Вчора, 19 липня, об 11 ранку в Маріуполі розпочався обшук на підприємстві «ТОВ Яруд Нерухомість», яке належить родині керівника Донецького штабу Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Олександра Ярошенка.

За інформацією прес-служби «Фронту змін», його проводили 18 співробітників податкової міліції міста Маріуполь на чолі з підполковником Віталієм Коротким. Правоохоронці відмовилися надати документи, які підтверджують правомірність обшуку. Однак працівникам підприємства вдалося помітити, що документи на обшук виписані на «Торговий Дім Яруд», в той час як підприємство уже три роки носить іншу назву - «ТОВ Яруд Нерухомість». Працівники податкової міліції вилучили 3 жорсткі диски з документацією підприємства і всі бухгалтерські звіти за останні 3 роки. Після обшуку в офісі працівники податкової міліції перемістилися до оселі головного бухгалтера «ТОВ Яруд Нерухомість».

Державна податкова служба вчора оприлюднила на своєму сайті заяву про те, як їх співробітники у Маріуполі розкрили міжрегіональну мережу фіктивних та транзитних підприємств (http://www.dpa.dn.ua/s/103/5875). Напряму про Олександра Ярошенка у ній не йдеться, але певні паралелі та аналогії ця заява викликає. Сам Ярошенко сьогодні на прес-конференції з приводу обшуку назвав цю ситуацію політичним натиском. «Податкова прийшла, по суті в інше підприємство, адже в постанові вказано іншу назву й поверх. Проте, там також було прізвище моєї доньки, хоча вона є одним з восьми співзасновників компанії. Те, що відбувається в Донецькій області з опозицією – політичне беззаконня, я б навіть сказав, що це – вибори по-донецьки. Адже обшук розпочався через день після оголошення 17 липня на конференції в Донецьку акції «Україна проти Януковича» зі збору підписів до позову Арсенія Яценюка проти Віктора Януковича до Вищого адміністративного суду», - розповів Ярошенко. Він також зазначив, що ніяк не пов'язаний із заявою податкової, але це, на його думку, використовується як дезінформування людей, як додаткова можливість очорнити опозицію в інформаційному просторі.

На думку координатора громадського спостереження за виборами народних депутатів України у Донецькій області від ДОО ВГО «Комітет виборців України» в межах загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА Олександра Клюжева, розгортання конфліктів між правоохоронними органами та потенційними кандидатами має два об’єктивних виміри. «З одного боку, політична діяльність особи не може слугувати обмеженням для проведення щодо неї розслідувань. Це повинні пам’ятати не тільки правоохоронці, а й політичні лідери. З іншого ж, міжнародні правові стандарти, у т.ч. стандарти проведення виборів, формулюють проблеми політичних переслідувань та вибіркового застосування права. Ознакою політичного переслідування є порушення прав особи, діяльність якої підлягає розслідуванню (необґрунтовано жорсткі запобіжні заходи,  незаконний збір доказів тощо)», - розповів експерт. Клюжев також зазначив, що проблема вибіркового застосування права гостро стоїть в українських реаліях. «Якщо гучні та публічні розслідування проводитимуться лише щодо опозиційних лідерів, то довіра суспільства до дій правоохоронних органів  буде знижуватись. І тут вже не так важлива суть порушених справ, оскільки політичні переслідування та вибірковість дій правоохоронців можуть ґрунтуватись на законі, але визначатись політичними мотивами. Враховуючи той факт, що конфлікти між правоохоронними органами та політичними лідерами можуть суттєво вплинути на загальну оцінку виборів, усі сторони мають забезпечити максимальну прозорість та об’єктивність своїх дій», - зауважив аналітик.

За коментарями звертайтесь:

Олександр Клюжев,

Координатор громадського спостереження за виборами народних депутатів України у Донецькій області, яке здійснюється ДОО ВГО «Комітет виборців України»  в межах загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА

+390958225319

Довідково:

Громадське спостереження ДОО "Комітет виборців України" та ОПОРИ - це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ ДОО КВУ спільно з мережею ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть громадські спостерігачі, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.