16 квітня на першому засіданні ОВК у 95-у виборчому окрузі (центр у місті Обухів Київської області) голові комісії Андрію Ткаченку оголосили недовіру. Під час засідання відбувся пікет. Самого Ткаченка закидали яйцями.

Недовіру оголосили внаслідок звернення громадян. Його озвучив член ОВК Сергій Лакиза (від кандидата в Президенти України Олександра Клименка). Це відбулося вже наприкінці засідання — в рамках пункту порядку денного «Різне». У зверненні від представників громади Обухівщини йшлося про те, що новопризначений голова ОВК Андрій Ткаченко неодноразово був причетний до фальсифікації виборів у попередні роки. Громада Обухова звернулася з проханням звільнити Ткаченка з посади голови ОВК №95. Копію звернення було направлено до голови ЦВК Михайла Охендовського, кандидата в президенти Сергія Тігіпка (саме за його квотою чоловік очолив комісію) та голови Обухівської районної ради Костянтина Шушакова.

Після оголошення звернення громади Обухівського району про висловлення недовіри Андрій Ткаченко відмовився складати з себе повноваження добровільно (шляхом написання заяви) і хотів покинути приміщення засідання ОВК. Проте, громада Обухівського району, місцева Самооборона та “Правий сектор”, які мітингували зовні, відмовились відпускати пана Ткаченка з приміщення. Люди вимагали у голови ОВК підписати протокол та постанову засідання ОВК № 95, де більшістю голосів (а саме 14) було констатовано факт висловлення недовіри голові. Після виготовлення протоколу та постанови засідання ОВК № 95 Ткаченко все ж таки підписав перелічені документи.

Коли Андрій Ткаченко покидав приміщення ОВК, присутні на мітингу люди закидали його яйцями. Участь в акції взяли близько 120 осіб. Вони тримали плакати з написами «Ткаченко зрадник України», «Ткаченко відомий фальсифікатор».

Obukhiv dodato1

Obukhiv dodato1.1

dodato4

dodato2
 
dodato2.1
 
Obukhiv dodato3
 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.