Увесь останній місяць роботи Верховної Ради пройшов у гострих дискусіях щодо готовності України підписати Угоду про Асоціацію з ЄС і завершився безпрецедентною політичної кризою, коли процес підписання Угоди було раптово призупинено – без відома і згоди головного законодавчого органу країни. Ця ситуація деякою мірою вплинула на законотворчу активність нардепів, яка зазнала спаду порівняно з попередніми місяцями. У листопаді народні депутати зареєстрували у парламенті 269 законопроектів та проектів постанов.

Найпродуктивнішими виявилися депутати ВО «Батьківщина», які внесли в Раду 87 проектів документів. Зокрема, законотворчі зусилля опозиціонерів були націлені на: встановлення чіткого розподілу державної субвенції місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг; законодавче закріплення виключно грошової форми бюджетних розрахунків; заборону приватизації будівель і майна, що колись належали релігійним організаціям; посилення контрольних функцій органів місцевого самоврядування щодо розміщення зовнішньої реклами і реклами на транспорті; встановлення пільгового оподаткування на постачання певних товарів і послуг підприємствами, установами, громадськими організаціями інвалідів; спрощення процедури оподаткування для комунальних підприємств; врегулювання порядку подання електронного звернення; посилення відповідальності за злочини проти виборчих прав громадян у період проведення виборів і референдумів. Більшість законодавчих ініціатив «Батьківщини» (36 %) стосувалися сфери економіки, грошей та господарства, 16 % проектів документів – правосуддя, правоохоронної системи та боротьби з корупцією, по 14 % – соціальної політики та оголошення пам’ятних дат.

Натомість Партія регіонів, ініціювавши 74 проекти нормативно-правових актів, вперше поступилася за цим показником своїм головним опонентам з «Батьківщини». Питання, які найбільше хвилювали регіоналів у листопаді стосувалися: збільшення податку на землі сільськогосподарського призначення; заборони розміщення зовнішньої реклами на автомобільних дорогах; легалізації тіньових доходів; врегулювання порядку управління багатоквартирними будинками; скорочення кількості податків та зборів; розширення переліку осіб, які підпадають під категорій потерпілих від Чорнобильської катастрофи; сприяння прозорості фінансування політичних партій в Україні; встановлення кримінальної відповідальності за знищення пам’яток історії та культури. Більше половини (59 %) законодавчих ініціатив депутатів Партії регіонів стосувалося питань економіки, грошей та господарства. Другою за пріоритетністю (13,5 %) виявилися сфера політики та держаного управління.    

Депутати ВО «Свобода», Комуністичної партії України та партії  «УДАР» зареєстрували в парламенті 22, 17 і 10 законодавчих ініціатив відповідно. Позафракційні депутати напрацювали 15 законопроектів.

Свободівці, серед іншого, запропонували заборонити комуністичну ідеологію в Україні; забезпечити права споживачів на користування інтерфейсами українською мовою; заборонити збільшення розміру заробітної плати та інших матеріальних винагород народним депутатам України протягом чинності їхніх повноважень. Найбільше депутатів ВО «Свобода» цікавили питання економіки, грошей та господарства (36 % відповідних проектів документів).

Лише два законопроекти було ініційовано комуністами: один стосувався закріплення за державою права на регулювання цін на лікарські засоби, інший – підвищення стипендій студентам вищих навчальних закладів державної та комунальної форм власності. Найбільше (18 %) законодавчих ініціатив депутатів КПУ стосувалися господарсько-економічних питань. 

Ударівці, реагуючи на провал євроінтеграційної політики Уряду і Президента, запропонували Тимчасову слідчу комісію для розслідування правомірності дій Уряду та зокрема виданого ним славнозвісного розпорядження про припинення підготовки України до підписання Угоди про Асоціацію з ЄС. Загалом же 40 % ініційованих депутатами партії «УДАР» проектів документів стосувалися теми правосуддя та боротьби з корупцією.

В цілому акценти в законотворчій роботі парламентарів лишилися традиційними: фінансово-економічні питання надалі були пріоритетними в порядку денному депутатів: всього зареєстровано 101 відповідний документ (37 %). Соціальні проблеми (33 документи або 12 %) дещо відійшли на другий план, порівняно з законодавчими ініціативами, що стосувалися правосуддя і боротьби з корупцією (40 документів або 15 %). Сфера політики та державного управління достатньою мірою (25 документів або 9 %) цікавила депутатів усіх фракцій парламенту у листопаді 2013 року.

ПАРТІЯ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ

У листопаді 2013 р. депутати фракції Партії регіонів зареєстрували 74 законопроекти, продемонструвавши спад законотворчої активності у порівнянні з результатами попереднього місяця роботи у парламенті. Законодавчі зусилля народних обранців були сконцентровані фактично лише на вирішенні питань фінансово-економічної сфери. 21 проект закону і 23 постанови в цій сфері стали результатами законотворчої діяльності депутатів Партії регіонів у листопаді. У чотири рази менше законопроектів, ніж минулого місяця було зареєстровано у сфері політики і державного управління, правоохоронної діяльності. Питання оборони, безпеки і зовнішньої політики традиційно виявилися неактуальними в законотворчій роботі регіоналів.

Економіка, гроші та господарство

Приблизно у п’ять разів збільшити податок на 1 га землі сільськогосподарського призначення покликана законодавча пропозиція Жеребнюка В.М. (№ 3537). Депутат впевнений, що застарілою є норма чинного законодавства про фіксовану податкову ставку для с/г земель, яка була розрахована на основі проведеної у далекому 1995 році оцінки одного гектара с/г угідь. Народний обранець пропонує щороку коригувати сільськогосподарський податок з урахуванням коефіцієнта індексації, що у кінцевому результаті збільшить надходження у місцеві бюджети з 131 млн гривень до 679 млн гривень на рік.

Законодавчою пропозицією № 3565 Пресман О.С. та Макеєнко В.В. хочуть заборонити розміщення зовнішньої реклами на автомобільних дорогах та внести низку інших обмежуючих норм щодо дорожніх рекламоносіїв. Такі заходи, на думку авторів документу, сприятимуть зменшенню негативного впливу дорожньої реклами на водіїв, а також наблизять українське законодавство у цій сфері до норм ЄС.

Чотири проекти законів було зареєстровано депутатами регіоналами у сфері економіки і господарювання.  Один з них – спрямований на створення умов більш раціонального використання паливно-енергетичних ресурсів (законопроект № 3580 «Про енергетичний аудит» Зарубінського О.О.). Другий – Проект закону № 3590 «Про легалізацію доходів юридичних та фізичних осіб», зареєстрований Смітюхом Г.Є. Зміст цього документу полягає у проведенні так званої «економічної амністії» – одноразової, строком на рік легалізації тіньових доходів юридичних та фізичних осіб. Документ не зобов’язує надавати інформацію про джерела доходів, які виводяться «з тіні», а також гарантує збереження таємниці про суб’єктів «амністії» та зміст декларації про легалізацію. Більш того, за розголошення посадовими особами інформації про легалізовані доходи пропонується притягувати до кримінальної відповідальності. За результатами проведення такої процедури заплановано видачу державного свідоцтва про легалізацію доходів, плата за яке становить один відсоток від вартості всіх доходів і об’єктів, що легалізуються. Автор законопроекту підрахував, що у такий спосіб держава за рік поповнить свій бюджет не менше ніж на 3-3,5 млрд грн.

