Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію моніторингу за виборами в 5 «проблемних» округах, який включає довготермінове та короткотермінове спостереження. Організація мобілізує понад 600 активістів для здійснення паралельного підрахунку голосів та якісного спостереження в день голосування. ОПОРА системно інформуватиме суспільство про перебіг кампанії, дотримання чинного законодавства суб’єктами виборчого процесу, участь посадових осіб у перегонах, дотримання загальновизнаних міжнародних стандартів усіма зацікавленими сторонами. Організація також планує забезпечити онлайн трансляцію з ОВК під час прийому протоколів від дільничних виборчих комісій. Громадське спостереження має на меті попередити порушення та унеможливити зловживання під час підрахунку голосів.

Вступ

Виборча кампанія в 5 проблемних округах досягла екватору, до дня голосування залишається місяць. Протягом цього періоду спостерігачі ОПОРИ не зафіксували значних чи системних зловживань з боку кандидатів, представників органів влади, які можуть вплинути на результати голосування. Завершення етапу реєстрації кандидатів ознаменувався висуванням Віктора Пилипишина, який балотувався у 2012 році у цьому ж окрузі та став одним із фігурантів протистояння, в результаті якого і не вдалось встановити результат голосування. В 4 з 5 округів жоден кандидат-самовисуванець, чи представник партії влади, який на минулих виборах входив до пари основних претендентів на депутатський мандат, не подавав документів до ЦВК.

Процес реєстрації кандидатів відбувся в рамках чинного законодавства та без перешкод для громадян у реалізації їх пасивного виборчого права. Втім, особливою ознакою цих виборів стане рекордна кількість кандидатів у 223 (66) та 94 (82) виборчих округах і засилля кандидатів-однофамільців у 4 з 5 округів. Ця тенденція ускладнюватиме організацію та проведення дня голосування, друк бюлетенів та усвідомлений вибір громадян. Останні можуть бути введені в оману через непоінформованість про роль «двійників» у виборах. На практиці, в Україні кандидати-однофамільці можуть відбирати у своєї пари до 3 % голосів. Крім того, ближче до дня голосування складнощі виникатимуть у виборчих комісій, якщо розпочнеться масовий процес відмови від реєстрації кандидатів за їх власним бажанням. Відповідно, необхідно буде проставити штамп «вибув» напроти кожного прізвища у бюлетені, що є додатковим навантаженням на виборчі комісії та може призвести до помилок та псування бюлетенів.

Завдяки застосуванню нової процедури жеребкування, ЦВК вдалося забезпечити значно ширше представництво партій у складі ОВК, ніж це було на чергових парламентських виборах. У 2013 році 86 % партій (36 з 42), які брали участь у жеребкуванні отримали право на представництво в ОВК, тоді як в 2012 – лише 19 з 81 (що становить 23 %). Втім, проблемою виборів залишаються незбалансовано утворені ОВК, що спричинено участю технічних партій. За підрахунками спостерігачів ОПОРИ, таких суб’єктів виборчого процесу налічується 15.

Реєстрація кандидатів

Всього ЦВК зареєструвала 207 кандидатів у депутати на повторних виборах до парламенту в 5-ти округах. З них 70 висунуто політичними партіями (34 %) і 137 шляхом самовисування (66 %). Реєстрацію двох (Юрія Кармазіна – ОВО № 94 і В’ячеслава Черепаня – ОВО № 194) скасовано на підставі їх звернення із заявою про відмову балотуватися. Ще один самовисуванець (Володимир Семаш, ОВО №223) відкликав власну заяву про балотування. Для реєстрації кандидатам у депутати необхідно було подати до ЦВК вичерпний перелік документів, визначений статтею 65 Закону «Про вибори народних депутатів України» та внести грошову заставу в розмірі дванадцять мінімальних заробітних плат (близько 13 тисяч гривень).

Рекордних 85 кандидати боротимуться за депутатський мандат у виборчому окрузі № 94 (м. Обухів, Київська область), дещо менше у 223-му столичному виборчому окрузі – 76 осіб. Це суттєво перевищує максимальну кількість кандидатів мажоритарників, яка була зафіксована на чергових парламентських виборах 2012 року в ОВО № 95 (м. Ірпінь, Київська область) і становила 48 осіб. Середня ж кількість кандидатів у межах одного округу в 2012 році складала 14 осіб, тоді як на цьогорічних повторних виборах – 41 особа, що втричі більше. Інші три округи демонструють цілком адекватну, з точки зору ширини спектру політичних пропозицій, кількість кандидатів: по 18 громадян в ОВО № 194 і № 197 і 13 в ОВО № 132.

Кількість зареєстрованих кандидатів виявилася навіть більшою, ніж прогнозувала ЦВК, розраховуючи державні видатки на проведення передвиборчої агітації. Наслідком цього може стати збільшення попередньо передбачених обсягів державного фінансування передвиборчої агітації. 

