Ще кілька років тому утеплені фасади були радше дивиною. Поступово будинки, ніби латками, «вкривалися» квадратами ізолюючого матеріалу, відмінного між собою кольорами. Хоча мало хто замислювався над тим, навіщо насправді витрачати гроші на теплоізоляцію, а також які варіанти утеплення існують і в чому їхня різниця.

 

Особливо гострою ця проблема є для мешканців багатоповерхових панельних споруд. Не дивно: вони чи не найбільше страждають від перепаду температур. Особливо, якщо врахувати, коли ці будинки зводилися та які будівельні технології були популярні на той момент. І хоча зараз більшість житлових об’єктів будується з урахуванням потреб збереження тепла, питання утеплення стін залишається актуальним.

Привабливий захист від втрати тепла

Що приховує у собі поняття «ізоляції стін»? При утепленні фасаду до існуючої стіни додається додатковий шар спеціального ізоляційного матеріалу. Залежно від стану поверхі подібні роботи можуть включати в себе видалення пошкоджених шарів.

Як показує практика, саме через стіни будинок втрачає близько 20-35% тепла. Коли мова заходить про подорожчання ресурсів, високу ціну на обігріваючі прилади, загальну потребу економії – зниження втрат тепла через стіни перестає бути абстрактною рекомендацією. Будинок, мешканці якого подбали про теплозахист, витрачають на опалення орієнтовно на 60% менше. Якщо ж згадати про спекотні літні місяці, то додатковий шар ізоляції не допускає перегрівання. Тепло взимку, затишно влітку – ось в чому перевага утеплення стін, якщо говорити дуже в загальному.

Насправді ж ізоляція має значно більше плюсів, серед яких:

1)    відсутність цвілі і грибка на стінах завдяки швидкому висиханню вологи всередині системи теплоізоляції;

2)    акумуляція тепла, яка дозволяє створити в приміщенні приємний клімат;

3)    герметизація швів у панельному будинку та підвищення рівня звукоізоляції;

4)    захист фасаду від впливу атмосферних опадів та коливань температур, зокрема, промерзання.

Повернімося до візуальної складової: зовнішнє утеплення стін дозволяє приховати «вбиті» фасади «хрущовок» та уникнути їхньої подальшої руйнації. Тріщини, дефекти, нерівні стики – усе сховане під ізолюючим матеріалом.

Зовнішньо чи внутрішньо?

Утеплення стін – своєрідні «ліки» від холоду. Але як і в звичайній медицині, коли йдеться про практичну реалізацію «плану лікування», серед методів і способів можна розгубитися.

Ізоляція стін буває зовнішньою (саме її ви бачите з вулиці) і внутрішньою. Не зважаючи на те, що обидва варіанти виконують, на перший погляд, одну й ту саму роль, між ними є кардинальна різниця. Зовнішнє утеплення збільшує довговічність несучих елементів, зміщує точку роси, що сприяє сухості внутрішньої сторони стіни, забезпечує достатній рівень паропроникності. Крім того, на відміну від внутрішнього утеплення, зовнішній шар ізоляції не зменшує площу самого приміщення.

Щодо ефективності збереження тепла, зовнішній варіант також виходить на перше місце. Порівняймо ізоляцію цегляного будинку зовні та внутрішнє утеплення стіни за умови однакової товщини матеріалу. Якщо вимкнути опалення та припинити подачу тепла, цегляні стіни із зовнішньою ізоляцію охолоджуються у 6 разів повільніше. Це особливо корисний факт, якщо йдеться про індивідуальні будинки з пічним опаленням або про системи, які дозволяють регулювати подачу тепла.

Проте в окремих випадках внутрішнє утеплення – єдиний можливий спосіб зберегти тепло і забезпечити комфортні умови в приміщенні. Зокрема це стосується історичних будівель та фасадів, прикрашених скульптурними роботами, карнизами, аттиками. Внутрішня ізоляція також використовується для утеплення внутрішніх стін, які розмежовують приміщення.

Найпоширеніший спосіб зовнішньої ізоляції стін

Сьогодні для утеплення фасадів найчастіше використовують так званий «мокрий метод» – цілісну систему утеплення, при якій домінуючим матеріалом виступає полістирол. Використання у будівництві полістиролу практикується понад 30 років. Альтернативою йому виступають панелі з мінеральної вати.

Схема цілісної системи утеплення фасаду надзвичайно проста: шари теплоізоляційного матеріалу склеюються, кріпляться до стіни будинку з допомогою дюбелів, зміцнюються армованою сіткою зі скловолокна та покриваються із зовнішньої сторони тонким шаром штукатурки. Але важливо, щоб фасадні роботи виконували професіонали. В прагненні зекономити, ви досягнете певного рівня теплоізоляції, проте наскільки тривалою вона буде? Чи не доведеться вже за кілька років ремонтувати фасад?

Перш ніж кріпити ізолюючий матеріал, необхідно також ретельно обстежити поверхню: оцінити міцність фасаду та його рівність, визначити, чи є тріщини. Це впливає на характер підготовчих робіт, їх обсяг. Крім того, тільки після аналізу площі стіни можна буде розрахувати глибину закладання дюбелів.

Індивідуальна справа чи проблема усіх співмешканців

Пригадуєте, ми говорили про поширене «клаптикове» утеплення фасадів? Звісно, власник житла має право вирішувати, жити йому в теплій та затишній квартирі чи вигадувати якісь економні способи збереження тепла. Проте цілісна система зовнішньої теплоізоляції більш надійна:

  • рівномірно оброблена площа усуває можливість утворення теплових містків в арматурі та стрижнях залізобетонних плит;
  • забезпечується комплексна ізоляція поверхні;
  • візуально така теплоізоляція виглядає більш естетично.

Зазвичай кожен мешканець намагається знайти найдешевший варіант. Але хаотично підібрані матеріали з різних систем ізоляції викликають великий сумнів щодо довговічності такої конструкції утеплення та її функціональності.

Варто зазначити, що у багатоповерхівках проблема утеплення фасаду повинна вирішуватися спільно. Якщо є ОСББ, то розгляд питання виноситься на загальні збори. За відсутності такого об’єднання рішення приймається усіма співвласниками.

Спеціально для інформаційного порталу "Херсон online" підготувала місцевий координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Аелітта Олійник