За інформацією отриманою 28 серпня від представників ВО «Батьківщина» перше зібрання членів ОВК ВО №97 мало відбутися о 11:00 год. 29 серпня 2012 року в приміщенні Броварського міськрайонного центру зайнятості за адресою місто Бровари, вул. Кірова, 92.

Його ініціював заступник голови ОВК Ковбаса Клавдія Семенівна. Бо ні голова, ні секретар комісії  поки не з’явились. Як повідомила ОПОРІ Ковбаса К.С., з 26 серпня (дата, коли на сайті ЦВК було розміщено склад ОВК ВО №97), коли вона отримала факс з контактними даними членів комісії, безуспішно  намагалася зв’язатися з призначеним головою комісії - Сємєрєй С.С. та секретарем - Федоровою Л.М. За вказаними у факсимільному повідомленні контактними телефонами, за два дні ніхто так і не відповів.

Тож 28 серпня заступник голови ОВК вирішує  самостійно ініціювати зібрання ОВК 29 серпня об 11:00 для знайомства та обговорення можливих варіантів подальших дій. Адже визначений законом час для проведення першого засідання ОВК спливав опівночі 29 серпня. За словами Клавдії Семенівни, вона змогла додзвонитися до 14 членів комісії, але на зустріч з’явилися лише 5 членів комісії.

Заступник голови комісії проінформувала присутніх членів ОВК, кандидатів в народні депутати, довірених осіб кандидатів,  уповноважених представників політичних партій та ЗМІ про те, що ні голова комісії пані Сємєрєй С.С., ні секретар Федорова Л.М. не виходять на зв'язок. На що у відповідь один із членів ОВК Логовченко Юлія Олександрівна, повідомила, що особисто  розмовляла з головою комісії Сємєрєй С.С. 28 серпня увечері, і та повідомила, що прибуде на територію в округ 29 серпня після двадцятої години, оскільки проживає в АР Крим. Також Логовчинко зауважила, що повідомила про цю розмову і  заступника голови Ковбасу К.С. У відповідь заступник голови зауважила, що одразу ж після отриманої інформації намагалась додзвонитися до пані Сємєрєй, але її номер телефону був увесь час поза зоною досяжності.

Перше засідання і перші акт та скарга перешкоджання роботі ОВК

В присутності членів ОВК та кандидатів в народні депутати, довірених осіб кандидатів в народні депутати,  уповноважених представників політичних партій та ЗМІ протягом майже години з різних телефонів безуспішно були виконані численні спроби зв’язатися з головою комісії Сємєрєй С.С. та секретарем пані Федоровою Л.М.

Після тривалих суперечок між членом комісії Логовченко Ю.О. з одного боку та іншими присутніми членами комісії було вирішено скласти акт та скаргу про блокування діяльності ОВК головою та секретарем комісії та направити ці документи до ЦВК.

Пані Логовченко відмовилася підписувати чи виказувати окрему думку в даних документах та виказувала своє особисте переконання в необхідності зачекати ще деякий час, аргументуючи це особистою розмовою з пані Сємєрєй. Проте позиція Логовченко не знайшла підтримки у решти присутніх членів комісії, і ними були складені відповідні акт та скарга, що були підписані заступником голови ОВК ВО №97 пані Ковбасою К.С. та чотирма присутніми на зібранні членами комісії. Після підписання та зачитання документів для ознайомлення з їх змістом всіх присутніх, акт та скарга були терміново направлені до ЦВК.

Близько 18:00 год. 29 серпня спостерігачу ОПОРИ було повідомлено, що перше офіційне засідання ОВК ВО №97 має відбутися о 20 годині 30 хвилин цього ж дня. З двадцятої години під будівлею Броварського міськрайонного центру зайнятості в приміщенні якого має проводити свою роботу ОВК почали збиратися члени ОВК, кандидати в народні депутати, довірені особи кандидатів,  уповноважені представники політичних партій та ЗМІ.

