31 жовтня тривали судові засідання в Обухівському та Васильківському районних судах Київської області. Загалом Обухівський суд отримав 17 позовів про визнання виборів недійсними на дільницях, де зі значним відривом переміг кандидат від ВО «Батьківщина» Віктор Романюк. З них судді відхилили 8 та прийняли 3, не зважаючи на однакові обставини справи та свідчення членів дільничних комісій

Значна частина позовів була від Тетяни Засухи, решта – від імені представників маловідомих кандидатів. В усіх 17 позовах підставою для визнання виборів недійсними на дільницях було те, що в день виборів на ДВК не допустили спостерігачів. Хоча більшість цих дільниць вже здала всі протоколи до ОВК, і відповідних скарг не було.

Розгляд першої справи розпочався в умовах, коли під стінами Обухівського районного суду зібралося близько 50 активістів ВО «Свобода» та прихильників Віктора Романюка. Приїхали також представники засобів масової інформації. В результаті перші два позови суддя відхилив. В усіх випадках до позовної заяви необхідно було докласти відповідний акт про порушення. У заявах йшлося про те, що спостерігачу нібито повідомили: комісія проголосувала про його недопуск на дільницю. Натомість, покази журналів реєстрації свідчать про те, що на більшості цих ДВК вже були представники відповідних кандидатів, а також значна кількість інших спостерігачів. Крім того, члени комісії доводять, що такого голосування не було.

Проте, варто було пікету під стінами суду розійтися, як рішення суддів почали змінюватися. В результаті, не зважаючи на чисельні свідчення і однакову складову справ, у 3 випадках визнано неправомірними рішення комісій про відсторонення спостерігача, а це вже є підставою для визнання виборів на цих дільницях недійсними. Крім того, за словами спостерігача ОПОРИ, акти про порушення, які необхідно було додати, позивачі в деяких випадках готували просто в приміщенні суду під час перерви.

У той же час, у Васильківському районному суді у 10 справах з 11 судді вирішили задовольнити позови. За словами Миколи Мотрика, адвоката Віктора Романюка, усі позовні заяви у Василькові також від Тетяни Засухи.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.