За оцінками спостерігачів ОПОРИ частина кандидатів виконує технічну функцію в інтересах третіх осіб. Зокрема, кожен кандидат у депутати має право на подання кандидатур до складу ДВК, що і спонукає учасників виборів звертатися по допомогу до технічних партій і кандидатів, з метою збільшення власної квоти у виборчих комісіях. Технічні кандидати також розпорошують голоси виборців найбільш конкурентоспроможних учасників виборів. Рекордна кількість кандидатів-двійників, однофамільців зафіксована на повторних виборах.

У ОВО № 223 документи на реєстрацію окрім кандидата від ВО «Свобода» Юрія Левченка подали ще два Юрія Левченка. Також в останній відведений законом день документи до ЦВК подали лідер руху «Кияни передусім!» Віктор Пилипишин (шляхом самовисування) та його двійник. У ОВО № 94 зареєстровано два двійника кандидата від ВО «Батьківщина» Віктора Романюка, а також двійники відомих політиків, які розглядалися як потенційні кандидати на повторних виборах 2013 року: два Сергія Власенка і один Остап Семерак. Був знятий з реєстрації (на підставі особистої заяви) Юрій Кармазін – двійник іншого кандидата у народні депутати, члена «Партії Захисників Вітчизни» Юрія Кармазіна. У ВО № 194 балотується Олег Свинарчук та Андрій Свинаренко. За даними ОПОРИ, в ЦВК знаходиться на розгляді подання самовисуванця, який є однофамільцем кандидата від опозиції Миколи Булатецького. А у ВО № 197 зареєстровано кандидата Андрія Губського, який є однофамільцем потенційного учасника виборів, Богдана Губського. Загалом повторюється ситуація, яка мала місце на парламентських виборах 2012 року, коли у ЦВК було зареєстровано 44 «двійники». Використання подібних маніпулятивних технологій дезорієнтує виборців і підриває їх довіру до процесу. Окрім того, очікуваним ефектом від великої кількості зареєстрованих мажоритарних кандидатів буде значний відсоток змарнованих голосів.

У всіх п’яти виборчих округах власних мажоритарних кандидатів висунули лише дві партії – Комуністична партія України і Радикальна Партія Олега Ляшка. В чотирьох округах балотуються кандидати від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» і в трьох від Всеукраїнської політичної партії «БРАТСТВО». Жодного кандидата не висунули Партія регіонів і політична партія «УДАР». І якщо позиція «УДАРу» є наслідком координації зусиль з партнерами по опозиції, то позиція Партії регіонів є неочікуваною, зважаючи на впливовість партії та її парламентський статус.   

Центральна виборча комісія відмовила у реєстрації 21 кандидату в народні депутати через відсутність у поданнях необхідних документів чи відомостей. В ОВО № 223 відмовлено 7 кандидатам, у ОВО № 94 та № 197 – по 6 в кожному, у ОВО № 132 і  № 194 у реєстрації відмовлено по одному кандидату. Громадяни не надали згоди на оприлюднення біографічних відомостей, не підписали зобов'язання припинити діяльність несумісну з мандатом народного депутата, у разі їх обрання, не надали автобіографію в електронному вигляді, не вказали відповідну дату подання заяви про реєстрацію кандидатом, не надали документ, яким підтверджено внесення грошової застави, не вказали контактний номер телефону, відомості про партійну приналежність, інформацію про громадську роботу (у тому числі на виборних посадах). Законом «Про вибори народних депутатів України» визначено, що помилки і неточності, виявлені в поданих кандидатами на реєстрацію документах, підлягають виправленню і не є підставою для відмови в реєстрації кандидата в депутати. Зазначені помилки і неточності повинні бути виправлені кандидатом у дводенний строк з дня подання документів (пункт 3, стаття 50).

Україна зобов’язалася досягти мінімум 30-відсоткового рівня представленості жінок у парламенті до 2015 року відповідно до Цілей розвитку тисячоліття. В розрізі гендерного розподілу серед 189 зареєстрованих кандидатів у народні депутати нараховується 155 чоловіків (82 % від загальної кількості) і 34 жінки (18 %). Жодна жінка не балотується у 194 та 197 виборчих округах, що на Черкащині. Лише одна жінка з-поміж 11 кандидатів бере участь у виборчих перегонах у 132 окрузі (Миколаївська область). Дещо іншу ситуацію спостерігаємо у м. Київ. Тут відсоток жінок-кандидаток у народні депутати є суттєво вищим. Так, у 94 виборчому окрузі він становить 29 % (з 82 висуванців 24 жінки), а у 223 – 14 % (з 66 кандидатів 9 жінок).

Громадянська мережа ОПОРА вже звертала увагу на те, що відповідно до чинного виборчого Закону «при проведенні позачергових виборів депутатів декларація про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру кандидатами в депутати не подається» (пункт 6, стаття 107). Відтак, виборці цілком безпідставно позбавлені можливості вільно ознайомитися з податковими деклараціями кандидатів, хоча на чергових виборах 2012 року вони мали таку можливість. Відсутність обов’язку для кандидатів подавати при реєстрації податкові декларації різко контрастує із задекларованим в Законі «Про вибори народних депутатів України» принципом публічності і відкритості виборчого процесу (пункт 2, стаття 11). Адже реалізація цього принципу полягає, зокрема, у забезпеченні можливості для ознайомлення суб'єктів виборчого процесу з відомостями про кандидатів у депутати (пункт 2, стаття 13).