 На прохання заступника голови ОВК Ковбаси К.С. відчинити приміщення в якому має проходити засідання комісії від охоронця було отримано відповідь про неможливість виконати такі дії, оскільки він в телефонному режимі отримав наказ від керуючого справами Броварського міськвиконкому Кузнєцова К.В. нікого не впускати. На зауваження про перешкоджання роботі ОВК охоронець відповів, що лише виконує наказ і доки не отримає іншого розпорядження, він нікого не впустить до приміщення.

Засідання ОВК в Броварах

Представниками ВО «Батьківщина» було викликано міліцію та після прибуття слідчо-оперативної групи членом ОВК паном Яніцьким М.В. була написана заява про перешкоджання роботі ОВК, а працівниками міліції складено відповідний протокол.

О 21 годині до присутніх вийшов охоронець, ще раз підтвердив, що ним було отримано наказ від пана Кузнєцова не впускати нікого в приміщення центру зайнятості та попросив покликати до нього члена ОВК пані Логовченко Ю.О. Після нетривалого спілкування пошепки з нею, охоронець повідомив всіх присутніх що він зараз відімкне необхідне приміщення.

Оскільки до моменту відкриття необхідного приміщення зібрався необхідний для проведення засідання комісії кворум з 12 членів (дві третини від загального числа членів комісії, затвердженого ЦВК) та згідно роз’яснення отриманого від ЦВК щодо проведення першого засідання ОВК за відсутності голови комісії, було прийнято рішення про проведення першого офіційного засідання ОВК ВО № 97.

На засідання було винесено лише одне питання – про прийняття присяги присутніми на засіданні членами ОВК. Після виконання всіх необхідних за законом процедур всі присутні члени комісії прийняли присягу та отримали посвідчення членів ОВК.

Коли головуючою на засіданні заступником голови ОВК Ковбасою К.С. було подано пропозицію про закриття засідання, оскільки питання винесене на порядок денний, а саме прийняття присяги, було успішно вирішено, з’явився новопризначений секретар ОВК ВО №97 Сіданіч М.О. Він повідомив, що політична партія «Русь Єдина», за квотою якої було призначено секретарем ОВК ВО №97 пані Федорову Л.М., відізвала подану нею раніше кандидатуру Федорової Л. М. та подала на заміну кандидатуру Сіданіча М.О., яка була затверджена рішенням ЦВК.  Копія даного рішення ЦВК з мокрою печаткою була надана для ознайомлення членам ОВК, а також пред’явлено паспорт громадянина України що посвідчує особу пана Сіданіча. Новопризначений секретар ОВК прийняв присягу та був занесений до протоколу засідання як присутній на ньому, після чого засідання було оголошено закритим.

Лише стіл і лави

Не менш цікавим є приміщення, у якому працює Броварська ОВК. Воно має окремий вхід з двору позаду будівлі центру зайнятості, просторий хол та дві кімнати, площа однієї з яких – близько 25 квадратних метрів, другої – трохи менша. На момент проведення першого засідання комісії, приміщення було абсолютно непідготовленим для роботи комісії. В наявності були лише один великий стіл та 4 дерев’яні лави. Жодного телефонного апарату, оргтехніки, канцелярського приладдя, сейфу, вогнегаснику та інших речей з переліку затвердженому ЦВК не було.

В понеділок 27 серпня, спостерігач ОПОРИ мав коротку розмову з керуючим справами Броварського міськвиконкому паном Кузнєцовим К.В., якого за інформацією отриманою від працівників міськрайонного центру зайнятості було призначено відповідальним за матеріально-технічне забезпечення роботи ОВК ВО №97. За словами пана Кузнєцова, до моменту розмови з представником ОПОРИ до нього не було жодних звернень від голови ОВК з приводу необхідних для роботи комісії матеріалів та засобів. І як тільки він отримає інформацію такого характеру – ОВК буде забезпечена всім необхідним у межах його повноважень.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.