Одразу шість депутатів (Сальдо В.В., Вечерко В.М., Брайко С.Б., Карташов Є.Г., Мисик В.Ю., Любоненко Ю.В.) стали авторами Проекту нового закону № 3669 «Про особливості управління багатоквартирними будинками». Він покликаний законодавчо врегулювати порядок управління багатоквартирними будинками його співвласниками, встановлює  правила діяльності управителів таких будинків, визначає засади вільного регулювання цін на послуги з управління ними та інше. Ще одним проектом нового закону, розробленим у рамках Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», став законопроект № 3670 авторства вищезгаданих шести законодавців під назвою «Про комерційний облік теплової енергії, води та водовідведення у сфері комунальних послуг». У Проекті викладена  методика здійснення комерційного обліку ресурсів у сфері ЖКГ, яка має за мету забезпечити їхнє раціональне використання та підвищення рівня енергетичної безпеки України.

Широкий перелік змін до Податкового кодексу містить законопроект № 3606 Тігіпка С.Л. Запропоноване депутатом нововведення має на меті полегшити ведення бізнесу в Україні та включає скорочення кількості податків та зборів з 22 до 9, кількості щорічних податкових декларацій зі 115 до 26, кількості податкових платежів зі 172 до 52 на рік. Зокрема, законопроектом скасовується велика кількість податків і зборів за провадження деяких видів підприємницької діяльності, серед яких – рентна плата за транспортування нафтопродуктів, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України; плата за користування надрами і за землю; збір за спеціальне використання лісових ресурсів тощо.

Завданням законопроекту № 3551, внесеного на розгляд Олійником В.М., є наділення Апарату Ради національної безпеки і оборони України повноваженнями щодо управління закріпленим за ним державним майном.

Соціальні проблеми та стандарти

Лише два законопроекти соціального спрямування було зареєстровано депутатами Партії регіонів. Ініціатива Атрошенка В.А. (№ 3525) передбачає розширення переліку осіб, які підпадають під категорію потерпілих від Чорнобильської катастрофи, зокрема вдосконалює механізм соціального захисту тих громадян, які зазнали опромінення щитовидної залози.

Основним мотивом для Фельдмана О.Б. внести законодавчу пропозицію № 3585 стало бажання посилити заходи щодо захисту прав дітей під час операцій з відчуження або застави нерухомого майна. Народний обранець став автором поправок до Закону «Про нотаріат», які не дозволяють батькам  без дозволу органу опіки та піклування вчиняти правочини щодо майнових прав малолітніх дітей, зокрема відмовлятися від майнових прав дитини, у тому числі від права дитини користуватися житловим приміщенням.

Політика та державне управління

У листопаді члени фракції Партії регіонів зареєстрували 3 законопроекти і 7 постанов у сфері політики і державного управління. Давно назрілою є ініціатива Омельченка В.П. (№ 3709), яка спрямована на сприяння прозорості фінансування політичних партій в Україні та виконання, таким чином, рекомендацій Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO). Цей законопроект містить багато новел, серед яких: визначення джерел фінансування партій, порядок подання фінансової звітності та вимога її щорічного публікування у ЗМІ, визначення механізмів нагляду та контролю за фінансуванням політичних партій, встановлення кримінальної і адміністративної відповідальності за порушення окремих положень цього закону та ін. З-поміж іншого, відповідно до норм цього документа, партії будуть зобов’язані отримувати пожертви лише на офіційний безготівковий рахунок у національній валюті, надавати інформацію про кількість і розмір зібраних членських внесків і пожертв. Окрім того, законопроектом визначається максимальний розмір добровільної пожертви, яку може зробити фізична чи юридична особа на користь однієї або кількох політичних партій, він становить не більше чотирьохсот та восьми тисяч розмірів мінімальних заробітних плат на рік відповідно.

Актуальною є пропозиція Іоффе Ю.Я. (№ 3625) боротися у правовому полі з «брудною» виборчою технологією участі у виборчих перегонах «двійників» рейтингових кандидатів. Законодавець запропонував у Закон «Про вибори народних депутатів» вписати норму, що зобов’язує кандидатів, які протягом року до дня проведення виборів змінювали своє прізвище та/чи ім’я, подавати цю інформацію до ЦВК,  друкувати її на агітаційних матеріалах та ін. Окрім того, факти такої зміни мають бути  зазначені у бюлетенях для голосування та на офіційному сайті ЦВК.

Проект постанови № 3699, зареєстрованої Писаренком В.В., містить пропозицію схвалити рекомендації парламентських слухань щодо стану виконання судових рішень в Україні, видати на їхній основі збірник, а також зобов’язати Кабінет Міністрів до липня 2014 р. відзвітуватися перед парламентом про стан виконання зазначених рекомендацій. 

Правоохоронна система, правосуддя, боротьба з корупцією

8 проектів законів (і жодної постанови) щодо змін чинного законодавства у правоохоронній сфері було внесено на розгляд депутатами Партії регіонів.

Проектом № 3536 пропонується встановити кримінальну відповідальність за знищення, руйнування або пошкодження пам’яток історії та культури, які не занесені до Державного реєстру нерухомих пам'яток України (як приклад, меморіальні комплекси на честь загиблих у Другій світовій війні). Автор пропозиції, спрямованої на боротьбу з вандалізмом щодо об’єктів культури та історії, – Колесніченко В.В.

Збільшити розмір штрафів за засмічення лісових масивів запропонував Солошенко М.П. (№ 3634). Збільшення розміру штрафних санкцій та інших адміністративно-господарських санкцій передбачає також і проект закону № 3642 Бутківського В.В. На думку депутата, підвищена відповідальність має бути встановлена за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки, що, з одного боку, покращить протипожежний стан підприємств і інших суб’єктів господарювання, а з іншого позитивно вплине на збільшення дохідної частини Державного бюджету.

Оголошення свят та пам’ятних дат

Ініціювання проектів постанов про відзначення пам’ятних дат не були пріоритетом для фракції Партії регіонів у листопаді. Єдиним автором постанов у цій сфері став Дудка В.В., який зареєстрував дві постанови, потурбувавшись про відзначення 80-річчя утворення Гребінківського району Полтавської області (№ 3568) та вшанування пам'яті Григорія Сковороди, у зв'язку зі 220-річчям від дня його смерті (№ 3662).

Екологія та природокористування

Єдиним законопроектом у цій сфері став проект закону № 3595, зареєстрований Рудьковським М.М. Депутат вважає, що необхідно ввести заборону на перегляд меж радіоактивного забруднення територій до 2023 року. Ця ініціатива, з-поміж іншого, покликана знизити соціальну напругу, у зв’язку з датованим 2011 р. висновком експертної групи Національної комісії з радіаційного захисту щодо відповідності критеріям виведення за межі четвертої зони 1 800 населених пунктів. Зазначений висновок  мав неоднозначну реакцію через те, що тягнув за собою скасування пільгового статусу для жителів згаданих населених пунктів, що постраждали від Чорнобильської катастрофи.

