_003Кандидат-мажоритарник від Партії регіонів по 99-му виборчому округу Олександр Шаталов у своїй виборчій кампанії зробив ставку на вуличну агітацію та підтримку губернатора Кіровоградської області Сергія Ларіна (Партія регіонів)

З ранку 17 серпня на вулицях обласного центру, міста Кіровограду, з’явились агітаційні намети з друкованою агітпродукцією. Спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА зафіксовано по одному намету на вулицях Жовтневої революції (поряд з місцевим ринком «Босфор») та Великої Перспективної (до перейменування Карла Маркса, неподалік готелю «Київ»).

Агітатори синіх наметів пропонують електорату біло-блакитні глянцеві брошури, які презентують програму офіційного кандидата-«регіонала» Олександра Шаталова.

Агітматеріал містить відомості про освіту, сімейний стан, досягнення в професійній сфері та передвиборчу програму. Крім того, у брошурі надруковане звернення до кіровоградців від імені губернатора Кіровоградської області Сергія Ларіна, який дає позитивну характеристику Олександру Шаталову. Губернатор агітує кіровоградців голосувати саме за нього: «Моє слово – до кожного кіровоградця: якщо ви вірите мені, то я закликаю усіх вас вірити і в успіх Олександра Шаталова, в його перемогу на благо Кіровограда і кіровоградців». Щодо цього звернення зазначена примітка наступного змісту: «З виступу Сергія Миколайовича Ларіна на засіданні ради Кіровоградської обласної організації Партії регіонів 19 липня 2012 року». Цікавим моментом є те, що юридично дане звернення може не бути розцінене як таке, що протирічить ЗУ «Про вибори народних депутатів України», так як представлене як цитата. Проте фактично за кандидата по мажоритарному округу № 99 агітує державний посадовець, використовуючи свій авторитет.

До всього вище зазначеного можна додати те, що у брошурі піаряться й кандидати від Партії регіонів по іншим мажоритарним округам через надруковану інформацію із заголовком «Команда Ларіна на зв’язку». Даний матеріал (майже беззмінно) друкувався у більшості друкованих виданнях регіону і стосується славнозвісної «гарячої» лінії Сергія Ларіна.

Надія Домаш
прес-секретар виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
у Кіровоградській області

За коментарями звертайтесь:
Євгеній Патруль
Координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
у Кіровоградській області
099 44 13 777

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.