16 квітня відбулися перші засідання окружних виборчих комісій (ОВК). На Київщині з 177 осіб, що мають працювати в окружних виборчих комісіях,  прийняли присягу 126. Решта з різних причин були відсутні.

Як повідомляє довготерміновий спостерігач Громадянської мережі ОПОРА, у 91 виборчому окрузі з центром у Білій Церкві на ОВК до останнього не було відомо, чи відбудеться засідання. Присутніми були 11 членів комісії з 19. Не з'явилася голова комісії Тетяна Рубан (квота кандидата у Президенти Наталії Королевської) — члени ОВК просто не знайшли її контактів і не змогли попередити. Заступник голови Анастасія Двухбабна (квота кандидата Вадима Рабіновича) повідомила, що не готова виконувати свої обов'язки через відсутність необхідного досвіду роботи у виборчкомі. Тому на засіданні вирішили попросити про її заміну.

У ОВК 92 округу з центром у місті Фастів з 20 були присутні 16 членів комісії. Не з'явилася Ніна Шклярук (від кандидата Олега Царьова). Вона сама з Дніпропетровська. Повідомила, що працювати членом комісії не хоче. Ще двоє просто не змогли прийти. На засіданні були також присутні довірені особи кандидатів у Президенти.

ОВК 93-о округу знаходиться у місті Володарка. Тут на перше засідання прийшли і прийняли присягу 13 членів з 19. Не з'явилися голова і секретар комісії. Перший — Руслан Харченко (за квотою кандидата Дмитра Яроша). Довготерміновий спостерігач ОПОРИ перетелефонував у штаб і там йому повідомили, що на місце голови планують знайти заміну. Секретар, що не з'явилась, — Лариса Павлюченко від кандидата Василя Куйбіди. Ті, хто був присутній, прийняли присягу і взялися до роботи.

У 94 окрузі (м. Миронівка) на засідання ОВК прийшло 13 чоловік з 20-и. На засіданні прийняли присягу та обговорили організаційні питання.

У 95 окрузі (м. Обухів) перше засідання відбулося бурхливо — голові ОВК Андрію Ткаченко (від кандидата у президенти Сергія Тігіпка) оголосили недовіру. Спочатку член комісії Сергій Лакиза зачитав відповідного листа від обухівської громади. Пан Ткаченко вирішив просто піти із засідання, але на вулиці на нього чекали містяни. Закінчилося усе тим, що більшістю голосів голові ОВК висловили недовіру, з чим йому довелося змиритися. На вулиці його закидали яйцями. Детальніше ви можете прочитати на сайті ОПОРИ. Із 20 членів комісії присутніми були 17.

Центром 96 округу визначено село Чайки Києво-Святошинського району. Тут присутніми були 13 членів комісії з 20. Після прийняття присяги секретар комісії Олена Рачковська (від кандидата Саранова) попросила пошукати для неї заміну. На засіданні були представники ОБСЄ і довірена особа кандидата на пост Президента Дмитра Яроша.

У 97-у ОВК (місто Іванків) секретар комісії Сергій Скрипнік (від кандидата Володимира Саранова) прийшов на засідання, але попросив його замінити. У комісії 20 членів, присягу прийняли 14 з них.

У 98 ОВК (Бровари) на засідання прийшло 15 чоловік з 19-и. З керівного складу не з'явився заступник голови (від кандидата Миколи Маломужа). Примітно, що на засіданні було 8-10 представників різних ЗМІ.

У 99 ОВК (Бориспіль) на засідання зявилося 14 з 20 членів. З керівного складу були присутні усі. Замін не планується. Секретар комісії Оксана Вертелецька (від кандидата у Президенти Ольги Богомолець) вперше займається організацією виборів, але наголосила, що це її не лякає і що вона готова до роботи. Також на засіданні були сторонні люди: чоловік, що представився адвокатом і жінка, яка так і не змогла пояснити, хто вона і чим займається. Чоловік — Дмитро Сулима, адвокат. Його запросили на засідання, аби він допоміг членам комісії розібратися із законодавством. Жінка мала досвід роботи на виборах і ділилася ним щодо організації виборчого процесу.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.