На одномандатному виборчому окрузі №79 (місто Енергодар, Василівський, Великобілозерський, Кам’янсько-Дніпровський райони, частина Оріхівського району, центр округу - місто Василівка) у День знань першокласники отримали в школі подарунки від кандидата в народні депутати від Партії регіонів, заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України Володимира Бандурова. Дітям роздавали подарункові набори, до яких входили лінійка для росту,  розклад та пакети з написом.

Запорізька область

У прес-службі Бандурова не вважають такі подарунки протизаконними. ОПОРА отримала таку відповідь:

«Відповідно до ч.1 ст. 2 Закону України «Про вибори народних депутатів України»  право голосу на виборах депутатів мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося вісімнадцять років. Громадяни України, які мають право голосу, є виборцями.
 Частиною 13  статі 74 вище значеного Закону забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки мінімального розміру заробітної плати — на 3.09.2012 33 гривні), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей.
Виходячи з цього, учні загально освітніх  середніх шкіл не є виборцями в розумінні ч.1 ст. 2 Закону України «Про вибори народних депутатів України».
Також, всі товари які надавалися учням шкіл були агітаційними, відповідно до вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України» і містили візуальні зображення прізвища кандидата та його символіки.
Крім цього, вартість товарів не перевищувала встановлені Законом України «Про вибори народних депутатів України» обмеження (33 гривні).
Тому, всі дії кандидата повністю відповідають вимогам Закону України «Про вибори народних депутатів України».
З повагою,
Пресс-служба
Кандидата у народні депутати України
Володимира Володимировича Бандурова».

Проте пункт 13 статті 74 цього ж Закону свідчить про інше: «забороняється   проводити   передвиборчу   агітацію,   що супроводжується    наданням    виборцям,    закладам,   установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах  товарів (крім товарів,  що містять візуальні зображення назви,  символіки, прапора партії,  за умови,  що вартість таких товарів не перевищує три  відсотки  мінімального  розміру  заробітної  плати),  послуг, робіт,  цінних  паперів,  кредитів,  лотерейних   білетів,   інших матеріальних  цінностей». На подарунках, які роздавалися дітям, нема логотипу партії (а саме про це йдеться в законі), а є прізвище і гасло кандидата Володимира Бандурова.

За коментарями звертайтесь:
Дмитро Арабаджиєв
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Запорізькій області
066 740 42 36
 
Катерина Коротченко,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА
Запорізьке представництво
050 500 65 77
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.