Формування та діяльність ОВК

Якість виборчого процесу в окрузі безпосередньо залежить від професійності та стабільності складу ОВК, їх безсторонньої і незалежної поточної діяльності. Комісії цього рівня здійснюють контроль за дотриманням виборчого законодавства в межах округу, надають допомогу та організовують навчання членів ДВК, забезпечують виготовлення виборчої документації та печаток ДВК, розглядають заяви і скарги, реєструють офіційних спостерігачів, контролюють обіг виборчих бюлетенів, складають протоколи про підсумки голосування тощо.

24 жовтня 2013 року Центральною виборчою комісією було сформовано усі 5 окружних виборчих комісії у повному складі – по 18 осіб. 5 членів у кожній з ОВК – квота парламентських фракцій, решта 13 обрані шляхом жеребкування серед інших партій-суб’єктів виборчого процесу. Подання щодо включення кандидатур до складу ОВК сформували 44 з 49 партій-учасників виборів.  ЦВК відхилила кандидатури, подані до складу ОВК двома партіями – «Блокова партія» та «Молодь до ВЛАДИ», через відсутність у формі подання відомостей щодо проходження кандидатами навчання, а також назви посади в ОВК, на яку претендували представники учасників виборів. Таким чином, у жеребкуванні взяли участь 42 партії, тоді як на чергових виборах 2012 року – 81.

Для проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу ОВК, Центральна виборча комісія застосувала іншу процедуру[1], ніж використовувалася на чергових парламентських виборах 2012 року[2]. Ключова відмінність полягала в тому, що список кандидатур, які могли бути включені до складу кожної ОВК складався в алфавітному порядку і нумерувався, а згодом шляхом жеребкування визначались перших 13 номерів (відповідно до кількості вакантних місць) з можливих 42-ох. Особи внесені під відповідними номерами до алфавітного списку по кожному з 5-ти округів ставали членами ОВК. Відтак, до складу окружних виборчих комісій потрапили кандидатури від різних політичних партій. Натомість у 2012 році на жереб наносилися назви партій (а не номери кандидатур), відповідно, конверти з назвами суб’єктів виборчого процесу, які були витягнуті з барабана першими, отримували можливість включити подані ними кандидатури одразу до всіх ОВК.

Завдяки застосуванню нової процедури жеребкування, ЦВК вдалося забезпечити значно ширше представництво партій у складі ОВК, ніж це було на чергових парламентських виборах. На повторних виборах 86 % партій (36 з 42), які брали участь у жеребкування отримали право на представництво в ОВК, тоді як у 2012 році лише 19 з 81 партії (що становить 23 %). Найбільшу кількість формальних представників у складі 5-ти ОВК має Комуністична партія України (8 осіб) і Всеукраїнське об’єднання «Свобода» (6 осіб). КПУ та ВО «Свобода» отримали місця і за гарантованою квотою парламентських партій, і за результатами жеребкування. Партія регіонів, ВО «Батьківщина» та «УДАР» формально представлені в ОВК 5-тьма членами (по одному в кожній з окружних комісій).  

Як і на минулорічних виборах, залишилася не вирішеною проблема засилля представників дрібних партій у складі ОВК. Ці політичні сили брали участь у жеребкуванні і до складу ОВК в тих округах,  в яких не висунули кандидатів. Наприклад, Молодіжна партія України і партія «Народна ініціатива», зареєструвавши кандидатів лише в одному окрузі, мають представників у складі 4-ох ОВК. Зелена екологічна партія України «Райдуга», Політична партія «Вітчизна» і Політична партія «Справедлива Україна» представлені в трьох ОВК. Всього ж таких партій налічується щонайменше 15. Головами чотирьох ОВК стали представники маловідомих для більшості виборців партій – Зеленої екологічної партії України «Райдуга» (ОВК № 197), партії «Держава» (ОВК № 132) і партії «Народна ініціатива» (ОВК № 94 і № 194).

Масові ротації серед членів ОВК можуть стати критичною проблемою. Станом на 8 листопада 2013 року партіями-суб’єктами виборів було замінено 45 членів ОВК, що становить 50 % від їх загальної кількості. Склад ОВК № 132 і № 194 оновився на 78 %, ОВК № 94 – на 44 %, ОВК № 223 – на 39 % і лише в ОВК № 197 було змінено 11 % членів. Якщо така тенденція буде зберігатися, то до дня голосування кількість замін перевищить безпрецедентний показник 2012 року – ротації на рівні 60 %. ЦВК вже провела спеціалізоване навчання для членів ОВК, тому наступні заміни знижують ефективність навчання та негативно вплинуть на якість організації виборчого процесу в округах.

