Особливе занепокоєння викликає факт повного відчуження влади від народу, усунення громадян від впливу на політичні процеси, які відбуваються в країні. Останні заяви політиків щодо змін до Основного закону та підняття виборчого бар’єру свідчать про наміри назавжди обмежити права та свободи громадян України і законсервувати породжені штучним хаосом можливості необмеженої сваволі «еліти».

Нагадуємо, що учасники Громадянської Асамблеї України у 2007 та 2008 рр. (понад п’ятсот представників громадянського суспільства) заявляли, зокрема, про необхідність:

• Відмовитись від використання конституційного процесу для досягнення політичних переваг. Припинити будь-які спроби внесення змін до Конституції без широкого громадського обговорення та впровадження інституту установчої влади.

• Забезпечити законодавчий механізм здійснення народом установчої влади. Ухвалити нове виборче законодавство, законодавство про референдуми, об’єднання громадян та законодавство про політичні партії, що передбачатиме радикальне покращення якості та прозорість політичного процесу в Україні.


Змушені констатувати: голос громадськості не було почуто ні владою, ні політикумом, і саме це, на наше переконання, стало одним із каталізаторів чергової (і, вочевидь, не останньої) політичної кризи, критично небезпечної за поточних зовнішніх умов.

Вважаємо недоцільним та неприпустимим підвищення відсотку виборчого бар’єру, оскільки це обмежить волевиявлення громадян та їх конституційні права.

Заявляємо рішучий протест проти практики жонглювання питаннями національної безпеки, вартість якої для України є незіставною з майбуттям будь-якого політика чи політичної сили.

Переконані, що подальше нехтування громадською позицією та вимогами призведе до остаточної дискредитації відповідних можновладців, політиків та політичних сил з подальшою їх маргіналізацією. Зі свого боку гарантуємо якнайширше донести до відома кожного громадянина про осіб та сили, які брали собі таку безвідповідальну позицію.

Ми також наголошуємо, що мірилом оцінювання політиків є не змагальна гучність їхніх заяв, а єдино підтверджене реальними діями ставлення до прав і свобод громадян, до захисту національної безпеки України, і що у разі подальшого штучного загострення ними політичної ситуації, спроб змінити Конституцію на догоду вузькопартійним інтересам або політичним амбіціям окремих політиків ми зробимо відповідні висновки і закличемо суспільство до адекватної реакції.

Тільки відкрита суспільна дискусія із якомога ширшим залученням політичних партій, громадських організацій та усіх небайдужих громадян може вивести країну з політичної нестабільності та гарантувати подальший суспільний поступ України.