7 вересня у національних та регіональних медіа з’явилася інформація про те, що одним з учасників мітингу опозиції в Дніпропетровську проти підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та за відставку мера міста (http://www.unian.net/rus/news/news-394697.html) є громадська організація ОПОРА.
 
ОПОРА змушена спростувати цю інформацію та повідомити, що організація не має осередку у Дніпропетровську та не надавала жодному з учасників мітингу права представляти її позицію. ОПОРА заявляє, що бренд організації, яка здійснює громадський контроль за суспільно-політичними процесами, було використано з політичною метою. ОПОРА є рівновіддаленою від всіх політичних сил і це принципова позиції нашої організації.
 
ОПОРА ніколи не братиме участі у будь-яких заходах на підтримку жодної політичної сили: ані провладної, ані опозиційної. Кожна з громадських організацій, яка претендує на роль незалежної експертної, моніторингової інституції не має права на власні політичні вподобання. Адже, політична заангажованість організації, її експертів чи речників неодмінно призведе до втрати довіри до результатів її діяльності та суб’єктивності висновків. Громадські організації, які претендують на незалежність, повинні оцінювати дії, а не партійне забарвлення суб’єктів політичних дискусій.
 
Крім того, ОПОРА має власну позицію щодо житлово-комунальної реформи та системи тарифоутворення в Україні. На жаль, тема вартості житлово-комунальних послуг все більше політизується. Замість експертної дискусії щодо забезпечення якості обслуговування населення, зменшення енергозатратності і енергозалежності, політичні діячі продовжують піднімати важливі теми в форматі гасел, а не програм з реалістичним планом виконання завдань. Громадянська мережа ОПОРА закликає всі політичні сили об’єднатися навколо ідеї перенесення питання тарифоутворення в економічну площину та переходу до встановлення обґрунтованих цін.
 
Держава, ж у свою чергу, повинна слідкувати за дотриманням антимонопольного законодавства під час встановлення тарифів природними монополіями та посилити соціальний захист незахищених верств. Втім, без запровадження енергозберігаючих систем, споживачі продовжуватимуть платити за недоотримані послуги.
 
Громадянська мережа ОПОРА попереджає, що її бренд зареєстровано відповідно до чинного законодавства, а його використання третіми особами з політичною метою призведе до звернення організації до суду.