На виборах до Верховної Ради 2012 року Громадянською мережею ОПОРА буде застосована повномасштабна система моніторингу результатів виборів – швидкий статистичний підрахунок голосів (ШСПГ) або quick count

Методика ШСПГ передбачає стаціонарне спостереження за процесом голосування та підрахунком голосів на виборчих дільницях, вибраних шляхом випадкової статистичної вибірки. Вона дозволяє з мінімальною статистичною похибкою оцінити якість виборчого процесу та максимально точно спрогнозувати результати виборів. На відміну від екзит-полу, прогнозування результатів виборів здійснюється не шляхом опитування виборців, а на основі фактичних офіційних результатів, отриманих під час підрахунку голосів на дільницях.

ШСПГ ґрунтується на двох елементах: аналізі кількісних і якісних показників. Перший – результат обчислювальних операцій на базі нових технологій і спеціально підготовлених статистичних програм. На основі даних підготовленої вибірки обираються контрольні точки (виборчі дільниці) для залучення до ШСПГ. Дані, отримані шляхом безпосереднього моніторингу спостерігачами, заносяться до відповідних протоколів і надсилаються у формі SMS-повідомлень і на GSM-термінал у головний офіс, де обробляються завдяки спеціальному устаткуванню та програмним комплексам. Для забезпечення достовірності відомостей, які надходять до головного офісу, застосовується методика контрольного збору даних як в телефонному режимі, так і в режимі SMS-повідомлень.

2_metodologia_vybirku

Для кількісного дослідження необхідні дані з дільниць, які збирають сотні або тисячі (залежно від вибірки) спостерігачів-волонтерів. Кількісні дані дають можливість показати тенденції та динаміку явки виборців, результати самого голосування, ідентифікувати кількість і характер організаційних (відхилення від стандартних процедур проведення виборів) і маніпулятивних (спрямованих на зміну волевиявлення) порушень. Мета якісних досліджень – забезпечення ретельної оцінки важливих аспектів виборчого процесу: прозорості, рівності у дотриманні виборчого законодавства, відсутності чи наявності маніпулятивних процесів на користь однієї зі сторін та ін. Адже, якщо порушення виборчого законодавства було здійснено перед днем голосування або до підрахунку голосів, ШСПГ не зможе виявити фальсифікації, які вплинули на результати виборів. Тому, дуже важливо перед проведенням ШСПГ організовувати довготерміновий моніторинг виборчого процесу.

Ключовий засіб застосування якісної методики в день голосування формуляр спостереження (т.зв. питальник), який традиційно складається з 12-15 питань, вибраних для отримання даних із чотирьох фундаментальних сфер. Перша група стосується питань функціонування виборчих дільниць, друга – роботи членів ДВК, третя – якості виборчих матеріалів, четверта – дотримання процедури голосування та підрахунку голосів. Формуляри спостереження повинні мати стандартну форму, бути компактними та з чіткими інструкціями. Перший крок аналізу – збір даних, другий – пошук систематичних проблем, виявлення чинників, які могли істотно вплинути на процес голосування.

Сучасні можливості організації такого методу моніторингу передбачають реалізацію таких завдань ШСПГ:

  • виявлення, запобігання та викриття зловживань при підрахунку голосів;
  • ведення негайного підрахунку результатів;
  • стимулювання довіри до виборчого процесу й офіційних результатів;
  • контроль за якістю виборчого процесу;
  • заохочення громадян до участі у суспільному житті. 

1_sut_vybirku