16 жовтня 2013 року Громадянська мережа ОПОРА розпочала масштабну кампанію моніторингу за виборами в 5 «проблемних» округах, яка включає довготермінове та короткотермінове спостереження. Організація мобілізує понад 600 активістів для здійснення паралельного підрахунку голосів та якісного спостереження в день голосування. ОПОРА системно інформуватиме суспільство про перебіг кампанії, дотримання чинного законодавства суб’єктами виборчого процесу, участь посадових осіб у перегонах, дотримання загальновизнаних міжнародних стандартів усіма зацікавленими сторонами. Організація також планує забезпечити онлайн трансляцію з ОВК під час прийому протоколів від дільничних виборчих комісій. Масштабне громадське спостереження має на меті попередити порушення та унеможливити зловживання під час підрахунку голосів.

Процес формування виборчих комісій окружного рівня організовано ЦВК відповідно до чинного законодавства, втім, без врахування рекомендацій української та міжнародної експертної спільноти щодо порядку жеребкування. На повторні вибори в 5 проблемних округах спостерігачі ОПОРИ відзначають засилання технічних партій, за квотою яких в окружних виборчих комісіях працюватимуть старі кадри. За даними статистичного аналізу складу ОВК стало відомо, що 13% членів нових комісій вже працювали на цих посадах у 2012 році та в цих же округах. ОПОРА також проаналізувала ротацію технічних партій, які сформували подання цих осіб в 2012 та 2013 роках. Усі 5 ОВК у повноважному складі розпочали свою роботу. В перші дні розпочався процес замін членів комісій. Ротації зазнали 37 % (33 особи) від складу. Така тенденція прослідковувалась і під час чергових виборів 2012 року.

25 жовтня 2013 року завершився процес формування окружних виборчих комісій (далі – ОВК) на повторних виборах народних депутатів у одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197, 223. Згідно з Законом України «Про повторні вибори народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197, 223» ОВК утворюються Центральною виборчою комісією (далі – ЦВК) не пізніш як за п’ятдесят днів до дня голосування. [1]  

Згідно зі ст. 27  Закону України «Про вибори народних депутатів України» суб’єктами подання кандидатур до складу ОВК є:

1)     Політична партія, депутатська фракція якої зареєстрована у Апараті Верховної Ради України поточного скликання;

 2)     Політичні партії-суб’єкти виборчого процесу (партії, які висунули кандидатів).

До складу ОВК у обов’язковому порядку включаються по одному представнику від політичних партій, які  мають фракції у Верховній Раді України поточного скликання  (Партія регіонів, ВО «Батьківщина», партія «УДАР», ВО «Свобода», Комуністична партія України).

Кандидатури до складу ОВК від партій-суб’єктів виборчого  процесу визначаються  шляхом жеребкування. Кожна з партій, яка висунула хоча б одного кандидата в окремому з п’яти округів, мала право брати участь у жеребкуванні  щодо включення її представників до складу усіх ОВК.

Жеребкування  кандидатур від партій-суб’єктів виборчого процесу

24 жовтня 2013 р. Центральна виборча комісія провела жеребкування кандидатур  до складу  ОВК, які були подані партіями-суб’єктами виборчого процесу.

Враховуючи те, що усі п’ять політичних партій, які представлені фракціями у Верховній Раді України, мали право на обов’язкове включення одного представника до кожної ОВК, вакантними залишалось 13 посад членів відповідної комісії. Саме ці посади підлягали  жеребкуванню між політичними партіями-суб’єктами  виборчого  процесу.

Процедури жеребкування щодо включення кандидатур до складу ОВК на виборах народних депутатів України встановлені Постановою ЦВК «Про Порядок проведення Центральною виборчою комісією жеребкування щодо включення кандидатур до складу окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України» № 87 від  25.04.2013 р. [2].  

