ПРЕС-АНОНС

Парламентські вибори 2014: портрет кандидатів, типові порушення і ситуація на Донбасі

 

02 жовтня 2014 р. об 11:30 в Інформаційному агентстві “УНІАН”, за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 4, відбудеться прес-конференція Громадянської мережі ОПОРА «Парламентські вибори 2014: портрет кандидатів, типові порушення і ситуація на Донбасі». Під час заходу експерти розкажуть про найпоширеніші порушення виборчого законодавства, допущені кандидатами і партіями, типовий портрет мажоритарного кандидата, ротації і політичні впливи в  окружних виборчих комісіях, а також можливість реалізації виборчого права мешканцями Донбасу і Криму.

Уже більш як місяць триває активна передвиборча кампанії у більшості регіонів України як зареєстрованими, так і потенційними кандидатами у народні депутати. Агітація кандидатів у народні депутати нерідко супроводжується непрямим підкупом виборців (у т.ч. показовою благодійністю окремих кандидатів), порушенням правил розповсюдження агітматеріалів, а також замовними статтями («джинсою») у ЗМІ.

Разом з тим організація і проведення виборчого процесу на Донбасі відбувається у надзвичайних умовах. У підконтрольних українській владі районах окружні виборчі комісії працюють нестабільно. А на території, тимчасово підконтрольній незаконним воєнізованим угрупуванням, організувати голосування на даний час видається практично неможливим.

Громадянська мережа ОПОРА презентує проміжний звіт кампанії спостереження за парламентськими виборами 2014. Про безпекові виклики виборів на Донбасі, ротації і політичні впливи в окружних виборчих комісіях,  реалізацію виборчого права кримчанами і мешканцями Донбасу, а також нові-старі обличчя майбутнього парламенту розкажуть:

  • Ольга Айвазовська, координатор парламентських і виборчих програм ОПОРИ;
  • Олександр Неберикут, аналітик ОПОРИ;
  • Олександр Клюжев, аналітик ОПОРИ.

Акредиатція відбувається на місці за редакційними посвідченнями.

Онлайн-трансляція тут: http://press.unian.net/live/                                                                      

Детальніше:                                                                                                                                                                                      
Василь Бабич, прес-секретар ОПОРИ, 096 194 86 69
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Website: http://oporaua.org/                                                                                                                                                         
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora                                                                                                                    
Twitter: https://twitter.com/opora (@opora, #вибори14, #elect_ua)