16 жовтня 2013 року Громадянська мережа ОПОРА розпочала масштабну кампанію моніторингу за виборами в 5 «проблемних» округах, який включатиме довготермінове та короткотермінове спостереження. Організація мобілізує понад 600 активістів для здійснення паралельного підрахунку голосів та якісного спостереження в день голосування. ОПОРА системно інформуватиме суспільство про перебіг кампанії, дотримання чинного законодавства суб’єктами виборчого процесу, участь посадових осіб у перегонах, дотримання загальновизнаних міжнародних стандартів усіма зацікавленими сторонами. Організація також планує забезпечити онлайн трансляцію з ОВК під час прийому протоколів від дільничних виборчих комісій. Масштабне громадське спостереження має на меті попередити порушення та унеможливити зловживання під час підрахунку голосів.

Вступ

ЦВК не змогла встановити результати голосування, яке відбулось 28 жовтня 2012 року. Недобросовісна політична боротьба, зловживання службовим становищем, несамостійна та позазаконна робота окремих членів окружних виборчих комісій, знищення частини виборчої документації спотворили волевиявлення громадян. ЦВК не взяла до уваги протоколи з дільниць, які були в розпорядженні суб’єктів виборчого процесу. Згодом, оголошення дати виборів у 5 проблемних округах супроводжувалось гострим політичним протистоянням між партією влади та опозиційними фракціями. У зв’язку з тим, що чинне законодавство не передбачало процедуру оголошення виборів за умов неспроможності встановити результати попередніх, лише Верховна Рада України могла врегулювати цю проблему. Втім, політико-правове рішення щодо призначення позачергових виборів у 5 округах прийнято в більшій мірі завдяки вимогам євроспільноти напередодні підписання Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом, аніж пошукам порозуміння між парламентськими фракціями.

Нагадуємо, що паралельно з виборчим процесом, який розпочався 16 жовтня, триває робота над удосконаленням профільного законодавства та врахування рекомендацій Венеціанської комісії, ОБСЄ/БДІПЛ щодо чинної редакції ЗУ «Про вибори народних депутатів України». Організатором консультацій з українськими та міжнародними експертами, парламентськими фракціями виступає Міністерство юстиції.

Ризики та виклики виборчої кампанії

Ризики майбутньої виборчої кампанії лише частково лежать у площині виборчого закону та процедурних гарантій його належного застосування. Основними факторами, які потенційно можуть вплинути на перебіг та результати виборів, зважаючи на практику 2012 року є: 1) зловживання службовим становищем посадових осіб та їх незаконна участь у кампанії; 2) збільшення ролі фінансових ресурсів під час швидкоплинних позачергових кампаній; 3) поширення практики участі у виборах технічних кандидатів, завдяки яким штучно створюється дисбаланс у виборчих комісіях.

Формування окружних та дільничних виборчих комісій стане першим тестом щодо рівня політичного плюралізму на повторних виборах та потенційної їх спроможності залишатись безсторонніми. Діюча процедура проведення разового жеребкування на всі ОВК серед суб’єктів виборчого процесу може призвести до домінування в комісіях представників так званих «технічних партій». Перспектива масових замін членів ОВК та ДВК за зверненням учасників виборів може негативно вплинути на спроможність комісій забезпечити належну підготовку та проведення виборів. Через непрофесійність колегіального органу, спричинену також постійною зміною складу та спосіб формування, ОВК виносили суперечливі і часто незаконні рішення в ході встановлення результатів голосування в проблемних округах у 2012 році.

Залишається невирішеною проблема непрозорого фінансування виборчих кампаній, що негативно в цілому впливає на зміст та якість виборчого процесу. Проведений Громадянською мережею ОПОРА моніторинг фінансових витрат кандидатів у 3-х пілотних округах у 2012 році, як і кампанія у ВО № 224 (м. Севастополь), засвідчують  визначальну роль грошей у політичних процесах. Саме непрозорість фінансування сприяє використанню позазаконних методів агітації: підкупу виборців, «джинси» у ЗМІ. Ускладнює ситуацію відсутність санкцій за порушення кандидатами порядку фінансування передвиборчої кампанії.

Результативне голосування за законопроект № 3396 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів» авторства Олександр Єфремова та Володимира Олійника в розпал виборів може негативно вплинути на перебіг кампанії. Хоча в цілому законопроект виправляє суттєві  недоліки чинного закону і направлений на виконання рекомендацій ЄС, зміни нормативно-правової бази після офіційного старту кампанії суперечить міжнародним стандартам. Відповідно до Кодексу належної практики у виборчих справах категорично не рекомендується переглядати виборчий закон менш ніж за рік до проведення виборів. В опублікованому проекті в прикінцевих та перехідних положеннях не передбачено норму щодо набуття чинності закону після повторних виборів, а саме з 1 січня 2014 року.

У разі поширення положень законопроекту Єфремова-Олійника на вибори в 5-ти округах  ОВК отримають ширші повноваження: право реєструвати кандидатів в одномандатному окрузі, приймати рішення про скасування реєстрації кандидатів і затверджувати текст виборчого бюлетеня для голосування в одномандатному окрузі. Зважаючи на те, що порушення на підставі яких ЦВК скасувала результати мажоритарних виборів у 5-ти округах відбувалися саме на рівні і з вини ОВК, розширення повноважень ОВК зробить управління виборчим процесом неконтрольованим.

