Передвиборча кампанія в округах № 94, 132, 194, 197 і 223 є достатньо активною і конкурентною, а ключовим ризиком є підкуп, який в окремих округах набув загрозливих масштабів і не отримав об’єктивної оцінки з боку правоохоронців. Такі дані оприлюднила Громадянська мережа ОПОРА на прес-конференції за 2 дні до повторних виборів народних депутатів України, які відбудуться 15 грудня.

Активісти ОПОРИ розповіли про найактивніших кандидатів виборів у 5 округах. Так, в одномандатному виборчому окрузі № 94 (м. Васильків, м. Обухів) найінтенсивнішу передвиборчу кампанію проводили кандидат від ВО «Батьківщина» Віктор Романюк, самовисуванці Руслан Бадаєв та Юрій Кармазін, висуванець від Радикальної партії Олега Ляшка Андрій Лозовий. Суттєвим викликом для ВО «Батьківщина» стало скасування реєстрації кандидата в окрузі № 94 Віктора Романюка, що призвело до початку переговорів із іншими партіями. Місцеві органи влади активно сприяють кандидату-самовисуванцю Руслану Бадаєву.

Ключовим ризиком є підкуп, який в окремих округах набув загрозливих масштабів і не отримав об’єктивної оцінки з боку правоохоронців

В ОВО № 132 (м. Первомайськ) із 11 зареєстрованих кандидатів лише Аркадій Корнацький (ВО «Батьківщина») та Микола Круглов (самовисуванець, підтримується Партією регіонів) проводили активну передвиборчу кампанію. В окрузі неодноразово фіксували прояви адміністративного ресурсу на користь голови Миколаївської ОДА Миколи Круглова, зокрема зафіксовано факти використання державних та місцевих соціальних програм.

Найбільш активно у 194 (м. Черкаси) окрузі передвиборчі кампанії проводили самовисуванці Михайло Поплавський, Олександр Радуцький, Андрій Свинаренко та  кандидат ВО «Батьківщина» Микола Булатецький.

В окрузі № 197 (м. Канів) проявляли активність кандидати Леонід Даценко (ВО «Батьківщина»), Віктор Роєнко (КПУ), Сергій Тищенко (Радикальна партія Олега Ляшка), Ігор Сухобрус (самовисуванець), Микола Ладан (самовисуванець). Серед цих кандидатів найінтенсивнішу передвиборчу кампанію проводить Леонід Даценко.

У Києві в ОВО № 223 протягом кампанії були найактивнішими Юрій Левченко (ВО «Свобода»), Вікторія Шилова (Радикальна партія Олега Ляшка) та Юрій Гримчак (Політична партія Українська платформа «СОБОР»). В останні тижні кампанії зустрічі з виборцями проводив і кандидат-самовисуванець Віктор Пилипишин. Окремі кандидати-самовисуванці зосереджували свої зусилля на роботі з виборцями в соціальних мережах (зокрема, Тетяна Монтян). Важливою подією передвиборчої кампанії стала заява кандидата від Української партії «Собор» Юрія Гримчака про відмову балотуватися на користь висуванця ВО «Свобода» Юрія Левченка.

Незважаючи на те, що підкуп виборців є кримінальним злочином, що передбачено ст.157 Кримінального кодексу України, в округах № 194 та 223 спостерігачі ОПОРИ зафіксували активність щодо підкупу в інтересах окремих кандидатів.Ольга Айвазовська

За словами координатора виборчих і політичних програм Громадянської мережі ОПОРА Ольги Айвазовської, в окрузі № 194 виявлено неодноразові випадки грошового підкупу виборців в інтересах кандидата-самовисуванця Михайла Поплавського. Умови підкупу виборців включали заповнення виборцем заяви неофіційного зразка та відвідування офісного приміщення, адресу якого повідомляли організатори підкупу. Виборець міг отримати до дня голосування 200 грн, після завершення виборів йому обіцяли виплати ще 150 грн. Подібні випадки спостерігачі ОПОРИ фіксували неодноразово, наявні відеодокази та відповідні заяви до правоохоронних органів.

Спостерігачі мережі ОПОРА мають переконливі підстави вважати, що в окрузі № 223 розгорнуто схему грошового підкупу виборців імовірно на користь кандидата-самовисуванця Віктора Пилипишина.  Застосовується так звана піраміда «агітаторів», в якій за кожним під’їздом закріплені «під’їздні», а за будинками «будинкові». Ці особи агітують виборців за кандидата та пропонують їм по 200 гривень до дня виборів та по 200 гривень після виборів протягом 7-10 днів після дня голосування.

Громадянська мережа ОПОРА відзначає, що проблема підкупу виборців є значно ширшою, ніж наявне законодавче регулювання. Як засвідчує досвід 2012 року, кандидати активно використовували прогалини виборчого закону та бездіяльність правоохоронних органів, вдаючись до протизаконних та недобросовісних засобів стимулювання волевиявлення виборців. У той же час матеріальне заохочення виборців у будь-яких формах підриває загальну довіру до результатів виборів.

За коментарями звертайтесь: 
Ольга Айвазовська,
Координатор політичних і виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА,
063 617 97 50, [email protected]

Проміжний звіт за результатами довготермінового спостереження ОПОРИ під час проміжних виборів народних депутатів у 5 округах (13 грудня)

Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію моніторингу за виборами в 5 «проблемних» округах, який включає довготермінове та короткотермінове спостереження. Організація мобілізувала понад 600 активістів для здійснення паралельного підрахунку голосів та якісного спостереження в день голосування. ОПОРА системно інформувала суспільство про перебіг кампанії, дотримання чинного законодавства суб’єктами виборчого процесу, участь посадових осіб у перегонах, дотримання загальновизнаних міжнародних стандартів усіма зацікавленими сторонами. Організація також планує забезпечити онлайн трансляцію з ОВК під час прийому протоколів від дільничних виборчих комісій. Громадське спостереження має на меті попередити порушення та унеможливити зловживання під час підрахунку голосів.