За багатомандатним округом у парламент піде 15 партій. Всього зареєстрували 227 кандидатів у народні депутати.

На засіданні Центральної виборчої комісії від 6 серпня було чимало журналістів. Заступник Голови ЦВК Андрій Магера оголосив про 29 питань порядку денного, які стосувалися реєстрації представників партій у ЦВК з правом дорадчого голосу, кандидатів у народні депутати по одномандатних виборчих округах, а також затвердження видатків для включення до бюджетного запиту до проекту Державного бюджету України на 2013 рік.

ЦВК ухвалила рішення виключити 13 осіб із виборчого списку ВО «Батьківщина», які не подали заяви про згоду балотуватися кандидатами у народні депутати України від цієї партії. Зокрема, це П.І. Костенко (№124 у виборчому списку «Батьківщини»), С.Г. Міщенко (№142), А.М. Ягоферов (№143), О.В. Скляр (№144), В.С. Куйбіда (№146), Г.Р. Арутюнов (№159), Б.М. Пудов (№166), В.Г. Пєрєдєрій (№171), Р.В. Сушко (№176), В.В. Гонський (№188), С.М. Євтушок (№203), Ю.Д. Романюк (№214), В.А. Кравченко (№218).

Комісія зареєструвала 44 кандидати у народні депутати України, висунутих 15-ма політичними партіями по одномандатних виборчих округах, зокрема: «Правда», «Молодь до ВЛАДИ», Народний Рух України, Українська Народна Партія, «Інтернет партія України», Молодіжна партія України, Партія вільних демократів, Всеукраїнська партія трудящих, «Народна ініціатива», «Народна партія вкладників та соціального захисту», Політична партія малого і середнього бізнесу України, «Громадянська солідарність», «Солідарність жінок України», «БРАТСТВО», Партія «Народний порядок». Цікаво, що усі рішення приймали одноголосно.

Окрім того, ЦВК зареєструвала 183 кандидати у народні депутати України, які балотуються по одномандатних виборчих округах у порядку самовисування в 25 регіонах України. Члени ЦВК констатували, що усі документи, які подавали кандидати, відповідають вимогам закону про вибори. Серед самовисуванців – бізнесмен Костянтин Жеваго (округ №150, Полтавщина), президент корпорації «Оболонь» Олександр Слободян (№187, Хмельницька обл.), космонавт Леонід Каденюк (округ №204, Чернівецька обл.), секретар Київради Галина Герега (221 округ, Київ) та ін.

ЦВК відмовила в реєстрації кандидатам у народні депутати України С.Є. Куровському по одномандатному виборчому округу №18, Д.П. Дмитруку по ОВК №19, О.І. Панібратенку в ОВК №103 та М.М. Кривому в ОВК №33, оскільки подані ними документи не відповідають вимогам виборчого закону.

Партіям необов’язково висувати кандидатів по багатомандатному округу по списку, їм достатньо висунути хоча б одного кандидата в мажоритарному окрузі, щоб стати суб’єктом виборчого процесу, відтак мати можливість пропонувати кандидатури до окружних виборчих комісій

Представниками політичних партій у Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу було зареєстровано В.В. Забарського (від Партії регіонів), Р.П. Князевича (ВО «Батьківщина») та В.В. Карпунцова («УДАР Віталія Кличка»).

На завершення засідання, Комісія затвердила обсяги видатків для включення до бюджетного запиту до проекту Державного бюджету України на 2013 рік. Так, на проведення виборів народних депутатів України планується виділити 44 млн. гривень, на функціонування Державного реєстру виборців – 20 млн 690,6 тисячі гривень. На проведення місцевих виборів ЦВК просить виділити субвенцію у сумі 51 млн 317,5 тисячі гривень.

Андрій Магера зазначив, що станом на 6 серпня подали списки кандидатів у загальнодержавному виборчому окрузі 6 партій. «Зверніть увагу, небагато партій висувають кандидатів по багатомандатному виборчому округу… Партіям необов’язково висувати кандидатів по багатомандатному округу по списку, їм достатньо висунути хоча б одного кандидата в мажоритарному окрузі, щоб стати суб’єктом виборчого процесу, відтак мати можливість пропонувати кандидатури до окружних виборчих комісій. Ні для кого не секрет, як їх називають журналісти, що більшість партій, очевидно, технічного характеру». Відповідаючи на запитання журналістів, Магера повідомив, що на засіданні ЦВК 7 серпня буде розглядатися питання реєстрації Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.