За попередньою інформацією спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА, більшість членів ОВК є не місцевими та не проживають у тих виборчих округах, в яких партії уповноважили їх забезпечувати підготовку та організацію повторних виборів. Крім того, ці особи часто представляють політичні партії, які не мають своїх представництв чи структур на місцях.

У новосформованих ОВК працює щонайменше 14 % членів комісій,  які вже мали досвід роботи в 5 проблемних округах 2012 року. Якщо в 2012 році вони представляли в ОВК «Союз анархістів України», «РУСЬ ЄДИНА» чи «Руський блок», то в 2013 році інші: «Справжня Україна», Зелена екологічна партія України «Райдуга», «Соціал-Патріотична Асамблея Слов’ян», «Партія Народний порядок» тощо.

Поточна робота ОВК відбувається в штатному режимі та відповідно до календарного плану. Нетипова ситуація мала місце в ОВО № 197 (м. Канів, Черкаська область), де мешканці житлового будинку (вул. Шевченка, буд. 47), в якому знаходилася окружна комісія звернулися до ЦВК з вимогою змінити її місце розташування. Громадяни не хотіли стати свідками протистоянь біля ОВК за участю спецпідрозділу «Беркут», як у 2012 році. ЦВК задовольнила звернення місцевих мешканців та перенесла приміщення виборчої комісії до будівлі КанівськогоміжрайонноговідділуДУ «ЧеркаськийобласнийлабораторнийцентрДержсанепідемслужбиУкраїни».

За місяць до дня голосування ОВК працювали над залученням відповідних фахівців та технічних працівників до роботи комісії, складали кошторис видатків на проведення виборів, реєстрували офіційних спостерігачів, здійснювали розгляд нечисельних скарг і заяв від суб’єктів виборчого процесу. Варто відзначити, що рішення ОВК досі не оприлюднюються на сайті ЦВК у спеціальному розділі на сайті інформаційно-аналітичної системи «Вибори народних депутатів України», що є прямим порушенням частини 10 статті 113 ЗУ «Про вибори народних депутатів України».

Огляд агітаційних кампаній кандидатів в округах

ВО №194

Найбільш компактним серед 5 одномандатних мажоритарних округів з центром в місті Черкаси є ВО № 194. В його межах утворено 82 постійні виборчі дільниці, орієнтовна кількість виборців на чергових виборах 28 жовтня 2012 року становила – 150 197. Центральна виборча комісія зареєструвала 16 кандидатів (станом на 17.11.), з них 4 висунуті партіями (ВО «Батьківщина», КПУ, Радикальна партія Олега Ляшка, Братство), 12 – самовисуванці.

Найбільш активно розпочали кампанію Микола Булатецький (ВО «Батьківщина»), самовисуванці Олександр Радуцький, Олег Свинарчук та Михайло Поплавський. Офіційно висунутих чи підтриманих кандидатів від Партії регіонів в окрузі № 194 не зареєстровано. Крім того, інтригою першого етапу кампанії залишалась участь у виборах Валентини Жуковської, почесного президента ПАО «Азот», яка під час голосування 28 жовтня 2012 року отримала другий результат. 14 листопада потенційний кандидат публічно оголосила про небажання балотуватись. У той же час Валентина Жуковська залишається активною в медійному полі та веде насичену публічну діяльність, що може свідчити про плани політика на участь у позачергових виборах черкаського міського голови.

Офіційно висунутим кандидатом від ВО «Батьківщина» став Микола Булатецький, який під час чергових виборів 28 жовтня 2012 року отримав 40,79 % голосів виборців (Валентина Жуковська – 25,29 %). Всупереч рішенню з’їзду партії, інший політик Валентин Кузьоменський, депутат Черкаської міської ради, обраний в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі від ВО «Батьківщина», виявив бажання брати участь у виборах та був зареєстрований ЦВК 5 листопада. Того ж дня Бюро Черкаської обласної організації «Батьківщина» за порушення дисципліни виключило його з лав партії. Кандидат Булатецький проводить активну кампанію через ЗМІ, агітаційні намети, засоби зовнішньої реклами. Кандидат Валентин Кузьоменський на момент реєстрації перебував за кордоном та за місяць до дня голосування ще не розпочав роботу в окрузі.  Крім того, до ЦВК надійшли документи від однофамільця Миколи Булатецького, який може стати «двійником» опозиційного кандидата.

Михайло Повлавський, самовисуванець і ректор Київського національного університету культури та мистецтв став неочікуваним кандидатом у 194 окрузі. З 15 листопада Михайло Повлавський почав «ходити в народ», спілкуватися з виборцями в магазинах та громадських місцях, організовувати зустрічі в дворах та вирішувати локальні проблеми виборців. На одній з перших зустрічей були присутні представники комунальних служб, зокрема, директор КП СУБ «Митниця» Ігор Работенко та директор ДП «Електромонтаж 424» Володимир Халай. Виборці, які зібрались у дворі будинку за адресою вул. Героїв Сталінграда, 16, вимагали відновити роботу ліфтів. Кандидат Поплавський запропонував комунальникам негайно вирішити питання та обіцяв невідкладно звернутись до черкаського міського виконкому. Присутність під час агітаційного заходу кандидата з виборцями у суботу представників комунальних та виконавчих служб може свідчити про сприяння місцевої влади кандидатові Поплавському і використання ним адміністративного ресурсу.