Місцеве самоврядування

Три законопроекти депутатів-регіоналів стосувалися розвитку місцевого самоврядування, з них 2 вносили зміни (поправки) до чинних законів і 1 – являв собою проект нового закону.

Жеребнюк В.М. (законопроект № 3538) вніс пропозицію включити фіксований сільськогосподарський податок до бюджетів розвитку місцевих бюджетів. Депутат висловив переконання, що така ініціатива допоможе  збільшити концентрацію фінансових ресурсів в бюджетах розвитку територіальних громад та забезпечить їхнє стабільне поповнення.

Проект Гузенка К.О., Карташова Є.Г., Любоненка Ю.В. і Задорожного В.К. (№ 3648) націлений на удосконалення норм чинного законодавства щодо реалізації самоврядного контролю за використанням та охороною земель і збільшує повноваження міських рад та їхніх виконавчих органів у цій сфері.

Спільними зусиллями Новинського В.В. і Колесніченка В.В. розроблено проект нового закону під назвою «Про місто-герой Севастополь» (№ 3552). Документ передбачає надання Севастопольській міській раді статусу не тільки представницького органу територіальної громади міста Севастополь, а й органу, який представляє спільні інтереси територіальних громад, які входять до його складу (у тому числі міста Інкерман і низки інших населених пунктів сільського та селищного типу).

ВО «БАТЬКІВЩИНА»

Законотворча робота депутатів від «Батьківщини» у листопаді виявилася особливо плідною, що підтверджується відносно великою кількістю зареєстрованих проектів законів. Так, за листопад члени фракції зареєстрували 34 проекти законів про внесення змін до чинного законодавства, 2 проекти нових законів, і 43 постанови, вагома частка яких (21 документ) – змістовні, а не формальні. У листопаді питання зовнішньої політики, оборони, медицини і екології залишилися поза увагою депутатів цієї фракції. Єдиними ініціаторами-законодавцями  від «Батьківщини» у сфері гуманітарної політики у листопаді стали Гриневич Л.М. і Кириленко В.А., які зареєстрували 6 формальних постанов цієї тематики.

Економіка, гроші та господарство

У листопаді тема економіки та господарювання традиційно була пріоритетною для депутатів фракції «Батьківщина». Народні обранці зареєстрували 31 законопроект у цій сфері, 17 з них – проекти законів про внесення змін до чинного законодавства, 13 – постанови (1 з них – змістовна), 1 – проект нового закону.

Традиційно найактивнішим законотворцем у сфері економіки і господарства стала Слюз Т.Я. Серед її ініціатив пропозиція встановити чіткий розподіл державної субвенції місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг (№ 3618). Ця законодавча пропозиція зобов’язує використовувати 70 % такої субвенції на ремонт і утримання вулиць та доріг комунальної власності у населених пунктах, а 30 % – на їхнє будівництво і реконструкцію. Ще один законопроект
(№ 35280) депутатки покликаний запобігти поверненню до розрахунків з бюджетом у негрошовій формі, наприклад, шляхом застосування векселів і бартерних операцій. Для цього народна обраниця пропонує всі видатки Державного та місцевих бюджетів проводити виключно у грошовій формі, а також заборонити проведення розрахунків з бюджетом шляхом операцій з податковими векселями. Напевне, найоригінальнішим законопроектом листопада є зареєстрований Слюз Т.А. проект закону
№ 3690. У цьому документі вона пропонує до переліку активів золотовалютного резерву поруч із монетарним золотом і іноземною валютою включити пам’ятники Леніну, щоб за потреби використовувати їх для погашення боргів Національного банку України. Зазначимо, що виготовлених переважно з бронзи пам’ятників «вождю пролетаріату» по Україні нараховується 1 344 одиниць, середня вартість кожного, за розрахунками авторки законопроекту, – близько 55,8 тис. дол. США.

Турчинов О.В. у законодавчому порядку пропонує заборонити приватизацію будівель і майна, що колись належали релігійним організаціям, а тепер перебувають у державній власності і використовуються не за призначенням, а також забезпечити їхнє повернення колишнім власникам
(№ 3543). Кучерук М.Г. у проекті № 3563 пропонує внести деякі поправки уточнюючого характеру у закони зі сфери земельних відносин, зокрема вважає за потрібне замінити поняття чинного законодавства «саморегулівні організації» на «саморегулювальні організації». Окрім того, у листопаді Кучерук М.Г. у проекті змін до Податкового кодексу запропонував не оподатковувати спадщину на нерухомість у сільських місцевостях для спадкоємців другого ступеня споріднення (№ 3564). Виклавши відповідні пропозиції у законопроекті № 3573, Вознюк Ю.В. підняв питання посилення прав під час прийняття спадщини тих спадкоємців, які постійно не проживали зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Зареєстрований Ємцем Л.О. проект № 3503-1 містить пропозицію вдосконалити Закон «Про рекламу», зокрема посилити контрольні функції органів місцевого самоврядування щодо розміщення зовнішньої реклами і реклами на транспорті. Встановлює пріоритет пасажирських перевезень над іншими видами діяльності залізничного транспорту законопроект № 3604, внесений на розгляд Королюком В.А. Депутат Лукашук О.Г. вважає за потрібне удосконалити Закон України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні», зокрема послабити обмеження щодо надання державної підтримки суб’єктам малого і середнього підприємництва (№ 3614). Законопроект Сушкевича В.М. (№ 3623) встановлює пільгове оподаткування на постачання певних товарів і послуг підприємствами, установами, громадськими організаціями інвалідів. За спрощену процедуру оподаткування для комунальних підприємств, які надають житлово-комунальні послуги та підприємств електротранспорту виступив Зубко Г.Г., виклавши відповідні положення у законодавчій пропозиції № 3632.

У листопаді єдиним комплексним законопроектом у сфері економіки і господарства став документ Пашинського С.В. «Про енергетичний аудит» (№ 3580-1), основна функція якого – розвиток законодавства у сфері енергозбереження. За посилення державної підтримки малого і середнього бізнесу депутати Бригинець О.М., Павловський А.М., Дубіль В.О. і Стець Ю.Я. вирішили боротися внесенням низки поправок до закону «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні» (№ 3614-1).

Змістовна постанова № 3680, ініційована Яворівським В.О. і Катеринчуком М.Д., містить пропозицію до 1 січня 2015 р. заборонити будь-яке підвищення вартості проїзду у міському транспорті Києва. На думку депутатів, зазначене у проекті розпорядження Київської міської державної адміністрації від 13 листопада 2013 року про підвищення цін на проїзд (на 100 % в автобусі, трамваї, тролейбусі та на 50 % у метро і міській електричці) не є обґрунтованим. Натомість у сфері громадського транспорту є більш актуальним питання мінімізації кількості зловживань і корупційних діянь.

Соціальні проблеми та стандарти

Соціальних питань стосувалися 6 проектів законів і 6 постанов, зареєстрованих народними обранцями «Батьківщини» у листопаді.

