Вслід за Ужгородською міською радою (яка не змогла вчасно прийняти  рішення згідно із Законом України "Про вибори народних депутатів України", що визначає офіційні місця на території міста для розміщення матеріалів передвиборчої агітації) спостерігачі ОПОРИ на Закарпатті вирішили перевірити готовність інших міст обласного та районного значення до передвиборчої агітаційної кампанії (аналізувались виключно усі офіційні сайти міських рад, станом на 14.08.2012 року).

Згідно з частиною восьмою статті 69 Закону України "Про вибори народних депутатів України", кожне місто не пізніше 19 липня (включно) мало затвердити перелік місць для агітації з конкретизацією вулиць.

Затверджені місця мали обладнати стендами, дошками оголошень для розміщення матеріалів передвиборчої агітації. Про це говорить частина 11 статті 68 Закону. Реалізація повинна була закінчитись до 8 серпня 2012 року (включно).

Наявність офіційних сайтів у кожному з міст що аналізувались, а також існування частини другої статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» (зобов’язує владу оприлюднювати усі ухвалені нею рішення на власному веб-ресурсі невідкладно, або не пізніше п'яти робочих днів з дня затвердження документа, із зазначенням дати виставлення на сайті документу) дозволяє робити доволі обґрунтовані висновки.

Тож ОПОРА проаналізувала офіційні сайти органів місцевого самоврядування. Підсумок моніторингу виявився таким:

Місто Берегово не розглядало на засіданні виконавчого комітету міської ради 02.08.2012 року питання розміщення місць та стендів для агітації. Сама ж рада засідала ще в червні й жодного рішення з питання, яке нас цікавить – не прийняла. Більше того, на сайті офіційного друкованого органу міста, газети Берегово, в pdf-версії номерів видання та стрічці новин також згадки про це немає.

Місто Мукачево відвело місця для розміщення матеріалів передвиборчої агітації 17 липня 2012 року. Документ оприлюднено 19 липня. Щоправда, суб’єктом який його прийняв, виявився не орган місцевого самоврядування чи його виконавча структура, як того вимагає виборчий закон, а міський голова своїм розпорядженням. Останній, як відомо із Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», аж ніяк не може бути віднесеним до жодного з вище перелічених органів. Відповідно, в місті Мукачево відведення місць відбулось з порушенням закону про вибори.

Місто Хуст, на жаль, не зуміло прийняти відповідного рішення ні міською радою, ні її виконавчим органом. Принаймні, на офіційному сайті міської ради ми так і не знайшли цьому підтвердження.

Міська рада Чопа теж не впоралась із покладеним на неї виборчим законом завданням. Адже в її рішеннях жодної згадки про розміщення на території міста місць для друкованої агітації. Це стосується і її виконавчого комітету.

Офіційний сайт Виноградівської міської ради також не містить інформації про ухвалене владою міста рішення. В одному з розділів інтернет-сторінки органу, було подано короткий огляд рішень, що були прийняті на засіданні виконавчого комітету міської ради 26 червня 2012 року. Одне з них стосувалося «забезпечення рівних умов учасникам виборчого процесу по виборах народних депутатів України». Проте, які саме умови було прийнято і чого конкретно вони стосуються, важко довідатись. Адже текст рішення відсутній, а опис ніяк не дає пряме розуміння, що рішення стосувалось визначення місць для розміщення агітаційної продукції.

Сайт Іршавської міської ради навіть не передбачив можливості громадськості переглядати будь-які рішення міської ради та її виконавчого комітету. Адже розділів, що містять рішення органу місцевого самоврядування просто не існує. Натомість, в стрічці новин розміщені публіцистичні статті про засідання обох органів (ради та виконкому). Проте, ознайомившись з ними, можна зробити висновок, що рішення, яке нас цікавить, не розглядалось.

Жодних згадок про рішення на сайті Перечинської міської ради.

Рахівська міська рада теж не приймала рішення щодо місць для розміщення агітаційних матеріалів. Її виконавчий комітет також випустив це питання в своїй колегіальній роботі.

На сайті Свалявської міської ради потрібного нам рішення ми не знайшли у відповідних розділах «Рішення міськвиконкому» та «Рішення сесії».

Єдиним містом, що прийняло рішення «Про визначення місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації партій, кандидатів у депутати від яких зареєстровано в  загальнодержавному окрузі та кандидатів у депутати в одномандатному окрузі» виявився Тячів. Не зважаючи на певні граматичні та стилістичні помилки в його назві, рішення затвердили згідно з процедурою визначеної законом, вклавшись у календарні строки. Його опубліковано на офіційному сайті органу місцевого самоврядування відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Таким чином, загалом, три міста на Закарпатті прийняли важливе з точки зору виборчого процесу рішення. Натомість, інші міста чомусь цього не зробили, хоча закон їх прямо зобов’язує до цього.

Звісно, можна припустити, що інші ради все-таки приймали рішення, не оприлюднивши їх на сайті. Але за умови відсутності його на офіційній веб-сторінці, документ слід вважати втаємниченим від громадськості. В такому разі його закритість стосується й суб’єктів виборчого процесу, яким справді важливо знати де в місті дозволено офіційно розміщувати передвиборчу агітацію. Відповідно, за всю виборчу продукцію, яка буде розміщена не в належних місцях, відповідальність повинен нести саме орган місцевого самоврядування, тобто рада. Адже її безвідповідальність у виконанні закону створює всі можливі підстави для таких прецедентів.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.