24 квітня Черкаська міська рада прикувала увагу всіх небайдужих жителів міста. Мова йде про засідання позачергової сесії, на яке було винесено єдине питання про дострокове припинення повноважень міського голови Сергія Одарича (Партія вільних демократів).

У результаті   було прийнято рішення про дострокове припинення повноважень мера. Це рішення емоційно сколихнуло і його противників, і  захисників. Участь у таємному голосуванні взяли 42 депутати міської ради (загальний склад – 60 осіб). Із них 40 депутатів проголосували «за», 1 – «проти», 1 бюлетень був зіпсований. На цей момент повноваження Сергія Одарича отримав чинний секретар міської ради Віктор Горкун (Партія регіонів).

Громадянська мережа ОПОРА вирішила розібратися у ситуації, наскільки це було законно.

Чи можна було виносити розгляд питання відставки мера на засідання міської ради?

Відповідно до п. 2 ст. 79. Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» «повноваження сільського, селищного, міського голови можуть бути також достроково припинені,  якщо він порушує Конституцію або закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень».  

Варто зауважити, що  у 2000 році навіть було прийнято рішення Конституційного Суду України (v001p710-00) у якому йдеться про те, що відставка міського голови неможлива з інших причин, окрім тих, що вказані у п. 2 ст. 79. Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Цитата з рішення Конституційного Суду: «Визнати таким,  що не відповідає  Конституції  України  (є неконституційним),  положення  частини  третьої  статті 79 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо  дострокового припинення повноважень сільського,  селищного,  міського голови за рішенням відповідної ради "в інших випадках", тобто з підстав, не передбачених частиною другою цієї статті.»

Таким чином, повноваження міського голови можуть бути припинені у випадках, якщо він порушує Конституцію або закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень. Проте рішення по факту встановлення таких порушень судом чи відповідними комісіями міської ради на сесії представлено не було.

Отже, незрозуміло, на яких саме підставах було винесено на засідання міської ради питання про відставку чинного мера.

Чи мало голосування легітимність і логіку?

У таємному голосуванні про свою відставку  брав участь і чинний мер. Разом із ним кількість голосів у раді становить 61 і для  прийняття рішення необхідно набрати 41 голос (2/3 від 61). Але після підрахунку голосів, коли виявилося, що голосів «за» лише 40 і цього не достатньо для прийняття рішення, депутати вирішили, що голос мера не враховується, тому один із голосів просто відкинули. Висунувши припущення, що мер не хоче у відставку, єдиний бюлетень із голосом «проти» «приписали» йому.

У такій ситуації арифметика у підрахунку голосів змінюється і для прийняття рішення про відставку Сергія Одарича потрібно набрати лише 40 голосів, що є 2/3 від 60 (склад ради без мера). Проте голосування було таємним і встановити, як саме голосував Сергій Одарич, неможливо. А отже, який бюлетень необхідно не враховувати «за» чи «проти» також визначити неможливо. Таким чином, набраних голосів «за» могло бути як 40, так і 39. Якщо ж їх було 39, то цього недостатньо навіть, враховуючи що мер не голосував.

Чи мав голосувати мер?

Відповідно до п. 3 ст. 79 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» «повноваження  сільського,  селищного,  міського голови за наявності  підстав,  передбачених  частиною  другою  цієї  статті, можуть бути припинені достроково за рішенням місцевого референдуму або  за  рішенням  відповідної  ради,  прийнятим  шляхом  таємного голосування  не  менш  як  двома  третинами  голосів депутатів від загального  складу  ради».

Отже, мер не може брати участь у такому голосуванні, адже він не є депутатом відповідної ради. Таким чином, голосування відбулося із порушенням чинного законодавства.

Микола Макуха,
Громадянська мережа ОПОРА
м. Черкаси