Рівненська обл. Архиєпископ агітує за кандидата від Партії регіонівВиступаючи перед прихожанами, архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій висловив переконання, що якщо кандидат від Партії регіонів Анатолій Юхименко переможе на виборах до парламенту, то він буде піклуватися про рідну землю і церкву.

24 серпня у Богоявленському соборі міста Острога відбулася святкова літургія в честь мученика Федора. Після служби архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій надав слово для заступника голови Рівненської облдержадміністрації Анатолія Юхименка, який привітав присутніх з святом. Архієпископ, у свою чергу, публічно подякував кандидатові за надану допомогу у відновлені храмів та прокладені дороги до чоловічого монастиря. Згадав владика і про те, що Анатолій Юхименко є кандидатом у народні депутати. Священик привселюдно заявив, що ставши народним обранцем, заступник голови РОДА продовжить піклуватися про людей.

- Нам потрібні такі люди, які піклуються і за нашу державу і за нашу церкву, - каже владика. - Я думаю, що ми люди віруючі, знаючи те, що Ви уродженець рівненський, живете тут на Рівненщині, якщо будете депутатом Верховної Ради, то Ви будете й надалі піклуватися за свою землю рідну, за свій народ. Бо Ви не позичений будете. Ви не з Донецька там, чи з Одеси. Ви місцевий.

Архієпископ зауважив, що коли прийде час люди підтримають кандидата, а він, ставши народним депутатом, не забуде про храм.

- Я думаю, що наш народ, який бачить труди Ваші, Ваші заслуги перед церквою, підтримає Вас коли прийде такий час, - проповідує священик. - Ну і полагатимемо надію, що ставши депутатом Ви не будете забувати цей храм. Бо тут ще дуже і дуже багато роботи.

На думку спостерігачів ОПОРИ, слова архієпископа можна розцінювати як незаконну агітацію за конкретного кандидата. Згідно статті 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», релігійні організації не мають права вести агітацію за кандидатів під час передвиборчих перегонів. В то й же час, частина 3 статті 68 Закону «Про вибори народних депутатів України» визначає, що повідомлення про підтримку кандидатом у депутати певних заходів або привернення уваги до участі кандидата у цих заходах є політичною рекламою, тобто – агітацією.

Варто відзначити, що не тільки Анатолій Юхименко отримав передвиборчі дивіденди від святкової літургію. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що перед церковною брамою представники Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» розповсюджували серед прихожан друковані агітаційні матеріали.

За коментарями звертайтеся:
Анатолій Бондарчук
Координатор виборчих програм ОПОРИ у Рівненській області
096 918 74 08
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.