РЕЗЮМЕ

Надмірна лібералізація виборчого законодавства у частині фінансування кампанії кандидатів та партій, відсутність належного моніторингу обігу коштів учасників виборів провокує їх непрозорість. Центральна виборча комісія лише вибірково здійснює перевірку надходження, обліку та використання ресурсів виборчих фондів. Крім того, недобросовісна анонімна агітація, підкуп виборців, фінансування членів виборчих комісій «в конвертах», «джинса» в медіа стали можливими завдяки тому, що дієвих механізмів перевірки фінансових операцій суб’єктів виборчого процесу не існує. Також загадкою для виборців залишається питання джерел наповнення фондів кандидатів. В більшості випадків походження коштів приписують партіям. Можливості перевірити транзит ресурсів від першоджерела до політичної сили, а згодом – до виборчого фонду, не існує. Відповідна система провокує поглиблення політичної корупції в країні та підзвітність новообраних депутатів не виборцям, а великим фінансовим спонсорам. Кандидати досі не мають жодної мотивації залучати ресурси громадян, оголошувати збір коштів на фінансування кампанії та мобілізувати таким чином власних виборців.

Зважаючи на оголошену проблему, виникла потреба провести «громадський контрольний замір» щодо вартості кампанії кандидатів та відповідності їх звітів реальним витратам. Втім, більшість фінансів все ж не вдасться відслідкувати, адже частину з них витрачено задовго до початку офіційних виборів, а левова частка може йти на незаконні засоби агітації, зокрема і підкуп.

ОПОРА разом з Комітетом «Рівність можливостей» за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) проводить моніторинг витрат ключових кандидатів у 3-х пілотних округах (222 – Київ, 42 – Донецьк, 73 – Закарпаття). В результаті польового дослідження, яке здійснюватиме ОПОРА протягом всього періоду виборів, 22 спостерігачі повинні зафіксувати зовнішню рекламу кандидатів, відвідати публічні та агітаційні заходи, зібрати примірники поліграфічної продукції та проаналізувати чисельність залученого персоналу, платних агітаторів, штатних членів комісій кандидатів. Методологія дослідження розроблялась за участю міжнародних експертів IFES. Партнери моніторингу Комітет «Рівність можливостей» в свою чергу здійснює моніторинг та контент-аналіз згадок кандидатів у медіа, результати якого будуть додані до даних ОПОРИ наприкінці кампанії.

donetsk_fin

Kyiv_fin

zakapatya_fin

ВИСНОВКИ ОПОРИ

  1. Найбільш фінансово затратним та активним кандидатом, який використовує чисельні агітаційні інструменти є Тетяна Бахтєєва, Партія регіонів (місто Донецьк, центр – Ворошиловський район, округ №42);
  2. Найбільш конкурентним округом щодо фінансової активності основних кандидатів став 222, в якому балотуються Максим Луцький (Партія регіонів) та Дмитро Андрієвський (ВО «Батьківщина»);
  3. Не завжди фінансові витрати суб’єктів виборчого процесу на кампанію відповідають їх прибуткам задекларованим в 2011 році:
  • в окрузі №222 (м. Київ) проводить кампанію «по кишені» лише Дмитро Андрієвський (ВО «Батьківщина») та Максим Луцький (ПРУ). Витрати кандидата від партії «УДАР» Рени Назарової, як мінімум, в 4 рази перевищують її прибутки за минулий рік. Спостерігачам також не відома інформація щодо публічного збору коштів кандидатами від громадян;
  • в окрузі №42 (м. Донецьк) витрати кандидата Тетяни Бахтєєвої, яка проводить найбільш активну та фінансово затратну кампанію у окрузі, вже вдвічі перевищили задекларований нею прибуток за 2011 рік. А її конкуренти, наприклад, Шейко Вольга (УДАР), яка задекларувала дохід на рівні 550 000 гривень, витрачає неспівмірно малі суми на виборчу кампанію. Аналогічна ситуація і з іншими опонентами потенційного переможця виборів в окрузі;
  • в окрузі №73 (Закарпатська область, Виноградівський район) обоє найбільш активних кандидати: Іван Балога («Єдиний центр») та Іван Бушко (ПРУ), – вже витратили на кампанію у 2-3 рази більше, ніж заробили за протягом попереднього року.
  • Звісно, одним з джерел наповнення виборчих фондів може бути і політична сила, яка висунула кандидата, чи виборці. Втім, фінансування партій є не менш непрозорим фактором кампанії, а культури мобілізації громадян та залучення їх пожертв на фінансування виборів окремо взятого кандидата чи партії поки в Україні не сформовано.

