16 квітня перші засідання ОВК відбулися в усіх п’яти виборчих округах Кіровоградської області. Кворум для складання присяги членами комісії(2/3 від складу комісії, ст. 26 ч. 2 Закону України «Про вибори Президента України») з першого разу вдалося зібрати на чотирьох з п’яти округів.

Окружні виборчі комісії № 100, 101, 103 на своє перше засідання зібрали мінімальну кількість членів ОВК, можливу для складання присяги і початку роботи комісії. В ОВК № 100 та 103 на засіданні були присутні по 14 членів комісії (з 21), в ОВК № 101  - 13 з 19 членів. Рекордсменом по кількості стала ОВК № 104 у місті Олександрія - тут на першому засіданні склали присягу 17 членів комісії.

На засідання ОВК № 102 у смт. Голованівськ на 10 ранку вдалося зібрати лише 12 членів комісії з 19. Відповідно, кворуму для складання присяги і початку роботи ОВК не було. Усі сім відсутніх членів комісії проживають за межами Голованівського району, а дехто навіть області і при повідомленні членів ОВК про скликання засідання заявили, що не зможуть бути присутніми на засіданнях.

Були відсутні на першому засіданні і заступник голови ОВК Сергій Бєлов (від кандидата на пост Президента Гриценка А.С.) та секретар комісії Олег Ковальський (від кандидата на пост Президента В. Цушка).

Не зібравши кворуму для проведення засідання, голова ОВК Валентин Бондарук розпустив присутніх до з’ясування обставин і консультацій з ЦВК. Наступного разу комісія зібралася о 20:00 того ж дня. Цього разу 2/3 складу комісії зібрати вдалося: за 180 кілометрів з Кіровограда привезли 13-го члена комісії Антона Мартинюка(від кандидата на пост Президента Королевської Н.Ю), якого на час прийняття рішення ЦВК призвали до армії.

На засіданні ОВК № 102 всі члени ознайомилися зі статутом, прийняли присягу і шляхом голосування затвердили заступника голови комісії – Михайла Григорчука (від кандидата на пост Президента України Тягнибока О.А)  замість відсутнього представника кандидата у Президенти А. Гриценка.

Також на першому засіданні у всіх ОВК Кіровоградської області затвердили графік роботи комісій та кандидатури тих, хто працюватиме на платній основі. Посвідчення членів ОВК буде отримано після того, як до комісії надійдуть печатки.

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.