Крім того, законопроектом № 3396 передбачено, що ОВК реєструє кандидата в депутати на підставі лише особисто пред’явлених ним документів, тоді як чинний закон такої вимоги не встановлює. Загальновідомо про намір повторно балотуватися у ВО № 94 кандидата від ВО «Батьківщина» Віктора Романюка, який перебуває в Італії і не може перетнути державний кордон України через загрозу кримінального переслідування. Відповідно, нововведення, яке не обґрунтовується рекомендаціями міжнародних чи українських експертів, практиками, має політичний, а не правовий підтекст.

Передвиборча активність

До офіційного старту передвиборчої кампанії кандидати не проявляли значної активності. На відміну від чергових парламентських виборів 2012 року, коли потенційні учасники виборів розгортали масштабну агітацію ще за 6-12 місяців до дня голосування, у 5 «проблемних» округах така діяльність практично не проводилась. Це пов’язано з невизначеністю дати виборів і відсутністю очевидних пар конкурентів. Винятком є лише 194 округ, в якому обидва претенденти на депутатський мандат, Валентина Жуковська та Микола Булатецький, не припинили публічної діяльності після минулої кампанії.

Тактика партій, що висувають кандидатів в одномандатних мажоритарних округах, вирізняється. Якщо опозиційні ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода» завчасно повідомили про те, що список кандидатів 2012 року залишиться актуальним і під час цих виборів, то Партія регіонів так і не розголосила імена своїх висуванців. Збереження без змін переліку опозиційних висуванців є публічною демонстрацією політичної послідовності об’єднаної опозиції, а їх перманентна, хоч і не висока активність, направлена на те, щоб зберегти своїх виборців. Влада ж, оцінюючи електоральні уподобання жителів округу, буде орієнтуватись, як і в 2012 році на формальних самовисуванців.

Виборчий округ № 94  (м. Обухів, Київська обл.)

ВО «Батьківщина» заявила про повторне висування кандидатури Віктора Романюка в окрузі № 94. Одним із найбільш конфліктних етапів кампанії може стати реєстрація кандидата, який перебуває поза межами держави Україна, у зв’язку з відкриттям проти нього низки кримінальних справ.

Публічну активність в окрузі проявляє колишній народний депутат, обраний до ВРУ за списком Блоку Юлії Тимошенко, Остап Семерак. В окрузі масово розповсюджувався випуск журналу «Країна» з портретом політика на обкладинці, біографічними матеріалами та  інформацією щодо потенційної заміни Віктора Романюка Остапом Семераком.

Не можна виключати участь у виборах Олександра Мороза, Юрія Кармазіна та інших.

Виборчий округ № 132 (м. Первомайськ, Миколаївська обл.)

Висуванець ВО «Батьківщина» Андрій Корнацький зберігав інформаційну присутність в окрузі, брав безпосередню участь у подіях та заходах локального рівня. Місцеві ЗМІ системно розміщували матеріали позитивного та негативного характеру, в яких фігурував Андрій Корнацький. В окрузі зафіксовано прояви чорного піару проти потенційного кандидата від ВО «Батьківщина». Інші політики до офіційного старту позачергових виборів відкрито не заявляли про наміри балотуватися.

Виборчий округ № 194 (м. Черкаси)

Кандидат від ВО «Батьківщина» Микола Булатецький залишається активним суб’єктом місцевої політики. Він регулярно проводив прес-конференції, публічні заходи, ініціював акції протесту. Основним суперником Миколи Булатецького залишається Валентина Жуковська, яка у 2012 році була самовисуванкою. Потенційна кандидатка активно та систематично використовувала зовнішню рекламу, періодично ініціювала соціальні акції та громадські консультації щодо проблем міста.

Висуванець Партії регіонів на чергових парламентських виборах 2012 року Віктор Парамонов заявив про те, що не має намірів брати участь у кампанії. Натомість, депутат Черкаської міської ради, голова депутатської фракції «Екологія та соціальний захист» Володимир Мамалига, який у 2012 році зняв свою кандидатуру на користь Миколи Булатецького, заявив про готовність балотуватись. Олександр Радуцький, позафракційний депутат Черкаської міської ради ініціював інформаційну кампанію, спрямовану проти діяльності Валентини Жуковської в статусі посадової особи ПАТ «АЗОТ».

Виборчий округ № 197 (м. Канів, Черкаська обл.)

Леонід Даценко(ВО «Батьківщина») не припиняв активної діяльності в окрузі протягом останнього року. Його суперник на минулих виборах, самовисуванець Богдан Губський досі не оголосив остаточне рішення щодо участі в кампанії. Леонід Даценко заявляв про політичний тиск на Канівського міського голову, що здійснюється правоохоронними органами, та пов’язаний, на його думку, з майбутніми виборами.

Виборчий округ № 223 (м. Київ)

Публічну активність проявляє лише Юрій Левченко, висуванець від ВО «Свобода». Політик працює безпосередньо з виборцями через зустрічі, розповсюджує партійну літературу, бере участь у акціях, спрямованих проти забудови, яку не підтримують місцеві мешканці тощо. ВО «Свобода» активізує мережу  власних активістів, а очолюватиме виборчий штаб депутат ВРУ Андрій Ільєнко.