Згідно Постанови ЦВК № 87 від 25.04.2013 кількість місць, які заповнюються кандидатурами від партій-суб’єктів виборчого процесу шляхом жеребкування, є різницею між максимально можливою кількістю членів окружної виборчої комісії (18 осіб) та кількістю місць, які обов’язково заповнюються по одному представнику від партій, які мають фракції у Верховній Раді України (всього 5 осіб). В українському парламенті поточного скликання представлено п’ять партій, тому 13 місць в окружних виборчих комісіях можуть розподілятися шляхом жеребкування між партіями-суб’єктами виборчого процесу. Жеребкування не проводиться, якщо кількість внесених партіями кандидатур дорівнює або є меншою, ніж число вакантних місць у складі відповідної комісії. Під час жеребкування визначається черговість усіх політичних партій щодо включення їх представників до складу окружних виборчих комісій. Після включення всіх кандидатур до складу окружних виборчих комісій від партії, яка є першою за встановленою жеребкуванням черговістю, визначаються кандидатури до складу цих комісій з наступних. Таким чином, партія, яка отримає від першого до тринадцятого номера, має суттєві преференції під час заповнення вакантних місць у кожній із комісій. Процедура визначення кандидатур для включення до складу конкретної ОВК завершується після досягнення максимально можливої кількості їх членів. Вищезазначена процедура жеребкування закріплює автоматичні переваги у представництві у виборчих комісіях для партій, яким разово присвоєно перші номера.

На парламентських виборах 2012 року Громадянська мережа ОПОРА рекомендувала ЦВК переглянути затверджений порядок жеребкування щодо включення кандидатур до складу ОВК та повернутися до попередніх процедур жеребкування по кожній ОВК окремо. Ця рекомендація базувалася на необхідності забезпечити рівність шансів партій-суб’єктів виборчого процесу на отримання представництва в ОВК та недопущення монополізації впливів на  діяльність цих комісій. На жаль, проблема не була вирішена та певною мірою відтворилася  на повторних виборах народних депутатів України.

Утворення ОВК

25 жовтня ЦВК прийняла Постанову «Про утворення окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України у одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197, 223»[3]. На підставі подань партій, депутатські фракції яких зареєстровані у Верховній Раді України, та результатів жеребкування кандидатур від партій-суб’єктів виборчого процесу, було утворено окружні виборчі комісій у максимальному складі (18 осіб).

В цілому ОВК № 94, 132, 194, 197, 223 сформували представники 39 політичних партій. Що включає політичні партії, які представлені фракціями в парламенті, та партії-суб’єкти виборчого процесу.

В усіх без виключення ОВК (№ 94, 132, 194, 197, 223) представництво отримали лише Партія регіонів, ВО «Батьківщина», «УДАР», ВО «Свобода», Комуністична партія України. Ці суб’єкти, крім КПУ та ВО «Свобода», мають по одному представнику у кожній ОВК  відповідно до  обов’язкової квоти парламентських партій.

КПУ та ВО «Свобода» отримали представництво у ОВК як за обов’язковою квотою парламентської партії, так і за результатами жеребкування.  У ОВК № 94, 197, 223 комуністи мають по два представника, в округах № 132, 194 – по одному. КПУ найкраще представлена у ОВК на повторних виборах народних депутатів України (усього 8 представників у п’яти ОВК). ВО «Свобода» має двох представників у ОВК № 94, в усіх інших комісіях по одному (усього 6 представників у п’яти ОВК).

Партія регіонів та «УДАР» не брали участь у жеребкуванні кандидатур до складу ОВК від партій-суб’єктів виборчого процесу, оскільки вони не висунули на повторних виборах своїх кандидатів. Натомість, результати жеребкування для ВО «Батьківщина» як суб’єктів виборчого процесу  не були результативними.

У чотирьох з п’яти ОВК представлена партія «Народна ініціатива».

Молодіжна партія України, Радикальна партія України Олега Ляшка, «Русь Єдина», «Вітчизна», «Справедлива Україна», Зелена Екологічна партія «Райдуга» представлені у трьох з п’яти ОВК.

Слов’янська  партія,  Козацька Українська партія,  партія «Народний порядок»,  Українська Морська партія,  партія «Держава»,  «Союз. Чорнобиль. України»,  «Союз», Соціал-Патріотична асамблея Слов’ян,  ВО «Центр»,  партія «Справжня Україна», партія «Козацька Слава»,  Народна Екологічна партія представлені у двох з п’яти ОВК.

Лише в одній з п’яти ОВК мають представництво Селянська партія України, Інтернет-партія України, Партія державного нейтралітету України, партія «Громадянська солідарність», Демократична партія угорців України, Партія малого та середнього бізнесу України, Патріотична партія України, СДПУ (о),  Ліберальна партія України, Народно-патріотична партія патріотів України,  партія «Єдина Родина», «Віче», «Руський блок»,  «Жінки за майбутнє», «Єдина Родина».

Одночасно із утворенням ОВК було розподілено відповідні керівні посади (голова, заступник голови, секретар). Ця процедура регулюється Постановою ЦВК «Про розподіл керівних посад в окружних виборчих комісіях з виборів народних депутатів України між суб’єктами подання кандидатур до складу цих комісій» № 79 від  18.04.2013 [4]. Застосовувався п. 7 цієї Постанови, який передбачає призначення керівного складу ОВК рішенням ЦВК без пропорційного розподілу посад між суб’єктами формування цих комісій. На повторних виборах в п’яти округах сумарна кількість керівних посад в ОВК є меншою, ніж кількість партій-суб’єктів формування цих комісій. Це об’єктивно унеможливлює пропорційний розподіл посад в ОВК. У той же час голова, заступник голови, секретар ОВК  повинні представляти різні партії.

Найбільшу кількість посад голів ОВК отримала партія «Народна ініціатива». ЇЇ представники очолюють ОВК № 94, 194. Представник Зеленої Екологічної партії «Райдуга» очолює  ОВК № 197. Посада голови ОВК № 132 відійшла партії «Держава». ОВК № 223 очолює представник ВО «Батьківщина». Нерідко голови ОВК представляють партії, які не висунули своїх кандидатів у відповідному окрузі. Зокрема, партія «Народна ініціатива» немає свого кандидата в окрузі № 194, Зелена Екологічна партія «Райдуга» в окрузі № 197,  партія «Держава» у окрузі № 132.

ВО «Батьківщина» має три посади заступників голів ОВК (№ 132, 194, 197).  Представники партій «УДАР» та «Справжня Україна» займають посади заступників голів комісій в округах № 94 та № 223 відповідно.

Представники Партії регіонів (округ № 132), ВО «Єдина Родина» (округ № 197), Молодіжної партії України (округ № 94), партії «УДАР» (округ № 223), партії «Справедлива Україна» (№ 194) призначені секретарями комісій.

Ротації в складі ОВК

Дії чи бездіяльність членів ОВК, які працювали у 2012 році в 5 округах, стали однією з основних причин невстановлення результатів волевиявлення виборців. Новий персональний склад ОВК заслуговує на особливу увага з боку суспільства. Результати формування та перші заміни в ОВК дають підстави стверджувати, що склад комісій не оновлено в повній мірі (детальніше див. Таблицю). Станом на 29 жовтня до 5 ОВК увійшли 12 осіб (що становить 13 % від загальної кількості), які у 2012 році призначались членами однієї з окружних виборчих комісій в 5-ти проблемних округах.

Зокрема, ОВК № 223 більш ніж на третину складається з осіб, які в 2012 році працювали в «проблемних» округах. Щоправда п’ятеро з них раніше входили до ОВК № 94 і за цей час також встигли переглянути свої політичні преференції, змінивши партію «БРАТСТВО» на партію «Народний порядок» (Блануца А.В.), партію «Союз анархістів України» на «Соціал-Патріотичну Асамблею Слов’ян» (Лукіянов В.О.), Партію регіонів на «Справжню Україну» (Матковський В.В.), партію «Зелена планета» на Зелену екологічну партію України «Райдуга» (Алексеєнко Т.В.) і партію «РУСЬ ЄДИНА» на «Народну ініціативу» (Чефранов А.Б.). Двоє інших – представник «УДАРу» і КПУ – входили до тієї ж 223-ї ОВК від тих же партій.

В ОВК № 94 троє осіб працювали в цій же комісії в 2012 році, однак представляли тоді інші партії. Березіна Л.Ю. змінила Всеукраїнське політичне об’єднання «Єдина Родина» на Партію регіонів, Коваленко Н.А. – партію «Руський блок» на Селянську партію України, Лакиза С.М. – партію «Наша Україна» на «УДАР».

За результатами жеребкування до ОВК № 194 увійшло шестеро осіб (третина від складу), які працювали в цій же комісії в 2012 році. Однак п’ятьох з них поспішно було замінено суб’єктами подання – Зеленою екологічною партією України «Райдуга», Демократичною партією угорців України, СДПУ (о), Ліберальною партією України і Народно-Демократичною партією патріотів України.

Керівні ж посади в складі ОВК отримали п’ятеро осіб, що раніше входили до складу проблемних комісій: по двоє представляють «УДАР» (секретар в 223 ОВК і заступник голови в 94 ОВК) і «Батьківщину» (заступники голови в 132 і 194 ОВК), один – політичну партію «Справжня Україна» (заступник в 223 ОВК).