Поданий Слюз Т.А. законопроект (№ 3450-1) передбачає виправлення правової колізії щодо забезпечення гуртожитками військовослужбовців і курсантів шляхом внесення до Житлового кодексу, прийнятого ще у 1987 р., відповідних поправок. На думку Яреми В.Г., до переліку категорій дітей, які мають право на безоплатне оздоровлення і відпочинок, слід включити тих дітей, що проживають у п’ятикілометровій зоні підприємств зі шкідливим виробництвом (№ 3535). Група одразу із семи депутатів «Батьківщини» зареєструвала законодавчу пропозицію № 3581 щодо встановлення мінімального розміру пенсій для осіб, що втратили працездатність на рівні не нижче від прожиткового мінімуму.

Політика та державне управління

Один проект закону і 7 змістовних постанов у сфері політики та державного управління були зареєстровані у листопаді членами фракції «Батьківщина».

Найбільш активний тут депутат – Катеринчук М.Д., виступив ініціатором проведення позачергових місцевих виборів у різних регіонах України, зареєструвавши одразу шість постанов, серед яких – постанова № 3597 щодо призначення позачергових виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради у лютому 2014 р. Змістовна постанова авторства Яценюка А.П. передбачає створення Тимчасової спеціальної комісії ВРУ з питань вдосконалення виборчого законодавства, мета постанови – забезпечити виконання вимог для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Четверо народних обранців (Кужель О.В., Князевич Р.П., Петренко П.Д., Пишний А.Г.) виступили авторами законопроекту № 3681. Документ покликаний створити нові умови для реалізації прав громадян на доступ до інформації щодо діяльності державних органів. Він вводить нове поняття «електронного звернення» та дозволяє громадянам подавати запити і отримувати відповіді на них у електронному вигляді.

Правоохоронна система, правосуддя, боротьба з корупцією

8 проектів законів (1 з яких – проект нового закону, решта – проекти змін до законів) і 6 постанов (1 з них – змістовна) ініційованих депутатами ВО «Батьківщини» стосувалися питань правосуддя та правоохоронної сфери.

Найбільше законопроектів з питань правоохоронної діяльності зареєстрував Князевич Р.П. Його пропозиція № 3529 містить поправки до Кримінального кодексу України, спрямовані на удосконалення положень про відповідальність за злочини проти виборчих прав громадян у період проведення виборів і референдумів. На удосконалення механізмів захисту прав споживачів при придбанні товару неналежної якості націлений проект № 3705 зазначеного депутата. Цим проектом пропонується розширити права покупця, який придбав товар неналежної якості: як приклад, дозволити обмінювати товар на аналогічний такої самої або іншої марки без попередньої спроби продавця усунути недоліки товару, як постановляє чинне законодавство. Щоб забезпечити законність і вчасність рішень про призначення місцевих дострокових виборів, Князевич Р.П. пропонує чітко визначити строки і процедуру розгляду адміністративними судами справ щодо дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів (№ 3592).

Одною зі спроб на законодавчому рівні вирішити «питання ув’язнення Тимошенко» став ініційований Сасом С.В. Проект нового закону «Про гарантії держави щодо подолання наслідків вибіркового правосуддя та відновлення порушених прав громадян» (№ 3686). Обсягом на одну сторінку законопроект, головним чином, закладає правові засади для «заходів індивідуального характеру» (таких, як акт про помилування особи) щодо тих осіб, які стали жертвами вибіркового правосуддя.

Бондарєв К.А. вважає за потрібне шляхом внесення змін до Кримінального процесуального кодексу дати визначення усім видам експертиз і уточнити порядок залучення експертів у кримінальних провадженнях (№ 3637). У постанові № 3555 Павловський А.М. запропонував створити Тимчасову слідчу комісію ВРУ для розслідування фактів незаконного вилучення з державної власності великої ділянки землі (94,67 га) у м. Бровари, зміни її цільового призначення, подальшої приватизації та інших махінацій. Слід відзначити, що ця постанова отримала позитивний висновок Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

Оголошення свят та пам’ятних дат

У листопаді депутати фракції «Батьківщина» зареєстрували 12 постанов про відзначення пам’ятних дат, серед яких – відзначення 70-тих роковин з часу депортації кримськотатарського народу, 30-річчя від дня смерті Патріарха Йосипа Сліпого, 105-річчя від дня народження Марії Приймаченко тощо. Найбільш активними ініціаторами подібних документів стали Яворівський В.О. (5 постанов) і Стойко І.М. (4 постанови).

Місцеве самоврядування

Проблеми розвитку місцевого самоврядування в Україні стали темою 3 проектів законів авторства депутатів «Батьківщини».

Так, Яценюк А.П. у проекті нового закону № 3552-1 (альтернативного до аналогічної ініціативи № 3552 депутатів ПР Новинського В.В. і Колесніченка В.В.) зацікавився питанням визначення спеціального статусу міста Севастополь. Цим проектом встановлюються межі міста, визначаються сфери компетенції місцевих органів місцевого самоврядування і виконавчої влади та ін. У проекті Яценюка А.П. закладена більша (у порівнянні з проектом від ПР) «децентралізація» влади у місті Севастополь, зокрема закріплено поділ на п’ять адміністративно-територіальних одиниць, у межах яких формуються Севастопольська, Інкерманська і Балаклавська міські ради, Качинська селищна рада та Орлинівська сільська рада.

У законопроекті № 3619 Слюз Т.Я. актуалізує проблему наповнення місцевих бюджетів за рахунок коштів від плати за видобування нафти, природного газу та газового конденсату, яке здійснюється на їхніх територіях. Пропозиція депутатки полягає у тому, щоб перераховувати 10 % цих коштів до бюджетів розвитку місцевих громад, а не зараховувати 100 % таких коштів до Державного бюджету України, як передбачено чинним законодавством. Ще однією спробою покращити фінансову спроможність органів місцевої влади стала законодавча пропозиція Шкварилюка В.В. (№ 3652). Депутат запропонував зміни до Бюджетного кодексу, згідно з якими залишки коштів на рахунках місцевих бюджетів зберігаються на наступний бюджетний період, а не повертаються до державної скарбниці у кінці бюджетного року.

КОМУНІСТИЧНА ПАРТІЯ УКРАЇНИ

Законотворча активність депутатів Комуністичної партії України у листопаді 2013 р. значно знизилася, порівняно з минулими місяцями. Так, у листопаді народні обранці зареєстрували всього 17 проектів нормативно-правових документів (15 проектів постанов та 2 законопроекти), у той час як у жовтні цей показник сягав 30, а у вересні – 29 законодавчих ініціатив. Крім того, зберігається тенденція щодо формальності законотворчої діяльності. Адже більшість проектів постанов (12 з 17) були зареєстровані головою Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці – Цибенком Петром Степановичем (5 у сфері соціальної політики) та головою Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики – Кілінкаровим Спірідоном Павловичем (5 у сфері  соціальної політики, 2 стосуються фінансово-економічних питань), які по суті виконують свої функціональні обов’язки та лише підписують рішення, прийняті в комітетах, де вони головують.

