29 серпня відбулися перші засідання ОВК у 152 та 156 виборчих округах. У Рівному та Сарнах виникли ті ж проблеми зі складом комісій, що й у решти областей. Значна частина членів не з’явилася на зустріч. З більшістю відсутніх навіть не вдалося встановити зв'язок. Контактні номери телефонів, вказані у заявах ЦВК, виявилися недійсними.

У засіданні окружної виборчої комісії 152 виборчого округу з центром у Рівному взяло участь 10 з 18 членів комісії. Відсутніми були представники партій «Єдина Родина», «Руський блок», «Руська Єдність», «Братство», «Зелена планета», «Народно-трудовий союз України», «Русь Єдина» та Народної Екологічної партії. В числі відсутніх - голова виборчої комісії Руслан Томілін, який представляє партію «Єдина Родина».

Засідання ОВК

Засідання ОВК
Спостерігачі ОПОРИ дізналися, що більшість відсутніх на засіданні членів ОВК проживають за межами Рівненської області. Троє з них мешкають у Криму, по двоє з міст Київ та Рівне та один з міста Вишгород Київської області. Замінити цих членів комісії можна за поданням політичної сила, що їх висунула або за систематичне невиконання обов’язків. Зважаючи на те, що партії-аутсайдери «Єдина Родина», «Руський блок», «Руська Єдність», «Братство», «Зелена планета», «Народно-трудовий союз України», «Русь Єдина» не мають своїх кандидатів у 152 виборчому окрузі, вони не зацікавлені шукати нових членів для замінити відсутніх на засіданнях. Проте, ці місця можуть використати інші політичні сили для посилення впливу в ОВК. Такі партії можуть домовитися з статистами і ввести до комісії ще декілька своїх представників по квоті партій-аутсайдерів.Під час підготовки робочої зустрічі у Рівному було виявлено перші докази фальсифікації заяв членів ОВК. Зі слів члена комісії від Партії регіонів Юлії Заборовської, яка повідомляла про засідання інших учасників, представник партії «Руська Єдність» Юлія Паламарчук запевнила, що вона не подавала заяв на участь в роботі ОВК. Вісімнадцятирічна дівчина відмовилися прийти на зустріч та працювати в комісії. Дізнатися яким чином Юлія Паламарчук потрапила до ОВК не даючи на це своєї згоди не вдалося. Протягом дня спостерігачі ОПОРИ безуспішно намагалися зв’язатися з «представником» партії «Руська Єдність» по телефону. Якщо слова дівчини правдиві і вона не підписувала заяви та не давала згоди на участь у роботі комісії від партії «Руська Єдність», то дана політична сила грубо порушила виборче законодавство. Відповідно до пункту 6 статті 27 Закону України «Про вибори народних депутатів», до подання додаються власноруч написані заяви осіб, запропонованих до складу ОВК, про згоду на участь у її роботі від відповідного суб’єкта подання.

Такі партії можуть домовитися з статистами і ввести до комісії ще декілька своїх представників по квоті партій-аутсайдерів

У 156 виборчому окрузі з центром у Сарнах засідання окружної виборчої комісії відбулося без керівного складу. На зустріч не з’явився голова, заступник та секретар комісії. Ці особи представляють партії «Руський блок», «Руська єдність», «Братство». Крім них на робочу зустріч не прийшли ще троє членів ОВК, які також представляють партії – аутсайдери.

За відсутності голови та секретаря члени комісії обрали тимчасового головуючого від Партії регіонів та представника Народної партії для ведення протоколу зборів. Таке рішення не суперечать законодавству, оскільки, згідно пункту 8 статті 33 та пункту 2 статті 35 Закону України «Про вибори народних депутатів України», за відсутності голови та секретаря на засіданні обирається головуючий зборів та секретар з числа присутніх. Члени комісії склали присягу, ознайомилися зі своїми правами та обов’язками. На засіданні був присутній представник Центральної виборчої комісії. З його слів, він мав передати голові чи його заступникові пакунок. Однак, за їх відсутності представник ЦВК відмовився передати посилку голові зборів. За коментарями звертайтеся:

За коментарями звертайтесь:
Анатолій Бондарчук
Координатор виборчих програм ОПОРИ у Рівненській області
096 918 74 08