В усіх округах більша частина фінансування йде на опосередковану комунікацію з виборцями через засоби масової інформації та зовнішню рекламу, що додає «віртуальності» їх кампанії.

ХАРАКТЕРИСТИКА ОКРУГІВ

Загальна характеристика ОВО №42

До округу входять Ворошилівський, Калінінський та частково Куйбишевський райони міста Донецьк. Загальна кількість виборців – 147 740 осіб, виборчих дільниць – 88.

Ворошилівський район – центральний район міста, де знаходяться всі центральні міські та обласні органи влади Донецька і області. В районі – більш ніж 8 000 суб’єктів підприємницької діяльності, 25 регіональних відділень та філіалів банків, 12 вищих навчальних заклади, 3 великих наукових центра, 34 галузевих інститути та 50 наукових установ та підприємств, 8 шкіл та 5 лікарень. На території Калінінського району знаходяться великі підприємства, державні установи, ВНЗ, науково-дослідницькі інститути, школи, лікарні. Розвинута торгівельна мережа. До 42 округу також належить частина Куйбишевського району міста.

Усі голови районних в місті Донецьк рад очолюють місцеві осередки Партії регіонів. Традиційно вважається, що Ворошилівський район, який є центром Донецька, більш прихильний до опозиції, ніж інші територіальні громади обласного центру. До прикладу, за результатами другого туру президентських виборів 2010 року із п’яти територіальних виборчих округів, які функціонували в межах Донецька, найвищий результат у кандидата Юлії Тимошенко був саме у ТВО №42 (Ворошилівський та Калінінський райони Донецька). У цьому окрузі Тимошенко набрала 9,44% голосів виборців, в усіх інших від 5 до 7%.

Кандидати в народні депутати України по 42 округу:

Бахтеєва Тетяна Дмитрівна, народний депутат України, член фракції Партії регіонів,  голова комітету з питань охорони здоров’я. Суб’єкт висування  на виборах 2012 року – Партія регіонів.

У 2002 році Тетяна Бахтеєва вперше була обрана до Верховної Ради України шляхом висування виборчим блоком «За єдину Україну». Бахтеєва перемогла в окрузі із результатом 51,4% голосів, її основним конкурентом був кандидат від КПУ Петро Плотніков – 9,92%. На роботу до Верховної Ради України Тетяна Бахтеєва перейшла із посади головного лікаря Донецького обласного клінічного територіального медичного об’єднання. Тетяна Бахтеєва проявляла високу активність в окрузі у довиборчий період. Враховуючи те, що межі ОВО №42, у порівнянні із 2002 р., змінились мінімально, вона вважає його своїм округом. Кандидат представлена в усіх сегментах передвиборчої агітації, веде активну та фінансово витратну кампанію.

Юрчак Вадим Олександрович, директор регіонального відділення страхової компанії «Глобус», член ВО «Батьківщина». Суб’єкт висування на виборах 2012 року – ВО «Батьківщина». Кандидат має досвід участі у місцевих виборах 2006-2010 рр., але  здобути мандат депутата місцевої ради йому не вдалося. Юрчак є відомим діячем протестантського релігійного напрямку: виконує функції диякона церкви «Дім Євангелія» та очолює Громадський рух християн Донбасу. Кандидат  не веде активної передвиборчої кампанії.

Шейко Вольга Василівна, старший викладач кафедри державно-правових дисциплін економіко-правового факультету Донецького національного університету, член партії «УДАР». Суб’єкт висування  на виборах 2012 року – партія «УДАР». Згідно декларації за 2011 рік, Вольга Шейко має найбільший сукупний дохід у порівнянні із іншими кандидатами (550 000 грн.). Основна джерело доходу – відчуження рухомого та нерухомого майна.  Шейко також  має стосунок до юридичної фірми ТВО «Авіка». У 2004 році Шейко захистила у м. Санкт-Петербург кандидатську дисертацію на тему «Повноваження органів місцевого самоврядування в сфері освітніх правовідносин. Кандидат не має досвіду участі у виборчих кампаніях. Вольга Шейко бере участь у масових акціях партії «УДАР», надає місцевим ЗМІ коментарі щодо актуальних правових проблем. У інших сегментах передвиборчої активності діяльність Шейко є малопомітною.