Натомість лише три проекти постанов, були ініційовані безпосередньо депутатами-комуністами. Так, Оксана Калетник зареєструвала проект постанови (№ 3600) щодо створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин зупинки роботи Державних реєстрів 1 жовтня 2013 року, внаслідок чого, конфіденційна інформація про громадян України могла попасти до рук третіх осіб. Завданням такої комісії визначено провести об’єктивне розслідування щодо обставин та наслідків зупинки роботи державних реєстрів; перевірка діяльності ТОВ «Арт-мастер» та ТОВ «3-Т» – основних розробників програмного забезпечення Державних реєстрів, а також ДП «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України, у тому числі на відповідність проведення тендерних процедур нормам чинного законодавства. До складу Тимчасової комісії пропонується включити 6 депутатів від Партії Регіонів, 3 – ВО «Батьківщина», 1 – «УДАР Віталія Кличка», 1 – ВО «Свобода», 1 – від Комуністичної.

Два інші проекти постанов стосуються відзначення свят та пам’ятних дат. Комуніст Володимир Бідьовка зареєстрував проект постанови (№ 3664) про відзначення 80-річчя з дня народження першого у світі космонавта, Героя Радянського Союзу Гагаріна Ю.О. Зокрема, пропонується утворити організаційний комітет, який має розробити та затвердити план заходів щодо відзначення на державному рівні 80-річчя з дня народження космонавта, вирішити питання щодо їхнього фінансового та матеріально-технічного забезпечення. Також запропоновано організувати серію виставок, тематичних теле- та радіопередач, виготовити і ввести в обіг ювілейні монети, видати поштові марки в рамках відзначення уродин Ю. Гагаріна.

Проект постанови про відзначення 70-річчя визволення міста Миколаїв від німецько-фашистських загарбників (№ 3665) був зареєстрований комуністом Миколою Дзардановим. Для цього запропоновано проведення серії науково-практичних конференцій, «круглих столів», «уроків пам’яті», оглядів кімнат бойової слави, кінофестивалів, конкурсів на кращу патріотичну пісню, публікацію і тематичну передачу та інших заходів, присвячених Великій Вітчизняній війні у військових підрозділах, на підприємствах, в установах і організаціях.

Що стосується безпосередньо проектів законів, то комуністи у листопаді зареєстрували всього два. У першому з них (№ 3583), співавторства Ірини Спіріної та Петра Цибенка, пропонується внести зміни до статті 54 Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо державного регулювання цін на лікарські засоби. Суть законопроекту полягає у закріпленні за державою права на регулювання цін на лікарські засоби шляхом встановлення граничної націнки та постачальницько-збутової надбавки. Порядок встановлення граничних рівнів торговельної надбавки пропонується визначати Кабінету Міністрів України. Прийняття такого законопроекту, на думку авторів, сприятиме збільшенню доступності лікарських засобів для населення України, поліпшить якість життя та зменшить випадки інвалідності громадян.

Ще один Проект закону «Про внесення змін до статті 64 Закону України "Про вищу освіту"» (щодо підвищення розміру стипендій) № 3694, внесений народними депутатами від Комуністичної партії України Олександром Присяжнюком та Олександром Зубчевським. Документом пропонується підвищити стипендії студентам вищих навчальних закладів державної та комунальної форм власності до рівня мінімального прожиткового мінімуму, який у 2013 р. становить 1 147 гривень. Мінімальна ж стипендія для студентів вищих навчальних закладів на сьогодні складає: 550 гривень – для закладів І-ІІ рівня акредитації та 730 гривень для вузів ІІІ-IV рівня акредитації. Порядок призначення і виплати стипендій має встановити Кабінет Міністрів України. Однак в умовах складної економічної ситуації, ініціатива навряд чи буде реалізована у короткостроковій перспективі.  

ВО «СВОБОДА»

Протягом жовтня депутати ВО «Свобода» зареєстрували у Верховні раді 25 законодавчих ініціатив – 16 законопроектів і 9 проектів постанов. Як і попереднього місяця, основна частина проектів документів (8) стосується фінансово-економічних та господарських питань. Зокрема, в поле зору свободівців потрапили питання врегулювання роботи національного оператора поштового зв’язку, а також особливостей надання послуг окремих видів поштового зв’язку; захист економічних прав трудових мігрантів; врегулювання соціально-економічного розвитку міст-супутників промислових об’єктів. Десять законодавчих ініціатив нардепів ВО «Свобода» охоплюють сферу екології та природокористування, однак більшість з них є суто формальними – підписаними головою Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Іриною Сех. У сфері гуманітарної політики свободівці зареєстрували два законопроекти, один з яких стосується забезпечення права споживачів на користування інтерфейсами українською мовою, інший – використання державних символів у дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах. Олег Тягнибок і Андрій Мохник зареєстрували законопроект про заборону комуністичної ідеології в Україні. Також депутати фракції «Свобода» у парламенті виступили із законодавчою ініціативою про заборону збільшення розміру заробітної плати та інших матеріальних винагород народним депутатам України протягом чинності їхніх повноважень.

Екологія та природокористування

Ірина Сех запропонувала (законопроект № 2264а-д) власні зміни до Проекту закону «Про мисливське господарство та полювання» (№ 2264а), який був зареєстрований ще 7 червня 2013 року групою народних депутатів (Шуфрич Н.І., Калєтнік І.Г., Шенцев Д.О., Головко В.А., Мироненко М.І.). Депутатка ВО «Свобода» вважає, що абсолютна більшість новел законопроекту не несе жодного прогресивного змісту, порівняно з чинним законом, і більше спрямована на вирішення якраз приватних пріоритетів та інтересів, суттєво послаблює дійовий державний контроль та вплив місцевого самоврядування у сфері мисливського господарства та проведення полювань. Зокрема, Ірина Сех звертає увагу, що отримати у користування мисливські угіддя зможуть будь-які організації, що не мають жодного відношення до мисливства. Тоді як лише наданням мисливських угідь у користування спеціалізованим господарствам або іншим організаціям, де створювалися спеціалізовані підрозділи, забезпечується професійне ведення мисливського господарства. Тому, в своєму законопроекті І. Сех  пропонує закріпити порядок надання угідь належному користувачу, здатному вести ефективно мисливське господарство. Ще одна проблема законопроекту № 2264а, яку пропонує врегулювати І. Сех, полягає в тому, що обласні ради позбавлені права самостійно вирішувати питання надання в користування мисливських угідь на своїй території.

Проект закону Ірини Сех і Андрія Тягнибока (№ 3672) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо охорони біорізноманіття) посилює вимоги стосовно охорони птахів, занесених в Додаток 2 Бернської конвенції, забороняє знищення середовища існування рідкісних видів тварин і рослин у біосферних заповідниках та національних природних парках, забороняє використання пневматичної зброї у непристосованих для цього місцях.

Політика та державне управління

Депутати Олег Тягнибок і Андрій Мохник зареєстрували законопроект (№ 3530), завданням якого є заборона комуністичної ідеології в усіх її проявах як людиноненависницької. Зокрема це включає в себе визнання Комуністичної партії України як територіальної організації КПСС, що протягом своєї історії мала назви РСДРП (б), РКП (б) та ВКП (б), злочинною організацією, яка чинила злочини проти миру і безпеки людства, воєнні злочини та злочини геноциду, до яких не застосовується давність, зокрема голодомори, масові репресії та депортації, терор та політичні переслідування в Україні; заборона комуністичної пропаганди та використання комуністичної символіки; проведення заходів, спрямованих на декомунізацію України.

