Найпоширенішою проблемою на повторних виборах 15 грудня виявилася неврегульована законом присутність сторонніх осіб на виборчих дільницях та їх опосередкований тиск на членів комісій. Про це повідомили 16 грудня представники Громадянської мережі ОПОРА на прес-конференції «Вибори у 5 округах: підсумки голосування».

За даними спостерігачів ОПОРИ, які знаходились на дільницях, епізоди з присутністю і тиском сторонніх осіб мали місце на 34 % дільниць округу № 94, в ОВО № 223 – на 16 %, № 197 – на 11 % і в окрузі 194 – на 10 % дільниць.

Спостерігачі мережі повідомляли про спроби сторонніх осіб незаконно втручатися в діяльність виборчих комісій. Нагнітали ситуацію групи невстановлених осіб, які перебували біля приміщень окружних виборчих комісій та пересувалися між дільницями. Так, в окрузі № 223 спостерігачами ОПОРИ було зафіксовано перебування біля виборчих дільниць № 801023 , № 801024 груп молодих людей спортивної статури, які оголосили про свої наміри контролювати дотримання громадського порядку. Навколо 132 ОВК перебувало близько сотні осіб у незрозумілому статусі. Вони чергували біля комісії та пояснили спостерігачам ОПОРИ, що слідкують за проведенням чесних виборів. Така активність призвела до нагнітання конфліктної  ситуації навколо виборів у Первомайську Миколаївської області.

Окрім того, спостерігачі ОПОРИ виявляли біля приміщень деяких виборчих дільниць невідомих осіб, які ймовірно контролювали голосування громадян. Дані особи мали у своєму розпорядженні списки громадян неофіційного зразка, які голосують на конкретній дільниці, їх деталізовані контактні дані. Враховуючи масив достовірної інформації про підготовку до дня голосування схем підкупу виборців, ця активність може бути механізмом контролю за матеріально заохоченим виборцем.

Порушення таємниці голосування стало не менш поширеною проблемою дня голосування, яку неодноразово фіксували громадські спостерігачі. Зокрема, подібні випадки були виявлені на 17 % дільниць округу № 94, 16 % дільниць округу № 223, 11 % дільниць округу № 197 і 10 % дільниць округу № 194.

Випадки організованого підвозу виборців, видавання бюлетенів без пред’явлення паспортів і фотографування бюлетенів стали поширеними порушеннями дня голосування. Зокрема підвезення виборців мало місце на 8 % дільниць округу № 94, а фотографування бюлетенів зафіксовано на 10 % дільниць виборчого округу № 223.   

Правоохоронні органи були пасивними, незважаючи на те, що вони могли виявити до дня голосування ініціаторів та виконавців підкупу виборців.

У той же час проблеми в організації голосування та підрахунку голосів не мали безповоротних наслідків. Під час проведення голосування та підрахунку голосів  дільничні виборчі комісії, здебільшого, забезпечили виконання законодавчих вимог та мінімально допустимих стандартів виборчого процесу. За оцінками спостерігачів ОПОРИ, помилки та зловживання, допущені членами ДВК не мали всеохоплюючого характеру.

ОПОРА зауважує, що правоохоронні органи були пасивними, зокрема, незважаючи на те, що вони  мали усі правові можливості виявити до дня голосування ініціаторів та виконавців підкупу виборців у 194 та 223 округах, цього не було зроблено. Це зробило безкарною купівлю голосів виборців, що мало вплив на результати виборів в цілому.

ОПОРА відзначає, що для усіх суб’єктів виборчого процесу день голосування пройшов в атмосфері напруженості, зумовленої загрозою втручання у виборчий процес організованих груп сторонніх осіб і пасивною реакцією правоохоронних органів.

Також ОПОРА висловила стурбованість з приводу проявленої окремими членами ДВК упередженості до офіційних спостерігачів від громадських організацій та тиску на них. Значне занепокоєння ОПОРИ викликали випадки фізичного перешкоджання діяльності спостерігачів та журналістів, які були зафіксовані на повторних виборах 15 грудня 2013 р.

pidsumky

pidsumky

pidsumky

pidsumky

pidsumky

За коментарями звертайтесь:

 Ольга Айвазовська,
координатор виборчих та політичних програм,
 063 617 97 50, [email protected]

15 грудня 2013 року в 5 одномандатних виборчих округах відбулися повторні вибори народних депутатів України. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА організовували якісний та кількісний аналіз перебігу дня голосування та паралельний підрахунок голосів на 3-х (223, 194, 132) округах. На решті двох проведено збір якісних даних для підготовки проміжного звіту в рамках моніторингу. Над спостереженням також працювало 16 мобільних груп.