Ужгородський міськвиконком завтра, 16 квітня, розгляне проект рішення «Про розміщення матеріалів передвиборної агітації». Документ визначає, де в Ужгороді буде дозволено розклеювати друковану агітаційну продукцію.

Разом з тим згідно із частиною 4 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України», на яку і посилаються у міськвиконкомі, таке рішення повинно було прийматися не пізніш як за 90 днів до дня виборів, тобто ще 25 лютого. А згідно з частиною 5 статті 90 цього ж Закону (на яку посилається у календарному плані ЦВК), рішення місцевої влади про місця для розміщення агітаційної продукції приймається за 80 днів до дня голосування, тобто  до 5 березня включно.

Міська влада Ужгорода не вклалася в обидва терміни. Зі слів керуючого справами виконкому Ужгородської міської ради Олександра Волосянського, на адресу міськради спочатку надійшов лист із Закарпатської ОДА, у якому пояснювалося, що рішення про місця для друкованої агітації може бути прийняте найпізніше – за 30 днів до дня голосування. Утім минулого тижня надійшов лист з Кабміну, у якому наголошувалося: останній термін прийняття рішення про місця для друкованої агітаційної продукції – таки за 90 днів до дня голосування. Відтак проект рішення підготували на найближче чергове засідання виконкому і уже 16 квітня його повинні затвердити.

Згідно з документом, в Ужгороді, де живе більше 120 тисяч населення, заплановано лише 5 рекламно-інформаційних тумб та стендів. Керуючий справами виконкому Олександр Волосянський у коментарі представнику ОПОРИ визнав, що цього замало, однак для встановлення додаткових стендів у місцевої влади зараз немає грошей. Також, згідно з документом, розміщувати друкованому агітаційну продукцію планується на 14-ти перерахованих у проекті рішення огорожах будівельних майданчиків, однак, лише за згодою власника. У проекті рішення не пояснюється, як саме можна отримати таку згоду. Олександр Волосянський рекомендує отримати згоду письмово. Якщо власник не дасть погодження, це питання, зі слів пана Волосянського, варто вирішувати у судовому порядку.

За коментарями звертайтеся до:
Володимир Феськов,
координатор громадського спостереження за виборами Президента України
у Закарпатській області
+380 66 317 36 13 
 
Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.