Також свободівці ініціювали законопроект (№ 3682), який передбачає встановлення мораторію на збільшення розміру заробітної плати та інших матеріальних винагород народним депутатам України протягом чинності їхніх повноважень.

Законопроектом № 3549 група нардепів від ВО «Свобода» (Леонов Е.В., Сабій І.М., Мірошниченко І.М., Іллєнко А.Ю., Мирний О.Б., Зелик Р.Б., Кайда О.П., Янків І.Т., Тягнибок А.Я.) пропонують внести зміни до Закону України «Про волонтерську діяльність» в частині зміни повноважень центрального органу виконавчої влади у сфері волонтерської діяльності та підходу в наданні статусу волонтерським організаціям. Зокрема, автори законопроекту внесли норму відповідно до якої надання юридичній особі статусу волонтерської організації здійснюється не центральним органом виконавчої влади у сфері волонтерської діяльності, а органом виконавчої влади, що здійснює реєстрацію неприбуткових організацій.

Економіка, гроші та господарство

Над вирішенням проблем українських трудових мігрантів працювали депутати Кириленко П.В., Михальчишин Ю.А. і Черняков В.В., які зареєстрували три взаємопов’язаних законопроекти. Вони запропонували внести у текст Митного і Податкового кодексу визначення поняття «український трудовий мігрант», а також визначити операції, які звільняються від оподаткування ввізним митом та іншими податками і зборами (законопроекти № 3610 і 3611). Також депутати запропонували встановити пільги в сплаті єдиного збору з інвестицій українських трудових мігрантів (законопроект № 3612).

Також три взаємопов’язаних законопроекти, які регулюють соціально-економічний розвиток міст-супутників промислових об’єктів, подали депутати Мирний О.Б. і Мірошниченко І.М. Законопроектом (№ 3673) пропонується визначити критерії міста-супутника промислового об’єкта та встановити порядок надання такого статусу. При цьому пропонується визначити, що до категорії міст-супутників промислових об’єктів будуть відноситися міста, що обслуговують одне або два великих підприємства. Для захисту основних соціальних прав населення таких міст пропонується встановити особливі додаткові джерела фінансування бюджетів міст-супутників, а також захистити статті витрат на соціальні напрями. З метою підвищення інвестиційної привабливості міст-супутників пропонується надати податкові пільги для підприємств, що будуть створювати нові робочі місця на території таких міст. Законопроект № 3674 регулює правовідносини у сфері оподаткування щодо особливості оподаткування підприємств на території міст-супутників промислових об’єктів. А законопроект № 3675 регулює правовідносини у бюджетній сфері щодо особливостей формування місцевих бюджетів міст-супутників промислових об’єктів.

Олег Кайда ініціював законопроект (№ 3594), який передбачає виділення субвенції з Державного бюджету України обласному бюджету Тернопільської області на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку в сумі 15 млн грн, які запропоновано перерахувати з коштів резервного фонду Міністерства фінансів України.

Гуманітарна політика

Група депутатів-свободівців (Вітів А.М., Тягнибок О.Я., Кайда О.П., Сех І.І.) у своєму законопроекті
(№ 3589) запропонували доповнити Закон України «Про захист прав споживачів» статтею 15.1., з метою забезпечити право громадян України на придбання побутових електронних приладів, техніки та інших технічних пристроїв з пристроями введення та інтерфейсами (екранами) відображення інформації державною мовою. Крім того, пропонується доповнити абзацом тридцятим частину 3 статті 6 Закону України «Про підтвердження відповідності», з метою забезпечення використання в державних установах електронної техніки, пристроїв, приладів,  які мають дисплеї (монітори) для відображення текстової інформації, тільки з локалізацією державною мовою.

Ще один законопроект гуманітарного спрямування (№ 3683) розроблений депутатами-свободівцями (Кайда О.П., Сич О.М., Міщенко А.М., Мартинюк Л.С., Янків І.Т.) передбачає: забезпечення розміщення державної символіки в усіх дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах, а також проведення педагогічними працівниками роз'яснення ідейної суті та правил використання державних символів; забезпечення вивчення учнями загальноосвітніх навчальних закладів тексту та музики Державного Гімну України; застосування в обов'язковому порядку державної символіки при проведенні урочистих заходів, державних і національних свят у дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах; забезпечення виконання учнями, вихованцями, педагогічними працівниками та іншими учасниками навчально-виховного процесу Державного Гімну України під час підняття Державного Прапора України щопонеділка на початку першого уроку. На думку ініціаторів документу, ухвалення цього Закону має надзвичайно важливе суспільно-політичне значення та націєтворчий потенціал, оскільки на офіційному рівні сприятиме вихованню в дітей та молоді поваги до державних символів України, формуванню національної свідомості та патріотизму, почуття належності до рідної землі та свого народу політичної та правової культури.

ПАРТІЯ «УДАР»

Загалом у листопаді 2013 року депутати фракції «УДАР» зареєстрували у Верховній Раді 10 проектів нормативно-правових актів – по 5 законопроектів та проектів постанов. Як і минулого місяця, значна частина документів стосувалася питань правосуддя та боротьби з корупцією (4 документи). Окрім цього, ударівці сконцентрували свою увагу на економічній складовій та сфері державного управління. Відтак, проектом постанови № 3707 пропонується створити Тимчасову слідчу комісію зі складу народних депутатів різних фракцій для розслідування правомірності дій уряду та зокрема виданого ним славнозвісного розпорядження про припинення підготовки України до підписання Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом. Законотворча активність депутатів фракції «УДАР» у інших сферах була менш помітною – з одного нормативно-правового акту, присвячено проблемам соціальної та медичної сфери.

Економіка, гроші та господарство

Народний депутат Оксана Продан зареєструвала у ВРУ проект закону № 3466-1. Проектом передбачаються зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», які передбачають врегулювання відносин між суб’єктами господарювання, постачальниками та сервісними центрами, заборону вимагати посвідчення особи при купівлі-продажу іноземної валюти, спрощення адміністрування операцій з реєстраторами розрахункових операцій. Окрім цього, авторський колектив на чолі з Оксаною Продан пропонує встановлення механізму зарахування коштів, які суб’єкти господарювання були змушені витратити на придбання модемів або реєстраторів розрахункових операцій, в якості сплати податкових зобов’язань. Слід зазначити, що єдиним народним депутатом серед авторів є власне Оксана Продан, решта восьмеро представляють регіональні громадські ради та асоціації підприємців, профспілки.

Інший ударівець – Валерій Пацкан – зареєстрував у Раді законопроект (3695), спрямований на усунення складнощів у сфері оподаткування, що виникли у спілок громадських організацій після прийняття Закону України «Про громадські об’єднання». Як зауважує автор проекту, чинний закон про громадські об’єднання визначає два окремих поняття: громадські організації та громадські спілки. З огляду на це, істотно звужено поняття «громадська організація», до котрого тепер не включається поняття «громадської спілки», як спілки громадських організацій. Разом з тим, Податковий кодекс України оперує виключно поняттям «громадська організація». Відповідно, на практиці, у спілок громадських об’єднань виникли проблеми з включенням їх до Реєстру неприбуткових установ та організацій, що не дозволяє їм отримувати благодійні пожертви і не оподаткувати ці надходження, використовуючи їх на суспільно-важливі цілі.