Талишев Євген Іванович, народний депутат України, член фракції «Наша Україна – Народна самооборона», безпартійний. Суб’єкт висування на виборах 2012 року: Соціалістична партія України. Став народним депутатом України у березні 2012, коли Верховна Рада припинила повноваження голови Державного агентства з питань інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва. На позачергових виборах 2012 року Євген Талишев був включений під №83 до виборчого списку  Блоку «Наша Україна – Народна самооборона». До обрання народним депутатом України Талишев займав посаду генерального директора ТОВ «УкрДонбаспром». Талишев багато років є головним редактором опозиційної газети «Остров», яка набула певної популярності в регіоні під час політичних подій  2004 року. Євген Талишев не проявляє жодної активності в окрузі.

Лук’янець Володимир Васильович, комерційний директор ТОВ «ОЛМТРАНС», член Комуністичної партії України. Суб’єкт висування на виборах 2012 року: КПУ. В 2002 році Лук’янець Володимир за вислугою років був звільнений із органів внутрішніх справ, у яких перебував із 1987 р.  Протягом 2006-2010 рр. Лук’янець був депутатом Донецької обласної ради від КПУ. Помітної активності в окрузі  кандидат  не проявляє.

Анікушин Сергій Ігорович,тимчасово безробітний, безпартійний. Суб’єкт висування  на виборах 2012 року: самовисуванець. У 2010 році Сергій Анікушин балотувався на посаду міського голови Донецька від ВО «Батьківщина» та набрав 2,47% голосів. У 2011 році Анікушин позиціонувався заступником голови обласного осередку партії «Україна-майбутнього». Участь Анікушина у агітаційній кампанії обмежується переважно оновленням особистих блогів на Інтернет-ресурсах області.

Загальна характеристика ОВО №73

У складі округу м. Берегово, частина Берегівського району, Виноградівський район, частина Іршавського району. Загальна кількість виборців – 147 026, виборчих дільниць – 114.

Найбільш строкатий за  своїми характеристиками округ у Закарпатській області. Включає 2 міста (м. Берегово – 20 тис. виборців та м. Виноградів – 21 тис. виборців) і 84 села. 25% виборців проживає в місті, 75% – в сільській місцевості. Значна частина округу представлена угорською меншиною (близько 25%), яка більше орієнтована на Угорщину та малопоінформована політично. Як правило, в угорській частині області (м. Берегово, Берегівський р-н, частина Виноградівського та Ужгородського районів традиційно спостерігається невисока явка виборців, близько 50%). Також певну роль в окрузі грає циганська община, яка, як правило, відзначається особливою меркантильністю.

Кандидування в окрузі двох високопосадовців дещо згладжує використання адміністративного ресурсу і переводить протистояння у фінансову площину. Слід зазначити, що округ досить конфліктний і вже відзначився порушенням кримінальної справи проти кандидата Михайла Лакатоша, та звільненням з роботи іншого, заступника мера м. Берегово Габора Кінча.

м. Берегово – місто обласного значення, практично половину населення міста складає угорська громада (48%), українська громада (близько 38%), цигани (6,4%). У місті фактично немає великих бюджетоутворюючих підприємств, основний напрямок промисловості – переробна (харчова, деревообробна, машинобудування). З підприємств можна виділити завод «Флекстонікс» на базі Берегівського радіозаводу (до 1 100 працівників). Підприємство з іноземними інвестиціями, тому керівництво заводу від політики відмежовується. Мер міста Іштван Гайдош обирався депутатом в 2002 році, очолює Демократичну партію угорців України, балотується по списку Партії регіонів за 74 номером.

Берегівський район (східна частина) – 76% населення району складають угорці, 18% – українці, 4% – цигани. В районі переважає сільське господарство та бюджетна сфера. Значна частина жителів постійно перебуває, або виїжджає працювати в Угорщину (діє угода про малий прикордонний рух). Провідними політичними силами є Товариство угорської культури Закарпаття (Голова – Міклош Ковач, висувається в окрузі), та Демократична партія угорців України (Голова – Іштван Гайдош, кандидат в списку Партії регіонів). Голова районної ради Андрій Бігарі, член Демократичної партії угорців України лояльний до ПР.

Виноградівський район – включає місто Виноградів (населення – 27 тис. чол.), в районі проживає: українців – 71%, угорців – 25%, населення в основному займається сільським господарством, а також задіяне в бюджетній сфері. Бюджетоутворюючим можна відзначити підприємство ВЕТ «Автомотив Україна», м. Виноградів (2 600 працівників), керівництво заводу аполітичне. В районі діють 55 шкіл та 38 ДНЗ. Є районна лікарня, 32 лікарських амбулаторій, 23 фельдшерсько-акушерських пункти. Голова районної ради Олег Любімов представляє «Єдиний Центр», міський голова Степан Бочкай позапартійний, висувався Партією регіонів. Між районною радою та районною адміністрацією постійно виникають конфлікти, що викликані поділом сфер впливу.

