24 вересня відбулось судове засідання щодо апеляційної скарги Апарату Верховної Ради України на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 8 липня у справі за адміністративним позовом Громадянської мережі ОПОРА до Апарату Верховної Ради про визнання дій протиправними.

Нагадаємо, що 8 липня Окружний адміністративний суд міста Київ визнав протиправними дії Апарату ВРУ і зобов’язав надати ОПОРІ копію штатного розпису, який містить інформацію про структурні підрозділи Апарату ВРУ, назву посад, чисельність працівників і їх оклади.

Проте Апарат Верховної Ради спробував оскаржити Постанову суду першої інстанції. 5 серпня Ухвалою Київського апеляційного суду було відкрите провадження. У апеляційній скарзі, окрім прохання скасувати постанову Окружного адміністративного суду, Апарат Верховної Ради висловив позицію, що Громадянська мережа ОПОРА  намагається створити негативний імідж державним органам влади. Така позиція, на думку ОПОРИ, є вкрай неконструктивною та необґрунтованою. Зважаючи на те, що організація не має жодних вимог до державних інституцій, що суперечать чинному законодавству, зокрема, про доступ до публічної інформації, саме дії Апарату в питанні оприлюднення документів, що становлять суспільний інтерес, є спірними.

9 вересня Громадянська мережа ОПОРА подала заперечення на апеляційну скаргу, у якій зазначає, що рішення суду є законним та належним чином вмотивованим і не підлягає скасуванню. Окрім того, аргументи апеляційної скарги суперечать чинному законодавству, адже позиція відповідача є непослідовною порівняно з позицією, висловленою в суді першої інстанції. Спершу, відмовляючи у наданні штатного розпису, відповідач аргументував це тим, що затребуваний документ є внутрішньоорганізаційним актом і не підлягає наданню для ознайомлення за запитами. Такою була відповідь на запит 4 квітня. А вже у своїй апеляційній заяві наголошує на тому, що відповідь Апарату Верховної Ради про відмову позивачу у надані шатного розпису є правомірною та обґрунтованою, оскільки запитувана позивачем інформація знаходиться у вільному доступі і відповідач жодним чином не приховує юридично-правову інофрмацію. Керуючись ст. 198 Кодексу адміністративного судочинства України, ОПОРА висловила прохання залишити апеляційну скаргу без задоволення.

24 вересня Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив прохання організації та підтвердив рішення суду першої інстранції без змін. Тож Апарат Верховної Ради України зобовязаний надати копію штатного розпису Громадянській мережі ОПОРА.