Політика та державне управління

Важливим документом, ініційованим народним депутатом Володимиром Куренним, є Проект постанови «Про призначення позачергових виборів Одеського міського  голови (місто Одеса Одеської області)» (3532-1). Нагадаємо, 31 жовтня 2013 року міський голова Одеси Олексій Костусєв звернувся з особистою заявою до Одеської міської ради про складання ним повноважень міського голови за власним бажанням. На позачерговій сесії ради 4 листопада місцеві депутати задовольнили відставку Костусєва. Зареєстрований проект постанови ВРУ пропонує призначити вибори Одеського міського голови на 16 лютого 2014 року.

Як реакція на різку зміну зовнішньополітичного вектора України напередодні Саміту Східного партнерства у Вільнюсі, та, зокрема, розпорядження Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2013 року № 905-р «Питання укладання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом і його державами-членами, з іншої сторони», народний депутат Сергій Каплін зареєстрував у Верховній раді проект постанови № 3707. Цей проект передбачає створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з приводу розслідування фактів зради Кабінетом Міністрів України національних інтересів народу України, у зв’язку з призупиненням євроінтеграційних процесів. До комісії мають увійти 8 народних депутатів, пропорційно від політичних сил, представлених у ВРУ. Планується, що комісія діятиме один місяць з моменту прийняття постанови.

Правоохоронна система та правосуддя, боротьба з корупцією

Ударівець Руслан Сольвар зареєстрував Проект закону «Про внесення змін до статті 13 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (щодо поліпшення управління міграційними процесами)» (№ 3603). Автор законопроекту наголошує, що в Україні виникають потенційні загрози, пов’язані з нелегальними мігрантами, адже протягом останніх п’яти років спостерігається збільшення кількості затримань громадян України-жителів прикордонних населених пунктів, які співпрацювали з нелегальними мігрантами. Тому, законопроект спрямований на удосконалення положень національного законодавства, створення належних правових засад для посилення боротьби з нелегальною міграцією, поліпшення управління міграційними процесами, а також надання відповідним підрозділам міліції права застосовувати заходи адміністративного впливу до порушників законодавства про правовий статус іноземців (складати протоколи у справах про відповідні адміністративні правопорушення, приймати рішення про скорочення терміну перебування, про примусове повернення тощо).

Окрім цього, голова Комітету ВРУ з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктор Чумак вніс проект постанови щодо прийняття за основу проекту закону України про внесення змін до Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції». Зміни стосуються заборони особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, прирівняних до них осіб та членів їх сімей відкривати банківські рахунки за кордоном та вчиняти інші дії, що сприяють вчиненню корупційних правопорушень. Такі зміни повинні суттєво зменшити кількість фактів корупційних правопорушень, зупинять так званий процес витоку українських грошей за кордон та стимулюватимуть осіб, що перебувають на публічній службі на сумлінне виконання своїх посадових обов’язків.

Соціальні проблеми та стандарти

Депутат Сергій Аверченко вказує на необхідність посилити рівень соціального захисту осіб, які в дитячому віці отримали дозове опроміненні щитовидної залози вище допустимих рівнів та захворіли на рак щитовидної залози. У законопроекті № 3525-1 пропонується доповнити статтю 11 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Відповідно до запропонованих змін, хворі на рак щитовидної залози, які у дитячому віці одержали дозу опромінення щитовидної залози внаслідок Чорнобильської катастрофи, що перевищує рівні, встановлені центральним органом виконавчої влади, слід віднести до потерпілих від Чорнобильської катастрофи та надати їм право на встановлення причинного зв’язку між погіршенням стану здоров’я і встановленням інвалідності та наслідками Чорнобильської катастрофи.

ПОЗАФРАКЦІЙНІ  ЗАКОНОПРОЕКТИ

Протягом листопада 2013 р. позафракційні депутати самостійно підготували 15 законопроектів.  Найбільшу увагу позафракційні депутати приділяли економічним проблемам, правоохоронній системи та правосуддю (по 4 законопроекти). Оголошення пам’ятних та святкових дат – 2 проекти, проблеми місцевого самоврядування – 1 проект. Проекти постанов про відхилення законопроектів, які стосуються національної безпеки та оборони мали виключно формальний характер (4 проекти).

Економіка, гроші, господарство

Лев Миримський у законопроекті № 3697 пропонує встановити державну монополію на лотерейну діяльність в Україні.  Віталій Немілостівий пропонує встановити тарифні обмеження на експорт ріпака та створення умов для організації переробного виробництва на митній території України (№3 658).

Правоохоронна система та правосуддя, боротьба з корупцією

Олег Ляшко підготував законопроект про звільнення Юлії Тимошенко від подальшого відбування покарання (№ 3596). Проект має індивідуальний характер та не встановлює детальної процедури звільнення Юлії Тимошенко. Натомість, Лев Миримський ініціює запровадження заочного кримінального провадження (№ 3587). Як зазначає депутат, заочне кримінальне провадження здійснюватиметься у випадку, якщо підозрюваний чи обвинувачуваний у вчиненні кримінального правопорушення ухиляється від прибуття на виклик до органу досудового розслідування або суду.

Оголошення свят та пам’ятних дат

Позафракційні депутати пропонують вшанувати пам'ять Генріха Нейгауза (проект № 3608, Андрій Табалов), відзначення 425-річчя заснування міста Надвірна Івано-Франківської області (№ 3553, Юрій Дерев’янко).

Політика та державне управління

Олег Ляшко пропонує встановити заборону державним службовцям та членам їх родин мати рахунки та кошти в іноземних банках (№ 3556).

Місцеве самоврядування

Сергій Міщенко пропонує делегувати органам місцевого самоврядування здійснення функції державного реєстратора щодо реєстрації права оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення (№ 3677).

МІЖФРАКЦІЙНІ ЗАКОНОПРОЕКТИ

Протягом листопада 2013 р. представники різних фракцій спільно зареєстрували 44 законопроекти та проекти постанов Верховної Ради України. Найбільше міжфракційних законопроектів стосувалися проблем правосуддя та правоохоронної системи – 10 законопроектів. Значний резонанс мали законопроекти ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», партії «УДАР» про можливість перерви у відбуванні покарання для особи, засудженої до позбавлення або обмеження волі. Також опозиційні фракції підготували законопроект, який передбачає радикальне переформатування органів прокуратури в  Україні. Арсеній Яценюк, Віталій Кличко, Олег Тягнибок вносили проект постанови Верховної Ради України про висловлення недовіри Уряду, який не отримав підтримку народних депутатів України. 9 законопроектів стосувалися економічних проблем, 7 – соціальних проблем та стандартів, по 5 проектів – гуманітарна проблематика, місцеве самоврядування. 4 законопроекти стосувалися екології та природокористування.

Економіка, гроші, господарство

Сергій Кальцев (Партія регіонів), Ольга Борита (КПУ)  у спільному законопроекті (№ 3696) пропонують  звільнити громадян від обов’язку реєструвати право власності при здійсненні правочинів, яке вже було зареєстровано до 1 січня 2013 року. Ініціатива пов’язана із запровадженням з 01 січня 2013 р. нової системи державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Зараз державну реєстрацію права власності на будинки та земельні ділянки здійснює один орган – орган державної реєстрації прав, а не різні (підприємства бюро технічної інвентаризації та територіальні органи земельних ресурсів). Як зазначають депутати, громадяни наразі змушені сплачувати кошти за надання витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, якщо права на нерухоме майно виникли та зареєстровані до 1 січня 2013 року.