Іршавський район (частина) – сільськогосподарський район, 98% населення якого складають українці. Більша частина населення задіяна в сільському господарстві та бюджетній сфері. В районі діють  22 середні школи, 22 неповні середні та 17 початкових

А також 1 центральна районна лікарня, 4 дільничні лікарні, 1 диспансер, 1 протитуберкульозний санаторій, 5 поліклінік, 14 амбулаторій та 25 ФАПів. Голова районної ради – член Партії регіонів.

Кандидати в народні депутати України по 73 округу:

Балога Іван Іванович, Голова Закарпатської обласної ради, член партії «Єдиний Центр», рідний брат міністра МНС Віктора Балоги. Суб’єкт висування на виборах 2012 року – партія «Єдиний центр».

Іван Балога депутат Закарпатської обласної ради ІV, V, та VІ скликань. З 2006 р. – по квітень 2010 року займав посаду І заст. голови Закарпатської ОДА. В 2010 році був обраний депутатом Закарпатської обласної ради по одномандатному виборчому округу №24, Виноградівський р-н. Кандидат розпочав свою кампанію задовго до старту, здійснюючи офіційні візити в округ як Голова Закарпатської обласної ради, а також, активно займаючись благодійною діяльністю (як правило, подарунки виборцям). Наразі кандидат проводить активну кампанію у медіа, а також особисті зустрічі з виборцями. Біл-бордової кампанії не веде. У серпні призупинив подарункову кампанію. Активно використовує непрямий підкуп виборців спонсоруючи масові заходи типу Днів села, турнірів, дарує кошти церквам тощо. Опоненти (Іван Бушко) звинувачують кандидата у підготовці масового підкупу, про що подали заяву до правоохоронних органів, в якій вказали прізвища агітаторів Івана Балоги, які «збирали паспортні дані для можливого підкупу».

Бушко Іван Іванович,  І заст. Голови Закарпатської ОДА, член  Партії регіонів. Суб’єкт висування на виборах 2012 року – Партія регіонів. Іван Бушко був обраний депутатом обласної ради на місцевих виборах 2010 р. (попередньо 2 каденції обирався депутатом обласної ради). в окрузі №22, Виноградівський район. З квітня 2010 заступник Голови Закарпатської ОДА. З керівництва Партії регіонів найбільш жорстко критикує братів Балог та «Єдиний Центр». Кандидат  веде агресивну передвиборчу кампанію зі значним застосуванням як коштів, так і адмінресурсу. З серпня масово розміщує біл-борди на території округу. Веде активну медіа-кампанію, зокрема з використанням підконтрольних комунальних ЗМІ. Заохочує виборців підтримати кандидата через подарунки, в тому числі оргтехніку, виступає спонсором Днів села, спортивних та мистецьких заходів, жертвує гроші на церкви.

Ковач Микола Миколайович, депутат Закарпатської обласної ради викладач Закарпатського угорського Інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, Голова політичної партії «КМКС» Партія угорців України». Суб’єкт висування на виборах 2012 року – партія «КМКС» Партія угорців України». Микола (Міклош) Ковач, депутат ВРУ 3 скликання. В 2010 став депутатом Закарпатської обласної ради за списками «КМКС» Партія угорців України». Після оприлюднення меж округів різко розкритикував рішення ЦВК, як таке, що дискримінує угорську громаду. Почав активну кампанію у вересні. Розмістив декілька біл-бордів, за відсутністю площ, ставить банери в подвір’ях свої прихильників. Працює виключно з угорською громадою округу.

Петрушка Іштван Шимонович,  депутат Берегівської районної ради, голова Берегівської районної організації «Фронт Змін». Суб’єкт висування на виборах 2012 року: ВО «Батьківщина». Петрушка Іштван став єдиним депутатом Берегівської районної ради України за списками «Фронту Змін». Перед тим займав посаду заступника голови Берегівської районної ради. Як кандидат не проявляє жодної активності у агітації. За період кампанії зафіксовано єдиний публічний виступ під час візиту народного депутата Олесі Оробець. Біл-бордів не зафіксовано. Друкованих матеріалів не зафіксовано.

