Досить «гарячим» виявився в більшості окружних виборчих комісій останній день подання для реєстрації списків кандидатів у члени дільничних комісій, адже суб’єкти виборчого процесу зволікали з поданням документів до останнього дня, навіть до останніх хвилин визначеного законодавством терміну.

Виборчий округ №13. Як повідомив довготерміновий спостерігач Громадянської мережі ОПОРА, у зв’язку з великою чергою ОВК видала постанову про продовження терміну прийняття документів після 23:59 18.09.12 (постанова №20 від 18.09.12 23:55). Документи про подання приймалися від суб’єктів виборчого процесу, що прибули до ОВК до 23:59, та чекали своєї черги. В більшості випадків 1 людина подавала подання від 1 суб’єкту, та у декількох від 2 чи 3 суб’єктів. Випадків про те, що подавала особа, яка не зазначена у довіреності, не зафіксовано.

Була спроба подати документи з підробленими копіями паспортів (3 копії паспортів), дані факти були зафіксовані та був складений акт, потім матеріали були передані до правоохоронних органів. Також було видано постанову №19 від 18.09.12 23:55 «Про виявлення фактів невідповідності поданих документів до вимог чинного законодавства». У цій постанові записано наступне: «Згідно п. 5,6 ст. 28 до складу ДВК кандидатури до складу ДВК, можуть бути відхилені лише з підстав їх невідповідності вимогам ст. 26. Постановити: Скласти акт по встановленню виявлених фактів з порушення законодавства та звернутися до правоохоронних органів для відповідного реагування. Документи з порушеннями опечатати та залишити в приміщенні ОВК №13 до вирішення по суті».

Деякі особи принесли лише подання без пакету документів, які потрібні для реєстрації спостерігачів. З цього приводу ОВК №13 видало постанову №21 від 18.09.12 23:55 «Про не прийняття документів, які не відповідають ст. 27 Закону України «Вибори народних депутатів України». В даній постанові йдеться про виключення з реєстру: Політична партія малого і середнього бізнесу України, Молодіжна партія України, Партія вільних демократів, Політична партія «Козацька Українська Партія», Партія пенсіонерів, Демократична партія угорців України, Всеукраїнське політичне об’єднання «Єдина Родина». Порушення щодо подання кандидатур до ДВК були здійсненні лише по Калинівському району. Судові позови до ОВК №13 має лише 1 кандидат в народні депутати - Яремчук Юрій Якович.

Виборчий округ №17. За словами голови ОВК Олександри Зеленецької, 18 вересня протягом дня документи подавалися поступово. «Ми встигали їх перевірити і прийняти, проте в 22:40 в ОВК прийшла відразу велика кількість довірених осіб, кожен з яких приніс документи на 2-4 чоловік. Оскільки на опрацювання одного пакету документів іде 7-10 хвилин, ми фізично не змогли їх прийняти до 24:00…»

Голова ОВК та присутні члени комісії вирішили, що не можуть відмовити в реєстрації тим довіреним особам, які прийшли до 24-ї години, тому продовжили приймати документи на реєстрацію. Проте в 00 год. 20 хвилин до приміщення ОВК увійшла кореспондент Ладижинської газети Людмила Головашич і в категоричній формі заявила, що члени ОВК порушують закон, та викликала міліцію.

 За словами голови ОВК Олександри Зелененької, з 24:00 до 00:20 було зареєстровано 10 осіб, ще 9 довірених осіб чекали своєї черги. Після того, як голова ОВК написала пояснення представникам міліції, о 2:30 було скликано засідання ОВК, (присутні 12 осіб), яким було прийнято рішення («за» - 7 осіб) призупинити реєстрацію до отримання роз’яснення з боку ЦВК. Вранці надійшло роз’яснення, що згідно закону ЦВК не може прийняти документи тих осіб, які були зареєстровані після опівночі. В результаті ОВК виборчого округу № 17 зареєструвала 39 подань, а реєстрацію прийнятих після 24:00 було скасовано.

Виборчий округ №18. За повідомленням голови ОВК Олега Гуменюка, комісія працювала до 24-ї години 18 вересня, а останнє подання документів відбулось близько 21-ї години. Проте о 16-й годині наступного дня, 19 вересня, представник ОПОРИ, який у приміщенні ОВК писав заяву для реєстрації його спостерігачем, став свідком того як «представники Немирівського районного штабу Партії регіонів (керівник штабу Володимир Каленич та юрист штабу Петро Гервасій), а також представник Іллінецького районного штабу Партії регіонів намагалися повторно надати списки кандидатур до складу ДВК і попросили здійснити зміни з метою виправлення неточностей. Секретар ОВК В. Дідюк відповів, що документи зареєстровані в установленому порядку, і поки не надійде відповідь з ЦВК, ніяких внесень та доповнень робитись не буде. Таку ж позицію висловив і голова комісії Олег Гуменюк, зазначивши, що корективи можуть бути внесені «тільки після відповіді з ЦВК на запит, який надала ОВК округу №18, та в установленому законом порядку», після чого представники ПР залишили приміщення ОВК.

Також члени ОВК 18-го округу, опрацьовуючи подані списки кандидатур до складу ДВК та вводячи їх в електронну систему, виявили, що деякі особи «повторюються», тобто подані одночасно від Партії Регіонів, ВО «Батьківщина», «Удару» тощо. З цього приводу ОВК звернулась за роз’ясненням до ЦВК і чекає на відповідь.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.