Практично жодна з окружних виборчих комісій Хмельниччини не закінчила оголошенням складу дільничних виборчих комісій своїх засідань із проведення жеребкування. Сам процес жеребкування відбувався у різний спосіб і без належної прозорості, що сіяло нервозність серед представників суб’єктів виборчого процесу і серед членів комісій. Розпочаті 21 вересня засідання затяглися далеко за північ, комп’ютери із заведеними в базу даними про склад ДВК зависали, на чому, як правило, запропонували розійтися і зустрітися в понеділок.

Якщо під кожним жеребом у барабані в ОВК № 192 з центром у Дунаївцях був порядковий номер претендентів у алфавітних списках на кожну з 272 дільниць, то в ОВК № 191 із центром у Старокостянтинові, наприклад, номери закріплені за партіями і кандидатами-мажоритарниками, які робили подання. І вийшло так, що поки жеребкування проводили по кожній ДВК окремо, то фортуна усміхалася УДАРові, кандидатам Вікторові Бондарю і Миколі Гнатюку. Та після п’яти годин роботи, протягом яких визначили склад лише 31 дільниці, комісія скасувала результати і провела єдине жеребкування по всіх 277-и. Коли вичерпався перелік малих дільниць, у барабан додали п’ять фішок для продовження жеребкування по середніх, а коли залишилися тільки великі дільниці – додали ще шість. При тому одинадцять із 67-и фішок відрізнялися кольором від решти (мали номери, закріплені за УНП, партією «Реформи і порядок», Європейською партією України, партією «Союз», Патріотичною партією України, партією «Руська єдність», Українською Народною Асамблеєю, ЛПУ, Українською морською партією та Союзом анархістів України).

Під час жеребкування прізвища багатьох, поданих кандидатами і партіями до складу комісій, повторювалися у списках по два і більше разів. Так, під час жеребкування у виборчій комісії ОВО № 189 із центром у Красилові таких осіб виявлено 384. Тільки перелік їх зайняв 112 аркушів. Навіть не називаючи їх, комісія проголосувала за автоматичне виключення цих осіб із числа претендентів на місця у дільничних виборчих комісіях.

У комісії одномандатного виборчого округу № 192 виявили, що подання фракції «Наша Україна-Народна самооборона» збігається з поданням «Союз. Чорнобиль. Україна», прізвища поданих партією УДАР повторюються у поданнях партії «Молодь – до влади!», «Християнсько-демократичної партії України», а від кандидата у народні депутати Йосипа Вінського –у поданнях партій «Справедлива Україна», «Партія пенсіонерів України», «Солідарність жінок України», «Держава». Командам кандидата Вінського і УДАРу Віталія Кличка вдалося частину претендентів відстояти – устигли взяти письмові підтвердження згоди людей бути їхніми представниками у ДВК.

«Це не найбільше «двійників», - пояснила голова ОВК № 192 Людмила Горбачевська (Християнсько-демократична партія України). – Очевидно, суб’єкти виборчого процесу користувалися старими базами даних». Втім, походження такої затребуваності окремих громадян пояснюється й застосуванням адмінресурсу. Адже у деяких комунальних організаціях і закладах бюджетної сфери спостерігачам ОПОРИ повідомляли, що від їх керівників час від часу із управлінь-кураторів вимагали списки працюючих із їхніми паспортними даними.

Виправленню непорозумінь, з’ясуванню хто від кого не сприяла й інтенсивність подання матеріалів. Наприклад, основна маса подань здійснена в останні години перед закінченням терміну, а також чимало з них зареєстровані уже після його закінчення. Таким чином зафіксовані в ОВК округу № 187 у Хмельницькому. А членами ОВК округу № 190 в Шепетівці 18 вересня до 17.45 було прийнято лише сім подань. Проте з 17.50 до 24.00 – уже 34 подання. Реєстрація продовжилася й після опівночі, і всупереч пункту 4 Статті 29 Закону «Про вибори народних депутатів України» одинадцять подань уже надійшло пізніше як за тридцять дев’ять днів до дня голосування – 19 вересня. При тому на реєстрацію багатьох подань затрачалося всього дві-три хвилини.

Щоправда, на засіданні комісії 19 вересня за відсутності голови комісії прийняття останніх одинадцятьох подань одноголосно скасовано. Також члени поставили під сумнів, чи перевірялись взагалі подання після 17:50 на достовірність внесених даних і на відсутність помилок. Комісія вирішила опломбувати місце збереження подань (для убезпечення від неправомірного внесення даних до ретельної перевірки). Заступник голови комісії Володимир Скляров (Всеукраїнська політична партія «БРАТСТВО») оголосив закінчення засідання, але невдовзі представники штабу ВО Батьківщина помітили, що приміщення ОВК відкрите, і там працюють люди. На переполох збіглися представники штабів, члени ОВК, правоохоронці.

Як виявилось, заступникові ОВК по телефону з Центрвиборчкому доручили повернутися в приміщення окружної комісії і терміново налагодити інтернет-зв’язок. Володимир Скляровбез членів комісії зірвав опломбування. Зі слів системних адміністраторів, зв’язок з’явився опівночі, і разом з оператором вони вносили подання для завантаження на сервер ЦВК. На вимогу присутніх уповноважених осіб та представників політичних партій вносили лише перевірені подання (прийняті напередодні до 17.50). А шестеро присутніх при тому членів ОВК зажадали проведення позачергового засідання про розгляд зівання В.Скляровим пломби і самовільного проникнення в приміщення. На фоні цих подій виглядають несуттєвими такі порушення як систематичне неоприлюднення протоколів засідань, відсутність підпису і печатки на шнуровці журналу реєстрації подань та журналу обліку особистого прийому громадян.