Олександра Лендєл, директор консервного заводу «Універ», суб’єкт висування – політична партія «УДАР». Олександра Лендєл – нова людина в політиці, і у виборах активної участі не брав. Наразі розмістив декілька біл-бордів та розповсюджував друковану продукцію в наметах партії «УДАР» з кінця вересня 2012. Зустрічі з виборцями практично не проводить. Медіакампанія майже не помітна.

Загальна характеристика ОВО №222

До округу входить частина Солом’янського району міста Київ. Загальна кількість виборців – 177 155 осіб, виборчих дільниць – 87.

На території  Солом’янського району розташовані найбільші транспортні об’єкти Києва: залізничні станції «Київ-Пасажирський» і «Київ-Товарний», залізничні вокзали «Центральний» та «Південний», міжнародний аеропорт «Київ» (Жуляни). У районі близько 200  малих  підприємств та 66 промислових підприємств. На території району зареєстровано 33 242 суб’єктів господарювання фізичних осіб-підприємців, 8 бізнес-центрів, 28 інвестиційних фондів і компаній. Сім вищих навчальних закладів ІV  та  ІІІ  рівнів акредитації та близько 87 248 студентів.

Кандидати в народні депутати України по 222 округу:

Андрієвський Дмитро Йосипович – до 2008 року – член Ради політичної партії Народний Союз «Наша Україна», член ради Київської міської та Солом'янської районної в місті Києві організації партії. У 2008 році вийшов з політичної партії НСНУ. З травня 2008 року – депутат Київради VI скликання, член депутатської фракції Блоку Віталія Кличка, з вересня 2010 року – позафракційний. Освіта вища, голова ради директорів ТОВ «Управляюча компанія «Інтеко», безпартійний. На виборах до Верховної Ради 2012 року кандидат у народні депутати в окрузі № 222 (Солом'янський район Києва) від Об'єднаної опозиції «Батьківщина».

Луцький Максим Георгійович – у 2010 р. обраний народним депутатом Верховної Ради України VI скликання. В 2011 р. – головою Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Член депутатської фракції Партії регіонів у Верховній Раді України. В квітні 2012 року призначений радником Прем`єр-міністра України з питань освіти, наукової діяльності та інновацій. Член Партії регіонів. Наприкінці грудня 2011 року стало відомо, що Максим Луцький висуватиметься по виборчому округу у Солом'янському районі м. Київ.

Назарова Рена Рафіковна – телеведуча ток-шоу «Київський форум». Журналістка,
Головна редакція «Київський форум» ТО новинних та соціально-політичних програм Київської державної регіональної телерадіокомпанії. Член політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка».

Активність основних кандидатів

Виборчий округ №42

«Агітаційні передвиборчі заходи»

Протягом звітного періоду кандидат Бахтєєва Тетяна (Партія регіонів) провела два великих агітаційних заходи 12 вересня та 3 жовтня (обидва – у Донецькому дельфінарії «Немо»), організувала для студентів та викладачів спеціальний показ нічного романтичного шоу з лазерною програмою. Під час події від імені кандидата розповсюджувались подарункові пакети з написом «С любовью Татьяна Бахтеева Народный депутат Украины» та коробкою цукерок «Esfero», ручкою і щоденником-записником.

Загальні витрати кандидата Бахтєєвої Т.Д. за «агітаційні передвиборчі заходи», за оцінками спостерігачів становили 256 392 гривень.

«Публічні заходи».

Кандидат відвідала 9 публічних заходів, серед яких: посвята в студенти (2), шкільна лінійка, приурочена 1 вересня (4), урочиста зустріч параолімпійців (1), зустріч із творчою інтелігенцією (1), відкриття дитячого майданчика (1). На заходах була присутня або кандидат, або її представники. На 7 зустрічах розповсюджувались матеріали із символікою кандидата та партії, яку вона представляє, а також подарункові пакети. Під час зустрічі параолімпійців, спортсменам були вручені букети квітів.

Загальні витрати кандидата Бахтєєвої Т.Д. за статтею «публічні заходи» склали 78 190,9 грн.

«Рекламні щити та банери».

У окрузі зафіксовано 135 одиниць зовнішньої реклами (усіх розмірів), серед яких переважає рекламна площа з агітацією від кандидата Бахтєєвої Т.Д. (Партія регіонів) – 134 одиниць. З усього обсягу рекламних носіїв 18 одиниць займає агітація від її благодійного фонду «Гуманність». 1 банер (розмір – між малим та середнім) розміщений біля агітаційного намету кандидата Юрчака В.А. (ВО «Батьківщина»).

