Нещодавно Віктор Романюк, кандидат в народні депутати від ВО «Батьківщина» по проблемному виборчому округу 94, був змушений покинути Україну

«На ТОВ «Мако», де Романюк займає посаду директора вже кілька днів податкова міліція веде обшук. Там демонтується обладнання, відкрито три кримінальні провадження», - розповів адвокат Романюка Микола Мотрук.

Про те, що ці дії є тиском з політичним підґрунтям пан Микола немає сумніву.

За словами Мотрука, Віктор Романюк не збирається відступати та буде висувати свою кандидатуру в народні депутати на майбутніх перевиборах до Верховної ради.

Нагадаємо, що Віктор Романюк подав заяву до Європейського суду з прав людини, яку зареєстрували та завели справу за номером «77909/12».

У січні Романюк говорив про те, що за оптимістичними прогнозами його заява розглянеться за півроку, за песимістичними – за рік, півтора.

За межами країни також перебуває кандидат в народні депутати від ВО «Батьківщина» по 132 проблемному виборчому округу Аркадій Корнацький.

Щоправда, пан Корнацький був вимушений покинути країну, так і не дочекавшись результатів виборів. Бухгалтер підприємства «Агрофірма Корнацьких» Людмила Нікітіна утримується за ґратами ще з літа 2012 року.

Довідково: Центральна виборча комісія 5 листопада 2012 року видала Постанову «Про неможливість достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року в одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197 та 223».

6 листопада 2012 року Верховна Рада України ухвалили постанову, в якій рекомендує ЦВК призначити перевибори на п’яти проблемних округах.

Наразі кому призначати перевибори по проблемних округах вирішує Конституційний суд України.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур.