У декількох мікрорайонах міста Черкаси невідомі ініціативні групи жителів просять підтримувати висунення кандидатів в депутати своїх представників. Активісти вкидають у поштові скриньки інформаційні листівки, роздруковані на звичайному папері А4 без жодних світлин.

Формат і зміст звернення в листівках досить схожі, різниця лише в імені потенційного кандидата в депутати Черкаської міської ради. Окрім того, ці звернення рознесли виборцям в один і той же час.

Спочатку у листівці йдеться про важливість зміни влади: «Ми переконані, що Ви вже вдосталь «наїлися» обіцянками від наших «слуг народу». Все, що зараз робиться в міській раді – повний бардак...». Потім акцентується увага на молодому обличчі, «свого» із народу: «Він якраз абсолютно нова людина, нове обличчя. Він – громадський діяч. Як підприємець, відстоює інтереси малого та середнього бізнесу. Є членом Всеукраїнської асоціації підприємців».

Поки що у зверненнях не йдеться про жодну політичну силу, проте судячи з використання однієї і тієї ж технології це будуть кандидати в міську раду від однієї партії.

Варто нагадати, що відповідно до статті 47, п. 2: «Місцева організація партії, кандидати у депутати в одномандатному, одномандатному мажоритарному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови».

scan 1

 

scan 2

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.