Загальні витрати кандидата Бахтєєвої Т.Д. за статтею «рекламні щити та банери» склали 84 7895 грн.

Витрати кандидата Юрчака В.А.– 135 грн.

«Агітаційна друкована продукція»

Друкована агітаційна продукція кандидата Бахтєєвої Т.Д. (Партія регіонів):

  1. Буклет – 1 тираж 30 000 шт. (розповсюджувались в наметах Партії регіонів);
  2. Плакат – 1 тираж 300 шт. (Плакати-афіші концерту на підтримку кандидата).

Друкована продукція кандидата Шийко В.В. (Партія «Удар»):

  1. Листівки – 2 тиражі: 5 000 шт. і 50 000 шт. (розповсюджувались у наметах та по поштових скриньках).

Агітаційна друкована продукція на підтримку кандидата Юрчака В.А. (ВО «Батьківщина»):

  1.  Листівки – тираж 10 000 шт. (Розповсюджувались в наметах).

Загальні витрати кандидата Бахтєєвої Т.Д. за статтю «агітаційна друкована продукція» склали 7 620 грн.

Загальні витрати кандидата Шийко В.В. склали 4 650 грн.

Загальні витрати кандидата Юрчака В.А. склали 650 грн.

«Реклама на авто»

В окрузі зафіксовано рекламу на автомобілях (11 одиниць): 3 легкових автомобілі з наліпками та 8 автомобілів ГАЗ «Газель» з прикріпленими бортами, які агітують за кандидата Бахтєєву Т.Д. (Партія регіонів).

Загальні витрати кандидата Бахтєєвої Т.Д. за статтею «реклама на авто» склали 21 780 грн.

«Виборчі штаби та громадські приймальні»

Кандидат Тетяна Бахтєєва орендує приміщення, за яке сплачує 1 700 грн/місяць. Штаб кандидата знаходиться в одному приміщенні із приймальнею районної організації партії, яку представляє кандидат. Там працює 2 людини. Обладнання – 1 комп’ютер.

Виборчий округ №73

«Агітаційні передвиборчі заходи»

Кандидат Балога І.І. (Партія «Єдиний центр») провів 8 агітаційних заходів, серед яких: 5 зустрічей з виборцями, 2 відзначення урочистих дат і свят, 1 акція прибирання території та встановлення лавочок.

Балога Іван Іванович виділив по 20 000 грн. на 26 церков Виноградівського району, а Веряцькому благочинному отцю Михаїлу Тегза було виділено 80 000 грн. на будівництво куполу Веряцького храму. У всіх церквах під час богослужіння священики озвучували інформацію про суму пожертвування та від кого ці кошти надані.

За підрахунками спостерігачів, орієнтовна сума затрат кандидата Балоги І.І. складає 600 000 грн.

Від імені Балоги І.І. встановлені вікна та двері в навчальних закладах округу:

  1. 6 одиниць на ЗОШ №8 м. Виноградів, вартість яких становить близько 15 000 грн;
  2. 4 одиниці В.Комятівська ЗОШ, вартість яких становить близько 11 000 грн;
  3. 8 одиниць Пушкінівський ДНЗ, вартість яких становить близько 19 000 грн;
  4. У с. Новоселиця в ДНЗ від імені кандидата Балоги І.І. завезено 14 ліжок на суму 10 000 грн.

Кандидат Бушко І.І. (Партія регіонів) влаштував 12 агітаційних заходів, серед яких: 2 спортивних змагання, 7 святкувань урочистих дат (з-поміж інших – 1 фестиваль), 2 зустрічі з виборцями та 1 зустріч з представниками організації ветеранів.

Кандидат Бушко Іван Іванович виділив по 10 000 грн. на 29 церков Виноградівського району, а Виноградівському благочинному отцю Михаїлу Бідзіля було виділено 140 000 грн. на будівництво паркану Святотроїцького собору м. Виноградів.

По підрахунках, орієнтовна сума затрат кандидата Бушка І.І. на «агітаційні передвиборчі заходи» складає 530 000 грн.

Від імені Бушка І.І. в м. Виноградів та села Онок, М. Копаня, Букове, Широке, Теково, Дяково, В. Паладь, с. Н. Село виборцям подарували 4 холодильники «Зануссі», 4 газові плити, 12 лавочок (Мала Копаня – 2 шт., на церкву; м. Виноградів – 6 шт. на Святотроїцький собор, 4 шт. Сасово на стадіон) та 6 телевізорів «Самсунг» (3 шт. на Виноградівську районну лікарню, по 1 для Хижанського та Теківського дошкільних навчальних закладів та Новоселицької загальноосвітньої школи  І-ІІ ст. ) на загальну суму біля 100 000 грн. Також від кандидата подарували інвалідам 4 візки вартістю до 2 500 грн. в селах Широке, Букове, Онок, Нове село (всього 10 000 грн.).

