17 липня Ректором Національного університету «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого» були затверджені зміни до Правил прийому до університету, а 19 липня такі зміни були погоджені Міністерством освіти і науки України. Відповідно до змін, «відбір абітурієнтів на навчання до Інституту підготовки кадрів для органів прокуратури України, Інституту підготовки слідчих кадрів для Міністерства внутрішніх справ України, Інституту підготовки кадрів для органів юстиції України, а також на факультет підготовки кадрів для Державної пенітенціарної служби України, факультет підготовки кадрів для Пенсійного фонду України на місця, які фінансуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів (за державним замовленням) проводиться за загальним конкурсом».

Досі відбір на більшість факультетів та інститутів (крім Інституту підготовки юридичних кадрів для Служби безпеки України, на господарсько-правовому факультеті, факультеті підготовки кадрів для Міністерства закордонних справ України, заочних факультетах, вечірньому факультеті та у відокремлених структурних підрозділах) відбувався в рамках замовлення відповідних державних органів на підготовку кадрів за регіонами. Тобто, досі в Академії існувала практика прийому на підставі відомчих направлень-рекомендацій від відповідних органів в розрізі окремих регіонів. Оформлення документів та підготовка справ абітурієнтів здійснювалася цими органами. Реально конкурувати та брати участь у відборі до Національного університету «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого» могли лише вступники, які отримали направлення-рекомендації від прокуратур областей, головних управлінь Міністерства внутрішніх справ областей, головних управлінь Міністерства юстиції областей, Генеральної прокуратури України, Державної пенітенціарної служби, обласних управлінь Пенсійного фонду тощо.

У результаті змін, фактично кожен цьогорічний абітурієнт, який має результати ЗНО з необхідних предметів (українська мова та література, історія України, математика чи іноземна мова – для вступу на напрям підготовки «правознавство», а також українська мова та література, іноземна мова, всесвітня історія чи географія – для вступу на напрям підготовки «міжнародне право») може взяти участь у конкурсному відборі на загальних підставах. Щоправда, вже не всі вступники можуть скористатися такою можливістю. Тому що зміни до Правил прийому були внесені у другій половині вступної кампанії, коли більшість абітурієнтів вже використали свою можливість і подали заяви до 5 ВНЗ. Отже, були поставлені у різні умови по відношенню до тих абітурієнтів, які отримали направлення.

Крім того, залишилися незадоволеними і ті вступники, які отримала (чи навіть придбали) направлення-рекомендації у відповідних органах, а тепер не зможуть ними скористатися. Адже тепер такі документи не гарантують права на вступ в умовах штучно обмеженого конкурсу, а лише можливість на першочергове зарахування, яке застосовується при однаковій кількості балів у різних абітурієнтів.

Тим не менш, вступники, які ще не вичерпали весь ліміт напрямків вступу, а можливо й розраховували подавати заяви на контрактну форму навчання на вищеперелічені факультети Юридичної академії через відсутність відомчих направлень-рекомендацій, в час, що залишився до 31 липня включно можуть подавати документи на загальних підставах, щоб позмагатися у загальному конкурсі за зайняття місць бюджетного замовлення.   

Результатом відміни такого виду направлень, мало би бути зрівняння можливостей абітурієнтів для вступу на всі факультети у цьому університеті. Однак зміна правил за тиждень до закінчення подачі документів все-таки призвела до нерівності прав вступників, що не дає можливості отримати повністю позитивну оцінку. Важливо також відмітити, що ні Юридична академія, ні Міністерство освіти досі не пояснили причину такого запізнілого внесення змін до Правил прийому.

Детальніше:
Ольга Стрелюк, координатор кампанії «За прозорий вступ до вищих навчальних закладів!», 044 222 57 27.

Додаткова інформація:
Спостереження відбувається в рамках кампанії «За прозорий вступ до вищих навчальних закладів!», підтриманої МФ «Відродження».