З позиції норм законодавства не має формальних обмежень для членів ОВК, які організовували вибори в 5 проблемних округах в 2012 році знову увійти до складу ОВК на виборах 2013 року. Тому дії партій, які повторно делегували своїх представників до складу тих же ОВК, перш за все, можна розглядати як індикатор їхньої політичної відповідальності. Небезпека полягає в тому, що в цій ситуації дрібні або так звані «технічні партії», з огляду на тимчасовий та імітаційний характер їх діяльності – цілком можуть дозволити собі не зважати на принципи політичної відповідальності, на відміну від впливових парламентських партій.

Вже на початку цьогорічного виборчого процесу прослідковується та ж сама негативна тенденція з масовими замінами членів комісій, що мала місце під час кампанії 2012 року. Нагадаємо, що Законом (пункт 3, стаття 37) передбачена можливість внесення подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.  Як наслідок, в перші дні роботи ОВК в 5-ти округах було замінено 33 попередньо призначених члени ОВК, що складає 37 % від їх загальної кількості: по 8 замін відбулося в ОВК № 94 і № 132, 5 осіб замінено в ОВК № 223 і вже на 2/3 оновився склад ОВК № 194, де було замінено 12 осіб. При чому майже всі заміни були ініційовані дрібними партіями: політичною партією «Справедлива Україна» (3 заміни), Молодіжною партією України (3), політичною партією «Держава» (2), Українською морською партією (2), політичною партією «Народна ініціатива» (2), політичною партією «Справжня Україна» (2), Зеленою екологічною партією України «Райдуга» (2), політичною партією «Вітчизна» (2), політичною партією «Соціал-Патріотична Асамблея Слов’ян» (2), Слов’янської партією, Козацькою Українською партією, Селянською партією України, політичною партією «РУСЬ ЄДИНА», Соціально-екологічною партією «Союз. Чорнобиль. Україна.», Партією державного нейтралітету України, політичною партією «Громадянська солідарність», політичною партією «КОЗАЦЬКА СЛАВА», Соціал-демократичною партією України (об’єднаною), Ліберальною партією України, Народно-Демократичної партією патріотів України, партією «Жінки за майбутнє».

Така безперервна й масштабна плинність кадрів в ОВК суттєво ускладнює належне виконання комісіями своїх безпосередніх функцій пов’язаних з підготовкою та проведенням виборів, а це, зокрема, може негативно вплинути на такі важливі етапи виборчого процесу як утворення ДВК та навчання їх членів, реєстрація довірених осіб кандидатів та громадських спостерігачів, розподіл виборчих бюлетенів та іншої виборчої документації серед ДВК тощо.  

Таблиця 1.  Ротація в окружних виборчих комісіях осіб, які входили до «проблемних» ОВК на парламентських виборах 2012 року.

ПІБ

2012

2013

Примітки

ОВК №

ПОСАДА

СУБ’ЄКТ ВИСУВАННЯ

ОВК №

ПОСАДА

СУБ’ЄКТ ВИСУВАННЯ

 

Березіна Любов Юріївна

94

член

партія Всеукраїнське політичне об’єднання «Єдина Родина»

94

член

Партія регіонів

 

Коваленко Наталія Миколаївна

94

член

Партія «Руський блок»

94

член

Селянська партія України

Включена замість Домбровського Івана Васильовича

Лакиза Сергій Миколайович

94

член

фракція Блоку «НАША УКРАЇНА – НАРОДНА САМООБОРОНА»

94

заступник голови

Політична партія «УДАР»

 

Козак Світлана Іванівна

132

член

фракція Блоку «НАША УКРАЇНА – НАРОДНА САМООБОРОНА»

132

заступник голови

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

 

Богуславець Сергій Сільвестрович

194

заступник голови

Політична партія «Народно-трудовий союз України»

194

член

Зелена екологічна партія України «Райдуга»

Замінений. Його замінив Рогачов Олег Олександрович

Кондратюк Валерій Петрович

194

голова

Політична партія «Союз анархістів України»

194

член

Демократична партія угорців України

Замінений. Його замінила Гарматюк Каріне Агасіївна

Миколенко Василь Олександрович

194

член

Українська Народна Партія

194

заступник голови

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

 

Степанець Володимир Васильович

194

член

Українська партія «Зелена планета»

194

член

Соціал-демократична партія України (об’єднана)