Кандидат Петрушка І.Ш. (ВО «Батківщина») провів 1 агітаційний захід – зустріч з виборцями.

Загальні витрати кандидата Балоги І.І. за статтею «агітаційні заходи» склали 48 500 грн (окрім пожертв).

Загальні витрати кандидата Бушка І.І. склали 50 250 грн (окрім пожертв).

Загальні витрати кандидата Петрушки І.Ш. склали 900 грн.

«Рекламні щити та банери»

В окрузі зафіксовано 20 рекламних носіїв – усі від кандидата Бушка І.І. (Партія регіонів). Більшість – біл-борди різних розмірів.

Загальні витрати кандидата Бушка І.І. склали 30 250 грн.

«Агітаційна друкована продукція»

Друкована продукція кандидата Балоги І.І. (Партія «Єдиний центр»):

  1. Буклет – 1 тираж 39 000 шт. (розповсюджувались по домівках);
  2. Газета – 1 тираж 39000 шт. (розповсюджувались по домівках);
  3. Листівки – 2 тиражі: 17 000 шт. (Напис угорською мовою: «Закарпаття буде кращим» – розповсюджувались по домівках) та 7 000 шт. (розповсюджували по домівках);
  4. Плакат – 1 тираж 700 шт. (Зафіксовані в селах, де проводилися зустрічі з кандидатом).

Агітаційна продукція кандидата Бушка І.І. (Партія Регіонів)

  1. Буклет – 3 тиражі: 1 000 шт. (розповсюджувались на зустрічах з кандидатом), 1 000 шт. (розповсюджувались на зустрічах з кандидатом), 2 000 шт. (поширювався в агітаційних наметах);
  2. Газета – 2 тиражі: 34 500 шт. (27 000 примірників українською мовою та 7 500 примірників угорською мовою; поширювалися в агітаційних наметах), 8 000 шт. (поширювались на фестивалі «Берег-фест»);
  3. Листівки – 1 тираж 500 шт. (розповсюджувались на зустрічах з кандидатом)

Загальні витрати кандидата Балоги І.І. склали 9 750 грн.

Загальні витрати кандидата Бушка І.І. склали 9 500 грн.

«Агітаційні намети»

Зафіксовано 3 намети (по 2 людини; зарплатня – 100 грн/день), в яких ведеться агітація за кандидата Бушка І.І. (Партія регіонів). В наметах поширюється агітаційна друкована продукція за кандидата та Партію регіонів.

В окрузі зафіксовано 1 намет (2 людини; зарплатня – 100 грн/день з можливістю заробити додаткові бонуси від 50 до 150 грн на день, якщо залучати прихильників-потенційних виборців партії «УДАР», записуючи ПІБ, адресу проживання та номер телефону виборця), в якому ведеться агітація за кандидата Ленд’єла О.О. (Партія «УДАР»).

Також зафіксовано 1 намет (2 людини; зарплатня – 100 грн/день) від кандидата Петрушки І.Ш. (ВО «Батьківщина»), де поширюються агітаційні матеріали за кандидата та партію, від якої він висунутий.

«Виборчі штаби та громадські приймальні»

Бушко І.І. (Партія регіонів) орендує приміщення за 1 грн. Орендодавцем виступає Виноградівська районна рада. Також у цьому приміщенні розміщено приймальню районної організації Партії регіонів, від якої і висувається кандидат. Приміщення має 2 кімнати. Обладнання – 3 стаціонарні комп’ютери та 2 ноутбуки. В Штабі працюють 9 людей.

Кандидат Балога І.І. (партія «Єдиний центр») винаймає в оренду приміщення у Виноградівської міської ради через суборендатора ПП Сабова К.К. Вартість оренди – 700 грн/місяць. Приміщення складається з 3 кімнат. Серед обладнання – 2 стаціонарних комп’ютера. У виборчому штабі задіяні 5 працівників.

Кандидат Петрушка І.Ш. (ВО «Батьківщина»), за офіційною версією, безкоштовно орендує приміщення у його власника – ПП Галмай Г.А., яка очолює міський осередок організації «Фронт Змін». Приміщення складається з 1 кімнати. Обладнання – 2 стаціонарних комп’ютери. В штабі працюють 6 чоловік.

