22 вересня 2012 р.  окружна комісія ТВО № 112 десятьма голосами з 18 членів комісії проголосувала за те, щоб відмовити Громадянській Мережі ОПОРА в реєстрації  ії  громадських спостерігачів на території  ВО № 112

Відповідно до ст. 78 Закону України "Про вибори народних депутатів України", громадська організація, до статутної діяльності якої належать питання виборчого процесу та спостереження за ним, зареєстрована у встановленому законом порядку, не пізніш як за шістдесят днів до дня голосування може звернутися до Центральної виборчої комісії з клопотанням про дозвіл мати офіційних спостерігачів під час виборів депутатів до Верховної Ради України 2012. Громадянська Мережа ОПОРА зареєстрована на засіданні ЦВК 9 серпня 2012 р як така що має право мати громадських спостерігачів, про що   оголосила член ЦВК Юлія Швець, зазначивши, що всі подані документи відповідають нормам законодавства.

20 вересня  Громадянською Мережею ОПОРА в окружну комісію ТВО № 112 було подано пакет документів, заяви - згоди бути громадським спостерігачем від  13 спостерігачів громадської організації Громадянська Мережа Опора, їх копії 1-3 сторінок паспорту , копію Постанови ЦВК та подання від громадської організації Громадянська Мережа ОПОРА на реєстрацію громадських спостерігачів.

Однак більшість членів окружної комісії вирішило, що має підстави відмовити Громадянській Мережі ОПОРА, оскільки нібито в пакеті документів повинна бути копія довіреності людини, яка принесла пакет документів, завірена печаткою організації та копія Постанови ЦВК про реєстрацію ГМ ОПОРА суб’єктом виборчого процесу, завірені печаткою організації, Той факт що ГМ ОПОРА не має права завіряти копії Постанов ЦВК  та копії виданих довіреностей ) незавірена копія довіреності була надана), не мали впливу на членів комісії.

У той же час Громадянська Мережа ОПОРА на Луганщині  вже успішно зареєструвалась в ТВО № 104, 105,107 109, 110, 113,114 подавши точно такий же пакет документів,як і в ТВО № 112.

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотерміновго спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.