Михайло Опанащенко (Партія регіонів) та Ігор Рибаков (позафракційний) пропонують встановити обов’язок орендаря земельних ділянок стати на облік у відповідному контролюючому органі протягом 10 робочих днів після проведення державної реєстрації права оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю). При цьому, податок на доходи фізичних осіб від надання в оренду земельних ділянок (паїв) до місцевих бюджетів повинні сплачуватися саме за місцезнаходженням таких земельних ділянок (№ 3622).

Соціальні проблеми та стандарти

Сергій Тігіпко ( Партія регіонів), Олександр Присажнюк (КПУ), Павло Різаненко («УДАР») та інші депутати ініціюють зміни до законодавства щодо попередження соціального сирітства, розвитку соціальних послуг з підтримки сімей з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини (№ 3651). Законопроектом визначаються правові підстави для тимчасового влаштування дітей в сім’ї патронатних вихователів і запровадження послуги «сімейного патронату».

Дмитро Андрієвський, Микола Томенко (ВО «Батьківщина»), Сергій Куніцин («УДАР») та інші депутати пропонують встановити довічне грошове утримання членам сімей загиблих військовослужбовців
(№ 3615).

Гуманітарна політика

Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та Віталій Кличко зареєстрували Проект постанови Верховної Ради України  «Про звернення до європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу, а також парламентів держав-членів Європейського Союзу. у зв'язку з 80-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні» (№ 3659). У проекті звернення міститься заклик українського парламенту до Ради Європейського Союзу та Європейського парламенту визнати Голодомор 1932–1933 років в Україні геноцидом Українського народу, заснувати комітет, який би виконав усебічне розслідування щодо тоталітарних комуністичних режимів у державах-членах Ради Європи та ініціював у Раді Європи кампанію розуміння цих злочинів тощо.

В’ячеслав Кириленко, Денис Дзензерський (ВО «Батьківщина»), Валерій Пацкан («УДАР») та інші депутати підготували проект змін до законодавства про волонтерства (№ 3549-1). Зокрема, вносяться зміни щодо добровільного страхування життя і здоров'я волонтерів на організаціями та установами, які залучають їх до своєї діяльності.

Микола Томенко, Юрій Одарченко (ВО «Батьківщина»), Марія Матіос, Ірина Геращенко («УДАР») ініціюють вилучення із законодавства положень, які дозволяють приватизацію будівель, споруд, приміщень, в яких розміщені бібліотеки державної або комунальної власності (№ 3653).

Політика і державне управління

Найбільш резонансною законодавчою ініціативою став Проект постанови Верховної Ради України «Про відповідальність Кабінету Міністрів України», внесений лідерами трьох опозиційних фракцій Арсенієм Яценюком, Олегом Тягнибоком та  Віталієм Кличком (№ 3692). У цій постанові необхідність прийняття резолюції недовіри Уряду обґрунтовувалася порушенням з його боку вимог Закону України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» під час прийняття рішення про призупинення процесу євроінтеграції. Проект постанови було розглянуто на пленарному засіданні парламенту 03 грудня 2013 р. та відхилено. За цей проект постанови проголосувало лише 186 народних депутатів України.

Правоохоронна система та правосуддя

Народні депутати України Андрій Кожем’якін, Ірина Луценко, Геннадій Москаль (ВО «Батьківщина»),  Ірина Геращенко («УДАР»),  Андрій Міщенко (ВО «Свобода») зареєстрували законопроект про внесення змін до деяких законів щодо перерви у відбуванні покарання (№ 3693). Депутати пропонують передбачити можливість перерви у відбуванні покарання для особи, засудженої до позбавлення або обмеження волі. У законопроекті передбачається, що рішення про перерву у відбуванні особою покарання приймається судом. Претендувати на перерву у відбуванні покарання може особа, яка під час відбування покарання захворіла на хворобу, що унеможливлює дотримання нею умов кримінально-виконавчого законодавства. Цей законопроект є одним із проміжних результатів парламентських дискусій щодо вирішення проблем із вибірковим правосуддям та звільненням Ю.Тимошенко. Ще раніше ці депутати підготували проект закону щодо реалізації принципу гуманізму при виконанні окремих видів покарань (№ 3599). Цей законопроект передбачає можливість забезпечення особам, засудженим до позбавлення волі, права на охорону здоров'я у медичних закладах за межами установ виконання покарань (у тому числі за кордоном). На жаль, Тимчасова  робоча група Верховної Ради України з підготовки законопроекту щодо можливості лікування за кордоном осіб, засуджених до позбавлення волі не змогла  знайти спільного рішення.

Наталія Агафонова, Валерій Пацкан («УДАР»), Андрій Пишний (ВО «Батьківщина»), Олег Махніцький (ВО «Свобода») пропонують зменшити кількість органів суддівського правосуддя із одночасним посиленням їх повноважень (№ 3678). Зокрема ініціюється передача щодо призначення та звільнення голів судів і їх заступників (за винятком Верховного Суду України) від Вищої ради юстиції зборам суддів у кожному суді, зменшивши строк їх повноважень з п’яти років до трьох років. Натомість у законопроекті відмовитися від конференцій і рад суддів загальних і спеціалізованих судів.

Значний резонанс викликав законопроект трьох опозиційних партій про прокуратуру № 3541-1 (Олег Тягнибок,  Віктор Чумак, Андрій Кожем’якін та інші). Проект передбачає повну реорганізацію системи прокуратури. Будуть створені нові окружні, регіональні прокуратури і реформована Генеральна прокуратура. Юрисдикція кожної з окружних прокуратур поширюватиметься на територію нинішніх 3-4 адміністративно-територіальних районів.

Національна безпека та оборона

Андрій Шевченко, Ірина Луценко (ВО «Батьківщина»), Валерій Пацкан («УДАР») ініціюють розширення  підстав для проходження альтернативної невійськової служби (№ 3663). Як зазначається у законопроекті, підставою для проходження альтернативної невійськової служби повинні слугувати  не лише релігійні, а й інші переконання.

Оголошення свят та пам’ятних дат

Група народних депутатів України (Ігор Палиця, позафракційний; Катерина Ващук, Партія регіонів; Адам Мартинюк, КПУ та інші) внесли проект постанови Верховної Ради України про відзначення 75-річчя утворення Волинської області.

Місцеве самоврядування

Давид Жванія (позафракційний), Олег Сиротюк (ВО «Свобода»), Руслан Князевич (ВО «Батьківщина»), Олег Парасків (Партія регіонів) підготували проект постанови про віднесення міста Бурштин Галицького району Івано-Франківської області до категорії міст обласного значення (№ 3647).

Екологія та природокористування

Група із 16 народних депутатів(Сергій Ківалов, Олександр Пресман, Партія регіонів; Едуард Гурвіц, «УДАР» та інші) підготували проект закону про оголошення природної території Куяльницького лиману Одеської області курортом державного значення (№ 3655).