Кандидат Ленд’єл О.О. (партія «УДАР») орендує приміщення безкоштовно, оскільки воно перебуває у власності ПП Товт О.О., він же очільник міської організації партії «УДАР». Приміщення складається з 1 кімнати. Обладнання – 2 стаціонарні комп’ютери. В штабі задіяні 5 працівників.

Виборчий округ №222

«Агітаційні передвиборчі заходи»

За звітний період кандидат Андрієвський Д.Й. (ВО «Батьківщина») провів 3 зустрічі з виборцями, під час яких використовувались технічні засоби (звукопідсилююча апаратура), а також працювали агітатори.

Кандидат Луцький М.Г. (Партія регіонів) провів неформальну зустріч із виборцями на дитячому майданчику перед будинком, де проголошувалися передвиборчі обіцянки.

Загальні орієнтовні витрати кандидата Андрієвського Д.Й. склали 2 850 грн.

«Публічні заходи»

У виборчому окрузі було зафіксовано участь кандидата Андрієвського Д.Й. особисто або його представників у 3 публічних заходах, серед яких: 1 посвята в студенти та 2 шкільних лінійки, приурочених Дню знань (1 вересня).

Кандидат Луцький М.Г. (Партія регіонів) особисто або його представники були присутніми на 8 публічних заходах, серед яких: 2 святкування Дня Незалежності, збори трудового колективу, а також 5 шкільних лінійок, приурочених до Дня знань (1 вересня).

«Рекламні щити та банери»

В окрузі зафіксовано 72 одиниці рекламної площі з агітацією за кандидата Андрієвського Д.Й. (ВО «Батьківщина»), серед яких: біл-борди, рекламні стенди, розтяжки на стовпах та рекламні щити різних розмірів.

Агітація за кандидата Луцького М.Г. (Партія регіонів) розміщена на 56 одиницях рекламної площі, серед яких: біл-борди, розтяжки на стовпах та банери різних розмірів.

54 одиниці рекламної площі містять агітацію за кандидата Назарову Р.Р. (Партія «УДАР»), серед яких: біл-борди та рекламні щити різних розмірів, а також розклеєні листівки, формату А-4 на стовпах)

Загальні витрати кандидата Андрієвського Д.Й. склали 198 880 грн.

Загальні витрати кандидата Луцкього М.Г. склали 232 330 грн.

Загальні витрати кандидата Назарової Р.Р. склали 218 490 грн.

«Агітаційна друкована продукція»

Друкована агітаційна продукція кандидата Андрієвського Д.Й. (ВО «Батьківщина»):

  1. Газета – 4 тиражі: 100 000 шт. (розповсюджувались в агітаційних наметах), 10 000 шт. (розповсюджувались по поштових скриньках), 70 000 шт. (розповсюджувались по поштових скриньках), 100 000 шт. (розповсюджувались в агітаційних наметах);
  2. Кишенькові календарики – 1 тираж 40 000 шт. (розповсюджувались в агітаційних наметах).

Загальні витрати кандидата Андрієвського Д.Й. склали 73281 грн.

Загальні витрати кандидата Луцького М.Г. склали 5746 грн.

Агітаційна продукція кандидата Луцького М.Г. (Партія регіонів):

  1. Буклет – 3 тиражі по 3 000 шт. кожен (розповсюджувались в агітаційних наметах разом з поліетиленовим пакетом «Соціальні ініціативи»);
  2. Газета – тиражі: 10 000 шт. (розповсюджувались по поштових скриньках), 8 300 шт. (розповсюджувались по поштових скриньках), 8 300 шт. (розповсюджувались по поштових скриньках), 8 300 шт. (розповсюджувались в агітаційних наметах разом з поліетиленовим пакетом «Соціальні ініціативи»).

«Агітаційні намети»

В окрузі зафіксовано 50 наметів (загалом – 96 чол., зарплатня – 150 грн/день), які агітують за кандидата Андрієвського Д.Й. (ВО «Батьківщина»). В наметах поширюються агітаційні матеріали за кандидата.

Зафіксовано 15 наметів (загалом – 27 чол., зарплатня – 150 грн/день) за кандидата Луцького М.Г. (Партія регіонів). У наметах розповсюджуються поліетиленові пакети «Соціальна ініціатива» з останнім номером газети або буклетом всередині.

Загальні витрати кандидата Андрієвського Д.Й. склали 14400грн.

Загальні витрати кандидата Луцького М.Г. склали 4050 грн.