Громадянська мережа ОПОРА продовжує відслідковувати та аналізувати законотворчу активність народних депутатів Верховної Ради VII скликання. У лютому 2013 року найбільше «корисних» парламентарів зафіксовано у фракції «Свобода» (66,67%), а найменше – серед депутатів Партії регіонів (32,69%). Показники свідчать про те, що лише третина членів фракції ПРУ брали участь у підготовці законопроектів протягом лютого, тоді як більше половини від складу фракції ВО «Свобода» виступили в ролі законотворців.

В лютому зазнав змін рейтинг найбільш активних фракцій. На відміну від грудня та січня, в лютому «Батьківщина» поступилась лідерськими позиціями Партії регіонів України. Найбільша опозиційна фракція зареєструвала самостійно, не кооперуючись з іншими політичними силами, 55 законопроектів, тоді як партія влади - 105. Середній відсоток активних депутатів Верховної Ради України зафіксовано на рівні 41,35%. Це свідчить про те, що більша половина парламентарів не здійснювала активної законотворчої діяльності.

Рейтинг корисних депутатів виглядає так:

usefull_deputies_february

Галузі та політики, якими найбільше переймались депутати відрізнялись залежно від фракції. Партія регіонів була зорієнтована на законотворчу діяльність в сфері економіки, фінансів та господарювання і зареєструвала 45 профільних законопроектів. В пріоритетах Батьківщини (15 законопроектів) та УДАРу (4 законопроекти) реформування правоохоронної системи та зміни в системі судочинства. Свобода в лютому опікувалась питаннями політики та державного управління (13 законопроектів). Комуністична партія України законотворчу активність зосередила на питаннях соціальної політики та стандартів (45 законопроектів), як і позафракційні депутати (9 законопроектів).

Інфографіка зі статистикою та рейтингом законотворців:

opora_zakonoproekty_liutyi

ОПОРА звернулась до кожного з комітетів ВРУ з запитом на отримання інформації щодо протоколів всіх засідань та інформації щодо роботи комітетів за поточний період. Як виявилось, більшість комітетів не проводила ані зібрань, ані засідань у лютому. Зважаючи на блокування парламенту опозиційними партіями, що створило передумови для невідкриття другої сесії ВРУ, робота в комітетах не розпочатись. Втім, останні також не відзначились іншими формами активності: засідання, круглі столи, зустрічі та зібрання.