Бізнесмен, президент корпорації «Богдан» Олег Свинарчук найактивніше використовує засоби зовнішньої реклами для ведення виборчої агітації з початку кампанії, направлені на збільшення його пізнаваності в місті. Найбільш обговорюваним у місті Черкаси став слоган кандидата Свинарчука: «Я, Богдан». На автомобілебудівному підприємстві, яке випускає автобуси «Богдан», працює до 2000 черкащан. Кандидат відверто анонсує в своїй газеті «Черкаський вибір», що йде в парламент, з метою захисту та розвитку власного підприємства. За останні 5 років 70 % працівників втратили роботу, а корпорація стала нерентабельною. Втім, кожен кандидат після обрання його народним депутатом України зобов’язується протягом місяця після офіційного оприлюднення результатів виборів передати в управління іншій особі підприємства та корпоративні права у порядку, встановленому законом. Цікавим є той факт, що кандидат Олег Свинарчук має безробітного «двійника» Андрія Свинаренка.

Кандидат-самовисуванець Олександр Радуцький, депутат міської ради, обраний в одномандатному мажоритарному окрузі від Соціалістичної партії України, директор КП «Дирекція парків». Радуцький на першому етапі кампанії зосередився на агітаційній кампанії через медіа та залучення виборців, які обирали його як депутата міської ради.

ВО № 197

Виборчий округ № 197 є одним із найбільших. До нього входить міста Канів, Золотоноша, Соснівський район міста Черкаси та  частково 4 райони області. В межах округу утворено 146 виборчих дільниць, орієнтовна кількість виборців станом на жовтень 2012 року – 143 747.  ЦВК зареєструвала 14 кандидатів, з яких 5 висунуто партіями, 9 – самовисуванці. Місцезнаходження ОВК змінено вже після її утворення, на вимогу 47 мешканців житлового будинку, на першому поверсі якого було розташовано виборчу комісію. Останні звернулися до ЦВК з вимогою перенести ОВК, так як не хочуть стати свідками повторення виборів 2012 році у своєму дворі.

Округ є найменш конкурентним серед 5, в яких відбудеться голосування 15 вересня 2013 року. Низька агітаційна активність кандидатів та відмова балотуватись Богдана Губського, в більшій мірі сприяла млявості виборчого процесу. Інтрига щодо участі цього кандидата зберігалась до завершення крайнього терміну, відведеного на подачу документів до ЦВК. Цікавим є той факт, що 15 листопада зареєстровано кандидатом безробітного Андрія Губського, який є однофамільцем потенційного кандидата Богдана Губського.

Активну кампанію одразу після реєстрації розпочав Леонід Даценко, висунутий ВО «Батьківщина» та підтриманий партіями, що входять до Об’єднаної опозиції. Агітувати за кандидата приїздили народні депутати Арсеній Яценюк та Андрій Шевченко. Методи активізації виборців, якими послуговується Леонід Даценко, аналогічні його кампанії у 2012 році: зустрічі з виборцями та пряме спілкування, намети і поліграфія, медіаприсутність. Конкуренцію єдиному кандидату від опозиції склав Павло Костенко, народний депутат VI скликання, член партії ВО «Батьківщина», який у 2012 році балотувався у ВО № 200. Одразу після висування, кандидата Костенко було виключено з лав партії за порушення дисципліни. Схожа ситуація склалась і в партії «УДАР», від якої у 2012 році у 197 окрузі балотувався Павло Філіпенко, позафракційний депутат Черкаської обласної ради.  Втім, останній не є офіційно членом партії «УДАР», тому крім негативних офіційних заяв від місцевого осередку партії на адресу Філіпенка, жодних санкцій до кандидата з боку політичної організації застосовано не було.

В 197 окрузі висунулось два кандидати-члени Партії регіонів Доманський Володимир та Ладан Микола, які, втім, не мають офіційної підтримки від партії влади. Активну кампанію через засоби зовнішньої реклами розпочав лише кандидат Ладан. Його основним лозунгом став цілком опозиційний: «Я проти вибіркового правосуддя. Незаконно засуджені повинні бути звільнені!».

ВО № 94

Виборча кампанія в 94 окрузі відбувається динамічно, із достатньо високою інтенсивністю передвиборчих заходів. Колишній кандидат від Партії регіонів Тетяна Засуха, яка на виборах 2012 року разом із висуванцем від ВО «Батьківщина»  Віктором Романюком була одним з фаворитів голосування, на повторних виборах не висунула свою кандидатуру. Натомість, з’явилися нові кандидати, які активно розпочали передвиборчу боротьбу. В окрузі зафіксовані прояви адміністративного сприяння кандидату Руслану Бадаєву, що є викликом для вільної конкуренції між претендентами на депутатський мандат.

