5 серпня ВНЗ мають оприлюднити рейтингові списки абітурієнтів, рекомендованих до зарахування у так званій «другій хвилі». Громадянська мережа «Опора», аналізуючи проблеми, з якими абітурієнти зверталися до спостерігачів та на телефон «гарячої лінії» нагадує:

1. Офіційним повідомленням про надання рекомендацій до зарахування вважається оприлюднення відповідного рішення на стендах приймальних комісій вищих навчальних закладів. Тобто, списки рекомендованих до зарахування обов’язково оприлюднюються на стендах у вищому навчальному закладі. Якщо маєте змогу – особисто перевірте чи було надано вам рекомендацію на зарахування на місця державного замовлення.

2. Рішення приймальної комісії про рекомендацію до зарахування також розміщується на веб-сайті вищого навчального закладу. Отож, абітурієнти, які живуть у віддаленому регіоні чи не мають змоги прийти та зафіксувати свою рейтингову позицію у ВНЗ – мають змогу переглянути списки рекомендованих до зарахування на офіційній веб-сторінці навчального закладу. Більшість вузів оприлюднює такі дані. Якщо ж Ви не знаходите їх там – телефонуйте в приймальну комісію у вимагайте виконання пункту 16.4 Умов прийому до вищих навчальних закладів у 2013 р.

3. Рекомендованим до зарахування вступникам можуть надсилатись повідомлення засобами електронного та мобільного зв’язку відповідно до правил прийому до вищого навчального закладу. Однак це не є обов’язковою процедурою. Не чекайте дзвінка з приймальної комісії – дізнавайтеся про свої шанси на вступ самостійно.

4. Інформування громадськості про подання заяв на вступ до вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації також відбувається в Інформаційній системі «Конкурс», яка отримує дані з Єдиної державної електронної бази з питань освіти. Однак, якщо вуз не подає до Бази інформації про абітурієнтів рекомендованих до зарахування, складові їхнього конкурсного балу, то ці дані не відображаються і в системі «Конкурс». Тому вступники бачать неповну інформацію про себе і про інших абітурієнтів. В такому випадку, треба вимагати від приймальної комісії конкретного вищого навчального закладу дотримуватися пункту 23.5 Умов прийому.

5. Формування списків рекомендованих до зарахування вступників здійснюється в ЄДЕБПО у межах обсягу державного замовлення. Тому якщо ВНЗ рекомендує до зарахування більшу кількість осіб, аніж є місць державного замовлення, це є порушенням п.16.1 Умов прийому.

6. Якщо в другій хвилі списків вступників, рекомендованих до зарахування (5 серпня) досі залишаються особи, які були рекомендовані 1 серпня та не виконали вимог до зарахування, то звертайтеся до приймальної комісії, відповідного Міністерства та Державно інспекції навчальних закладів зі скаргою (можна завантажити на сайті організації) на невиконання п.18.1 та 18.2 Умов прийому, відповідно до яких «після завершення першого встановленого строку вибору вступниками місця навчання (чотири календарних дні після оприлюднення першого списку рекомендованих до зарахування) приймальна комісія вищого навчального закладу анулює надані раніше рекомендації вступникам, які не виконали вимог для зарахування».

Проблема, яка турбує абітурієнтів – чи можна забрати оригінали документів у виші, де їх було рекомендовано до зарахування у першій хвилі, і перенести їх до іншого навчального закладу, де їх може бути рекомендовано у другій-третій хвилях. Сумніви виникають через те, що у приймальній комісії вузів застерігають вступників, які попереджають, що можуть забрати оригінали документів, щоб подати їх до іншого навчального закладу, про неможливість забрати документи без відрахування студента. Очевидною є маніпуляція, до якої вдаються навчальні заклади, щоб втримати абітурієнтів з кращими балами та виконати план державного замовлення.Разом з тим, відповідно до пункту 19.3. Умов прийому у 2013 р. рішення приймальної комісії про зарахування вступника може бути скасоване приймальною комісією за письмовою заявою вступника. Питання про відрахування вступника за власним бажанням та повернення йому оригіналів документів розглядається в день подання вступником письмової заяви. Тобто підстав для затягування терміну повернення оригіналів документів у приймальної комісії немає. Зразок заяви про повернення документів можна завантажити на сайті ОПОРИ.

Забираючи оригінали документів, слід переконатися, що абітурієнта справді рекомендовано до зарахування у іншому ВНЗ. Зафіксовані випадки, коли вступників, які не є рекомендованими, у комісіях мотивують подавати документи, бо у них наче є шанс пройти на державну форму навчання. Коли ж вступник їх приносить, у комісії інформують, що усі місця держзамовлення вже заповнені й зарахувати його вони не можуть. У такому випадку, вступник фактично залишається на бездоріжжі – не може повернути документи у попередній ВНЗ, а у цьому – може претендувати лише на платну форму навчання.

Цього року знову спостерігаємо боротьбу приймальних комісій за контрактників. Починаючи від 1 серпня, абітурієнтам, які не були рекомендовані у першій хвилі зарахування та знаходяться нижче у рейтинговому списку, працівники приймальних комісій телефонують та запрошують подати документи на навчання за кошт юридичних або фізичних осіб. При цьому, вони аргументують, що шансів для вступу на бюджетну форму у абітурієнта немає. Вважаємо такі дії приймальних комісій некоректними та наголошуємо, що зарахування на контрактну форму навчання відбувається лише після 11 серпня. До цього часу, комісії не мають права укладати угоди зі вступниками. Винятками є ті напрями підготовки ВНЗ, у яких немає державного замовлення. 

Як не загубитися у рейтингових списках, читайте у цьому матеріалі.

У разі порушення права на чесний вступ, телефонуйте: 044 222 57 27.

Додаткова інформація:
Спостереження відбувається в рамках кампанії «За прозорий вступ до вищих навчальних закладів!», підтриманої МФ «Відродження».