16 квітня відбулись засідання семи окружних виборчих комісій у Вінницькій області. Проте, дві із них провели нелигітимні засідання.

Так, засідання ОВК № 12 (м. Вінниця) було нелегітимним, оскільки на початок засідання з 20 членів комісії не з’явилось 8, у тому числі голова та секретар.

Заступник голови ОВК №12 (Карпенко Андрій Олександрович – від кандидата на пост Президента України Маломужа М.Г.) повідомив, що голова та секретар комісії відмовились працювати, про що йому повідомили в ЦВК, а ще 4 члени комісії телефоном повідомили про запізнення. 11 членів ОВК склали присягу та почали вирішувати організаційні питання, згодом з’явився ще один член комісії (від Гриценка А.С.), який склав присягу.

На прохання спостерігача від ГМ ОПОРА показати документи з ЦВК, які підтверджують зміну кількісного складу ОВК, заступник повідомив, що не має офіційного документу з «мокрою» печаткою, а інформацію отримав по електронній пошті та порадив звернутись до ЦВК.

На перше засідання ОВК №13 (центр місто Калинівка Вінницької області) з’явилось 13 членів із 20, в тому числі керівний склад комісії.

Проте, за таких умов засідання не могло розпочатися, адже відповідно до частини 2 статті 26 закону «Про вибори Президента України» не було достатньої кількості членів комісії для прийняття присяги – дві третини з усього складу комісії. Керівництво ОВК заявило про наявність половини членів і тому розпочали проведення першого засідання. 13 присутніх членів ОВК склали присягу та розпочали вирішення організаційних питань.

Саме тому збори членів ОВК №13 не можна вважати її першим засіданням,  оскільки повноваження цієї окружної виборчої комісії розпочнуться лише з моменту складення присяги 14 членів.

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.