Невдовзі після представлення Громадянським рухом «Чесно» результатів перевірки народних депутатів на «чеснометрі» на Івано-Франківщині з’явились листівки від імені «Чесно», які застерігали мешканців від одного з кандидатів. «Василь Гладій – проект Партії Регіонів» - листівками із такою назвою та логотипом руху – часником обклеєний виборчий округ №89. Така агітація прямо суперечить задекларованій рухом незаангажованості та неупередженості щодо кандидатів.

Листівка підписана Юрієм Стасинцем, членом координаційної ради «Чесно». У зверненні до мешканців Снятинщини та Косівщини Стасинець начебто розповідає про зв'язок Гладія із Партією регіонів і закликає «від імені нашого об’єднання у короткий термін до реєстрації кандидатів замінити кандидатуру Василя Гладія як єдиного кандидата від об’єднаної опозиції і висунути від неї чесну та порядну людину».

Співкоординатор руху «Чесно» в Івано-Франківській області Тарас Случик розповів ОПОРІ, що рух не має відношення до появи цієї листівки. «Громадянський рух "ЧЕСНО" не друкував та не розповсюджував зазначених листівок. Адже місією Руху є не агітація чи таврування когось із кандидатів до Парламенту, а лише донести до виборців певні факти. Тому ми не плануємо друкувати жодних листівок щодо кандидатів у депутати. Єдиною офіційною інформацією є сайт Руху».

«Ми вважаємо, що використання ім'я незалежного Руху, його символіки та маніпуляційні заяви збоку кандидатів є неприпустимими. Такі заяви та "чорні" виборчі технології дискредитують саму ідею чесних та справедливих виборів, про яку публічно говорять всі без винятку політичні лідери країни. У своїй заяві Юрій Стасинець, від імені якого була розповсюджена листівка, зазначив що не має жодного відношення до цієї листівки і дізнався про те, що її поширюють на теренах Прикарпаття з преси, - зауважив Тарас Случик. -- Якщо проаналізувати ситуацію на відповідному мажоритарному окрузі, ми можемо припустити для кого є вигідним створення та розповсюдження такої листівки. Але не можемо називати конкретні прізвища через не достатню кількість інформації».

Враховуючи резонанс, який склався навколо діяльності «Чесно», співкоординатор руху на Прикарпатті закликав громадських активістів, журналістів та громадян викривати такі факти і публічно про них говорити, адже, на думку Тарас Случика,  штаби різних кандидатів намагатимуться використати Громадянський рух та імена його учасників у "чорних" виборчих технологіях. 

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 
Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.