Одномандатний виборчий округ № 94 включає м. Васильків та Обухів, Васильківський та Обухівський райони. Орієнтовна кількість виборців у  ОВО № 94 на чергових виборах 2012 року складала більше 151 тис. осіб.  До складу ОВО входять 135 виборчих дільниць. Станом на 17.11.2013 р. у ОВО № 94 зареєстровано 82 кандидата в народні депутати України. У 2012 році в цьому ж  окрузі балотувалося лише 15 громадян. 

Лише  дві парламентські партії висунули своїх кандидатів на повторних виборах у ОВО № 94 (Віктор Романюк, ВО «Батьківщина»; Валерій Ткаченко, Комуністична Партія України). Усі  інші кандидати висунуті позапарламентськими політичними партіями або шляхом самовисування. 

ВО «Свобода» та партія «УДАР» публічно підтримали  кандидата ВО «Батьківщина» Віктора Романюка.  Серед кандидатів-самовисуванців присутні шість членів Партії регіонів, у тому числі посадові особи керівного складу органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади. Партійну приналежність до провладної політичної сили мають депутат Київської обласної ради Руслан Бадаєв, директор Васильківського міжрайонного центру зайнятості Володимир Волошко, Український міський голова Павло Козирєв, заступник директора Київського обласного центру олімпійської підготовки Василь Кучма, заступник начальника соціального захисту  Васильківської РДА Світлана Сергієнко, співробітник ДНЗ «Професійний ліцей м. Українка» Юрій Рашевський. Лише кандидат-самовисуванець Руслан Бадаєв отримав публічну підтримку з боку місцевих організацій Партії регіонів, офіційної реакції партії на висування кандидатур іншими її членами не було висловлено.

Серйозною перепоною для вільного волевиявлення  виборців ОВО № 94 може стати проблема так званих кандидатів-двійників. Станом на 17.11.2013 р. в окрузі зареєстровано два повних тезки кандидата від ВО «Батьківщина» Віктора Романюка, які балотуються шляхом самовисування. Враховуючи те, що ці самовисуванці не проявляють помітної передвиборчої активності та не є публічними особами, їх присутність у виборчому бюлетені може дезорієнтувати виборців та спотворити їхні волевиявлення. Подібні ж перешкоди виникли для волевиявлення виборців колишнього народного депутата України, самовисуванця Юрія Кармазіна.  Втім,  08.11.2013 р. ЦВК за власною заявою повного тезки Юрій Кармазіна скасувала його реєстрацію кандидатом у народні депутати України. В ОВО № 94 зареєстровано кандидатом Остапа Михайловича Семерака, який є повною тезкою відомого політика, колишнього народного депутата України. Два кандидата мають прізвище, ім’я, по-батькові – Сергій Володимирович Власенко, що відповідає даним захисника Юлії Тимошенко, колишнього народного депутата Сергія Власенка. Відомі політики не є кандидатами у ОВО № 94 та вважають реєстрацію так званих кандидатів-двійників недобросовісною технологією та спробою використати їх власний імідж[3].

Найбільш активно розпочали передвиборчу кампанію в окрузі кандидат ВО «Батьківщина» Віктор Романюк,  кандидати – самовисуванці  Руслан Бадаєв та Юрій Кармазін, кандидат  від Радикальної партії Олега Ляшка Андрій Лозовий. Ці політики вдаються до різноманітних форм агітації, а інтенсивність кампанії є достатньо високою. У зовнішній рекламі домінує кандидат-самовисуванець  Руслан Бадаєв. Спостерігачі ОПОРИ відзначають достатньо низьку інтенсивність старту передвиборчої кампанії висуванця ВО «Батьківщина» Віктора Романюка, який внаслідок відкриття проти нього кримінальних проваджень  постійно перебуває  закордоном. 

Позитивною характеристикою передвиборчої кампанії  є масове проведення відкритих зустрічей із виборцями, що створює  умови для прямого діалогу між кандидатами та виборцями. ОПОРА оцінює як достатньо високий рівень зацікавленості громадян у передвиборчих заходах.

В ОВО № 94 спостерігачі ОПОРИ зафіксували прояви застосування адміністративного ресурсу на користь кандидата-самовисуванця Руслана Бадаєва. Кандидат бере участь у офіційних заходах місцевих органів влади та їх посадових осіб. Зокрема, 09 листопада 2013 року міський голова Василькова Володимир Сабадаш[4] та кандидат Руслан Бадаєв разом вітали громадян із 70-річчям визволення міста від німецьких окупантів[5]. Крім цього, комунальні друковані ЗМІ, в яких розміщена політична реклама  кандидата,  розповсюджується в приміщеннях місцевих органів виконавчої влади. Такий випадок зафіксовано у приміщенні Обухівської райдержадміністрації[6]. Спостерігачі також відзначають однобічне висвітлення передвиборчої активності кандидата Руслана Бадаєва у друкованих ЗМІ, засновниками яких виступають місцеві органи влади. Громадянська мережа ОПОРА закликає кандидата на період виборчої кампанії відмовитися від участі в спільних заходах із посадовими особами органів влади. У той же час державні службовці та службовці органів місцевого самоврядування зобов’язані дотримуватися  принципу політичної неупередженості та невтручання у виборчих процес.

