Як дізнався активіст Громадянської мережі ОПОРА в одного із працівників Роменської центральної лікарні, медичних працівників не питали згоди щодо вступу в партію. Прізвище працівника не розкриваємо, щоб захистити його від можливого звільнення. (згідно Закону України «Про інформацію» (ст.25, п.3) журналіст має право не розкривати джерело інформації).

Нещодавно працівника запросили до кабінету головного лікаря, не пояснивши навіщо. У кабінеті головний лікар Валентина Гунькова дала заяву зі словами «Ось заповніть це, всі подробиці вам розкажуть співробітники». Ця пропозиція звучала скоріше як наказ, ніж як пропозиція.

Потім колеги розповіли, що це заява про вступ до Партії регіонів і, окрім заяви, потрібно зробити 2 фото у конкретного фотографа (12 грн) та здати по 14 грн невідомо на які потреби.

Через кілька днів після цього, головний лікар наказала всім медпрацівникам зібратися у актовій залі обов'язково у робочому одязі. Відбулися збори, на яких мер міста, він же голова місцевого осередку Партії регіонів Микола Калашник, вручив членські квитки працівникам, зазначивши, що сьогодні для них відбулася урочиста подія і партія їм вдячна за такий колективний вступ.

Також лікарям розповіли, що генеральний директор ТОВ «Роменський завод продтоварів» та ймовірний кандидат в народні депутати по цьому округу від Партії регіонів Олександр Саєнко багато робить для міста і лікарні зокрема, так, в найближчий час за його участі заплановано придбання нового обладнання для лікарні.

Після зборів стало відомо, що щомісяця нові члени партії зобов'язані сплачувати членські внески в розмірі 3 грн.

Працівник лікарні повідомив, що лікарі бояться втратити роботу, тому й погодилися вступити в Партію регіонів. На питання громадського спостерігача «Чи збираєтеся Ви голосувати за Партію регіонів та пана Саєнка?» була негативна відповідь.

Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області Ірина Стегній звернулася за коментарем як до представників лікарні, так і місцевого осередку партії.

На жаль, до головного лікаря Валентини Гунькової додзвонитися не вдалося – в приймальній постійно відповідали, що її немає на місці. Зрештою, до слухавки підійшла заступник лікаря по медичній частині Лариса Жидкова, яка досить емоційно запевнила, що в лікарні на цих людей не тиснули: «Дорослі люди пишуть своєю рукою заяву. Вони ж своєю рукою пишуть - не моєю, не Валентини Василівни. Я особисто не в Партії регіонів. Так про що тут говорить? Остальні тисячу тоже не в Партії регіонів (в лікарні працює 1047 чоловік – прим. автора). Хто хотів – той поступав, хто не хотів – не поступав. Це особиста думка кожного, а тим більше політична думка, я так думаю, і кожна людина має на це право».

Не знає про тиск на працівників лікарні й заступник голови міського осередку Партії регіонів Яків Зубан. Він відмовився коментувати ситуацію телефоном, заявивши, що зробить це лише при особистій зустрічі з тією людиною, яка скаржилася.

Звертаємо увагу майбутніх суб’єктів виборчого процесу, що Законом «Про вибори народних депутатів України» (стаття 74, пункт 21) забороняється використовувати для проведення агітаційних заходів приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, службові чи виробничі наради, збори колективу. Окрім того, Закон забороняє використовувати для будь-якої роботи пов'язаної з проведенням передвиборної агітації підлеглих осіб (у робочий час) у закладах, установах, підприємствах незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої  належності.

У разі, якщо інформація підтвердиться, Громадянська мережа ОПОРА вбачає в цій ситуації ознаки використання інституційного адміністративного ресурсу, що є порушенням демократичних процедур проведення виборів. Інституційний адмінресурс – використання кадрових ресурсів та матеріально-технічних засобів в інтересах окремих партій чи політиків, за відсутності рівного доступу до них усіх інших політичних акторів. 

За коментарями звертайтесь:
Оксана Хоруженко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Сумській області
050 970 15 21
Ірина Стегній
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
тел.: +380 66 305 51 90;
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.