Міжнародні спостерігачі повідомили, що їм не надали доступу до протоколів. Перемога Богдана Губського за участю «беркутівців» залишається сумнівною.

Сьогодні в ЦВК члени ОВК звітували про уточнені протоколи. Найбурхливішим було обговорення даних 197 округу з центром у місті Каневі Черкаської області. Нагадаємо, що на цьому округу основна боротьба була між самовисуванцем Богданом Губським і кандидатом в народні депутати від ВО «Батьківщина» Леонідом Даценком. Раніше ЦВК визнала, що потрібно провести перевибори у 5 проблемних округах, в тому числі в 197.

На засіданні було оприлюднено 35,65 % голосів на користь Б. Губського. Його опонент Л. Даценко набрав 31,82 %. Проте такі результати опротестував присутній у залі засідання кандидат у народні депутати по 194 округ Микола Балотецький. Він повідомив, що на 197 окрузі, де перемогу, на його думку, отримав його друг Л. Даценко, відбулося фальшування. Зокрема, вчора приміщення ОВК захопив спецпідрозділ «БЕРКУТ».

Це також підтвердили члени ОВК №197, яких не повідомили про уточненні протоколи. Таких чином, їхніх підписів там немає. Довірена особа Л. Даценка заявила, що результати, оприлюднені сьогодні в ЦВК, відрізняються від тих, які вона бачила напередодні. «Протоколи, де була перемога Даценка, зникли. Мені їх не надали. Я вперше бачу ці цифри. За попередніми даними, відрив був у 5 тисяч голосів на користь кандидата від «Батьківщини», - засвідчила спостерігач.

Тим часом міжнародні спостерігачі повідомляють, що вони теж не мали змоги зрівняти старі і нові протоколи. Зокрема, представнику «Mission Canada» на прохання показати протоколи, голова ДВК відмовила, посилаючись на те, що у них начебто проблеми із сервером. Оригінали ж 29 жовтня були передані до ОВК. Міжнародний спостерігач також заявила, що зі 197 округу було вилучено печатку.

Представник партії ВО «Батьківщина» у ЦВК з правом дорадчого голосу Руслан Князевич звернувся до членів комісії з проханням відреагувати на неправомірні дії спецпідрозділу «БЕРКУТ» і врахувати те, що згідно з попередніми протоколами перемогу отримав Леонід Даценко з відривом у 5 тисяч голосів. Він також наголосив, що це не вперше, коли подібні проблеми пояснюють помилкою системного адміністратора чи збоєм програм на сервері.

Член ЦВК Жанна Усенко-Чорна повідомила, що у разі подання заяви зі сторони ВО «Батьківщина», будуть прийняті міри щодо зловживання службовим становищем спецпідрозділу «БЕРКУТ». Вона також зауважила, що наразі ЦВК очікує постанови Верховної Ради стосовно вирішення ситуації у 197 окрузі.