Протягом першого місяця виборчої кампанії зафіксовано випадки незаконного перешкоджання діяльності  суб’єктів виборчого процесу. 15 листопада 2013 року  народний депутат України Олег Ляшко та кандидат Радикальної партії Олега Ляшка Андрій Лозовий  зазнали  нападу невідомих осіб, які на публічному заході плеснули політикам йод в обличчя. ОПОРА закликає правоохоронні органи оперативно вивчити усі обставини події, встановити ініціаторів та виконавців. Крім цього, спостерігачі ОПОРИ  виявили листівки кандидата  ВО «Батьківщина» Віктора Романюка, які  мають ознаки навмисного пошкодження. На частині розклеєних  листівок  Романюка помітно, що їх вихідні дані цілеспрямовано обрізані, внаслідок чого деформована бокова частина листівки[7].

ВО № 132

В одномандатному виборчому окрузі № 132 за депутатський мандат змагається найменша кількість кандидатів. Передвиборча кампанія характеризується невисокою інтенсивністю. Значний резонанс отримали внутрішньопартійні процеси у ВО «Батьківщина», пов’язані із можливістю реєстрації кандидатом у народні депутати України колишнього її члена Михайла Соколова. ВО «Батьківщина» офіційно висунула кандидатом Аркадія Корнацького, який був фаворитом виборів 2012 р. Натомість, голова Миколаївської ОДА, лідер регіональної організації Партії регіонів Микола Круглов став кандидатом шляхом самовисування.

Одномандатний виборчий округ № 132 включає м. Первомайськ, Арбузинський, Братський, Врадіївський, Кривоозерський, Первомайський райони. Орієнтовна кількість виборців у 2012 році складала біля 150 тис.  В окрузі створено 184 виборчі дільниці, що  мають логістично складну систему розташування.

Станом на 17.11.2013 р. в окрузі зареєстровано 11 кандидатів у народні депутати України. Це найменша кількість кандидатів, якщо порівнювати з іншими округами. У тому числі, 4 кандидати висунуто політичними партіями,  7 – самовисуванці. У 2012 році в цьому окрузі балотувалося лише 7 осіб.

 Серед парламентських партій лише ВО «Батьківщина» та КПУ висунули своїх кандидатів. ВО «Свобода» та «УДАР» публічно підтримали Аркадія Корнацького. Партія регіонів офіційно не висувала свого кандидата в цьому окрузі. У той же час голова Миколаївської обласної організації Партії регіонів, голова Миколаївської ОДА Микола Круглов офіційно балотується як самовисуванець.

Найбільш активно передвиборчу кампанію в окрузі розпочали Аркадій Корнацький (ВО «Батьківщина») та  Микола Круглов (самовисуванець).  Ці кандидати проводять  відкриті зустрічі із виборцями, розповсюджують агітаційні матеріали та партійні газети. Використання зовнішньої та медійної реклами в окрузі не стали масовими.

Активність проявляє кандидат Михайло Соколов, колишній голова Миколаївської обласної організації ВО «Батьківщина». У зв’язку із потенційного участю Михайло Соколова у виборах, партія виключила його зі своїх лав. Протистояння імовірного кандидата із ВО «Батьківщина» негативно вплинула на єдність місцевих партійних організацій.

В окрузі актуальними залишаються ризики застосування адміністративного ресурсу на користь  голови Миколаївської ОДА Миколи Круглова[8] [9].  Натомість Круглов з 1 листопада пішов у відпуску на період виборчої кампанії. ОПОРА вітає рішення кандидата та закликає його утримуватися від залучення посадових осіб органів та співробітників бюджетних установ до агітаційної кампанії.

ВО № 223

ОВО № 223 – єдиний з п’яти проблемних округів, де є висока імовірність участі у виборах двох фаворитів голосування 2012 року. Юрій Левченко від ВО «Свобода» та  колишній самовисуванець Віктор Пилипишин зареєстровані кандидатами рішенням ЦВК. Помітну активність проявляють кандидати, які минулого року не балотувалися до парламенту в цьому окрузі. Вона переважно орієнтуються на опозиційну нішу.

Одномандатний виборчий округ № 223  включає частину Шевченківського району м. Київ. Орієнтовна кількість виборців у  ОВО № 223 на чергових виборах 2012 року складала більше 169 тис. осіб.  До складу ОВО входять 100 виборчих дільниць.