Замінений. Його замінив Назаренко Олег Анатолійович

Швець Юрій Борисович

194

секретар

партія Всеукраїнське політичне об’єднання «Єдина Родина»

194

член

Ліберальна партія України

Замінений. Його замінивТерещенко Михайло Борисович

Шевченко Микола Пантелеймонович

194

член

Партія «Руський блок»

194

член

Народно-Демократична партія патріотів України

Замінений. Його замінив Щотов Руслан Миколайович

Алексеєнко Тамара Володимирівна

94

член

Українська партія»Зелена планета»

223

член

Зелена екологічна партія України «Райдуга»

Включена замість Матвєєнка Володимира Володимировича

Вербицька Ганна Степанівна

223

секретар

Українська Народна Партія

223

секретар

Політична партія «УДАР

 

Крамаренко Інна Леонідівна

223

член

фракція Блоку «НАША УКРАЇНА – НАРОДНА САМООБОРОНА»

223

голова

ВО «Батьківщина»

 

Блануца Андрій Васильович

94

секретар

Всеукраїнська політична партія «БРАТСТВО»

223

член

«Партія Народний порядок»

 

Лукіянов Віталій Олександрович

94

член

Політична партія «Союз анархістів України»

223

член

Політична партія «Соціал-Патріотична Асамблея Слов’ян»

Включений замість Кісіля Олександра Михайловича

Матковський Віктор Валентинович

94

член

Партія регіонів

223

заступник голови

Політична партія «Справжня Україна»

Включений замість Федорова Володимира Миколайовича

Свинарчук Олена Вікторівна

223

член

фракція Комуністичної партії України

223

член

Комуністична партія України

 

Чефранов Андрій Борисович

94

член

Політична партія України «РУСЬ ЄДИНА»

223

член

Політична партія «Народна ініціатива»

Включений замість Авраменко Алли Петрівни

 

Перші засідання ОВК

ОВК не пізніш як на третій день  після прийняття ЦВК рішення про їх утворення  повинні були провести своє перше засідання. На ньому члени комісій приймають присягу, після чого ОВК набувають свої  повноваження. Як засвідчує практика попередніх виборів, найбільш проблемним питанням перших засідань є явка членів відповідних комісій. Найчастіше відсутність членів ОВК на першому засіданні спричиняє  необхідність подальших ротацій в їх складі.

ОВК на повторних виборах народних депутатів України вчасно провели свої перші засіданні. На засіданнях були присутні від 72 % до 89 % членів комісій.  Усі присутні члени ОВК склали присягу. У той же час,  члени ОВК № 132, 194 не у повній мірі дотрималися процедури. Вони особисто не оголошували присягу, а лише поставили підпис під її текстом. Ст.36  Закону України «Про вибори народних депутатів України» визначає, що член окружної виборчої комісії на першому засіданні складає присягу члена комісії. Особа, яка склала присягу, ставить свій підпис під текстом присяги і цей документ є невід’ємної частиною документації виборчої комісії. Таким чином, процедура передбачає особисте оголошення членом комісії присяги із подальшим засвідченням тексту присяги особистим підписом. 

Таблиця 2. Присутність членів ОВК на  першому засіданні комісії

ОВК

Загальний склад ОВК

Кількість присутніх членів ОВК на першому засіданні

№ 94

18

17 (94 % від загального складу)

№ 194

18

16 (89 % від загального складу)

№ 197

18

14 (78 % від загального складу)

№ 132

18

14 (78 % від загального складу)

№ 223

18

13 (72 % від загального складу)

Відповідно до ст. 33 Закону України «Про вибори народних депутатів України» засідання виборчої комісії є  повноважним за умов присутності  більше половини складу цієї комісії (10 з 18 осіб). Таким чином, перші засідання ОВК № 94, 194, 197, 132, 223 проведено легітимно. Ст. 31 Закону встановлює, що  повноваження ОВК починають з моменту складання присяги не менш як двома третинами її мінімального складу (2/3 від 12 осіб або 8 осіб). Таким чином, усі ОВК на повторних виборах вчасно та у повноважному складі   розпочали свою роботу.

У окремих випадках присутні на перших засіданнях члени ОВК демонстрували недостатню готовність до  виконання власних повноважень. Зокрема, голова ОВК № 132 передала функцію із проведення першого засідання ОВК заступнику голови та секретарю комісії, обґрунтовуючи  своє рішення відсутністю досвіду.