на засіданні комісії. Перебування на виборчій дільниці під час проведення голосування осіб, не передбачених частиною дев'ятою цієї статті, не дозволяється».

Дізнатися більше про перші засідання ОВК на Київщині можна за посиланнями:

На Київщині дві третини членів ОВК присягли Україні і розпочали роботу

На Київщині громадяни «люстрували» голову ОВК

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.