Станом на 17.11.2013 р. у ОВО № 223 зареєстровано 66 кандидатів у народні депутати України. З них, 13 висунуто політичними партіями, 53 – самовисуванці. У 2012 році в цьому окрузі балотувалося лише 24 особи. Серед парламентських партій лише ВО «Свобода» та Комуністична партія висунули своїх кандидатів на повторних виборах. ВО «Батьківщина» та партія «УДАР» публічно підтримали кандидатуру висуванця ВО «Свобода» Юрія Левченка. Партія регіонів офіційно не має свого кандидата. У той же час чотири кандидати-самовисуванці є членами Партії регіонів.

Найбільш активно проводять передвиборчу кампанію кандидат ВО «Свобода» Юрій Левченко,  кандидат Радикальної партії Олега Ляшка Вікторія Шилова, висуванець Української платформи «Собор» Юрій Гримчак. Усі кандидати проводять відкриті зустрічі із виборцями. Це є позитивною тенденцією повторних виборів, оскільки забезпечується особисте спілкування кандидатів із виборцями. Функціонують наметові мережі для розповсюдження агітаційних матеріалів. Юрій Левченко та Юрій Гримчак представлені у сегменті зовнішньої реклами. Як засвідчують спостерігачі ОПОРИ, виборці округу достатньо активно обговорюють можливість балотування Віктора Пилипишина, який на виборах 2012 року був одним з фаворитів кампанії. Втім, досі цей потенційний кандидат не проводив відкритої передвиборчої агітації.

Нерідко представники кандидатів відвідують зустрічі своїх конкурентів із виборцями. Як заявила спостерігачам ОПОРИ кандидат Вікторія Шилова, активісти ВО «Свобода» періодично намагаються зірвати її агітаційні заходи, у тому числі  фізичними методами. Натомість,  спостерігачі ОПОРИ були свідками присутності на зустрічах  Шилової осіб, які наполегливо ставили кандидату питання про її попередню партійну приналежність. Фізичних спроб зірвати зустрічі кандидата спостерігачами  зафіксовано  не було. Представники кандидата ВО «Свобода» Юрія Левченко заперечують організацію цілеспрямованих акцій щодо Вікторії Шилової, але не виключають окремих самостійних дій з боку активістів цієї політичної сили. 

За попередніми даними з ЦВК щодо подання документів кандидатами,  у одномандатному виборчому окрузі № 223 можлива поява так званих двійників Юрія Левченка та  Віктора Пилипишина[10]. Про імовірність реєстрації свого двійника також повідомляє  Юрій Гримчак. 

В окрузі активно поширюється інформація про можливість підготовки підкупу виборців нібито в інтересах Віктора Пилипишина. У тому числі оприлюднюються відеоматеріали про зафіксовані спроби підкупу виборців. Спостерігачі ОПОРИ отримують відповідну інформацію із різних джерел і докладають зусиль в межах законодавства для об’єктивної перевірки цих повідомлень. Натомість кандидат ВО «Свобода» Юрій Левченко подавав до Генеральної прокуратури України заяви про спроби підкупу виборців, але ще немає відповіді по суті порушеного питання[11]. ОПОРА закликає правоохоронні органи провести термінове розслідування заяв про спроби підкупу виборців та інформувати широку громадськість про виявлені обставини.

Спостерігачі ОПОРИ  не зафіксували в окрузі  проявів застосування адміністративного ресурсу.

Спостерігачі ОПОРИ констатують поділ членів окружної виборчої комісії на неформальні більшість та меншість, що спричиняє певне протистояння під час розгляду поточних питань. Це є наслідком значного представництва у виборчій комісії маловідомих політичних партій-суб’єктів виборчого процесу. Актуальним питанням для окружної виборчої комісії залишається пошук нового приміщення. Із відповідного питання комісія прийняла постанову № 21 від 11.11.2013 «Про забезпечення ОВК приміщенням під час прийняття та розгляду документів дільничних виборчих комісій ОВК».  Приміщення ОВК відповідає формальним нормативам, встановленим ЦВК. Враховуючи необхідність забезпечення присутності  великої кількості кандидатів, їх довірених осіб, офіційних спостерігачів,  журналістів під час прийому та розгляду документів ДВК, окружна виборча комісія наполягає на виділенні більшого приміщення в межах Шевченківського району м. Київ. 

Окружна виборча комісія відмовила в утворенні спеціальної виборчої дільниці у Київському слідчому ізоляторі управління Державної пенітенціарної служби України у м. Київ та Київській області на тимчасовій основі в межах одномандатного виборчого округу № 223.  Відповідне подання вносила до виборчої комісії Шевченківська райдержадміністрація (орієнтовна кількість виборців – 2 800 осіб).



[1] Постанова ЦВК від 25 квітня 2013 року № 87 «Про Порядок проведення Центральною виборчою комісією жеребкування щодо включення кандидатур до складу окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України» (http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/v0087359-13).

[2] Постанова ЦВК від 19 квітня 2012 року № 69 «Про Порядок проведення Центральною виборчою комісією жеребкування щодо включення кандидатур до складу окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на чергових виборах народних депутатів України 28 жовтня 2012 року» (http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/v0069359-12).