Держава та місцева влада в різних регіонах України стимулює проведення енергоефективних заходів у багатоквартирниках. При цьому основна ставка робиться на активність об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у цьому питанні. Чи дієві такі програми і як, зокрема, відбувається їх реалізація у Сумах? І загалом – наскільки активні сумчани у створенні ОСББ? Ці та інші питання представники Громадянської мережі ОПОРА задали голові Асоціації ОСББ «СУМЩИНА», Члену національної ради з питань функціонування ОСББ при кабінеті міністрів України Роману Гученко.

31-07-15-05

Пане Романе, яке ставлення наразі у сумчан до ОСББ?

Ще є в людях нерозуміння, але ми намагаємось максимально чітко і відкрито доводити до людей інформацію – через медіа та шляхом консультацій. В мене особисто щодня буває по дві-три консультації – як з представниками уже існуючих ОСББ, так і з тими, хто лише планує створювати об’єднання співвласників.

Чи спостерігаєте Ви активізацію жителів Сум щодо створення нових ОСББ?

Якщо останніми роками ОСББ практично не реєстрували, то зараз ми спостерігаємо зміни. На сьогоднішній день ми маємо чотири ініціативні групи, які отримали інформаційні довідки в державного реєстратора, для подальшого опрацювання і створення ОСББ. Загалом, за два місяці нашої інформаційної кампанії роз’яснювальна робота проведена більше як з 10 ініціативними групами, які поетапно планують створення ОСББ в місті Суми.

Нещодавно створено ресурсний центр підтримки ОСББ – центр чистої енергії, який займається безпосередньо допомогою в створенні ОСББ, лобіюванням цього питання, вирішенням суперечностей з монополістами та владою. Також ресурсний центр планує та проводить енергоефективні та енергозберігаючі заходи та семінари з цих питань.

Функція Асоціації ОСББ в місті Суми на сьогодні – це виконувати роль платформи для ресурсного центру, а також різноманітна робота з діючими ОСББ.

Що, на Вашу думку, найбільше заважає створенню ОСББ в Сумах?

Найбільше заважає непоінформованість власників будинків. Це є найбільшою перепоною, адже до них так ніхто і не доніс просту тезу – саме вони є власниками своїх багатоквартирників і мають самостійно утримувати та покращувати будинок, в якому проживають.

Мер наголошував, що в місті Суми буде впроваджено співфінансування від місцевої влади на енергоефективні заходи у співвідношенні 70/30, 60/40 або 50/50 в залежності від матеріалів та спектру робіт. Наразі діє урядова програма підвищення енергоефективності, що полягає, зокрема, у відшкодуванні ОСББ 40% кредитів, взятих на матеріали для термомодернізації або обладнання. Тобто, якщо у жителів є бажання модернізувати власний багатоквартирний будинок, щоби сплачувати менше за комуналку і жити в комфортних квартирах – наразі є різні варіанти як цього досягти, є підтримка з боку влади – тож потрібно оставити собі мету і цілеспрямовано іти до неї.

Які енергоефективні заходи в сумських багатоквартирниках були ініційовані або впровадженні останнім часом за ініціативи ОСББ?

Свіжа новина з цього приводу – в місті Конотоп, що на Сумщині, проводитиметьсяутеплення будинку. Для цього була підписана кредитна угода з Ощадбанком на 240 тисяч гривень, при цьому 40% на матеріали компенсує держава за урядовою програмою.

Ми маємо 140 ОСББ, проте активно працюють лише 45. Саме тому для впровадження енергоефективних заходів ми маємо заохочувати людей створювати нові ОСББ та стимулювати до дії вже наявні. Адже для отримання кредиту на певний вид робіт, зокрема – на термомодернізацію – має бути створена юридична особа – ОСББ.

А які заходи плануються до впровадження?

Як ви знаєте, Суми першими в Україні отримали інформаційну довідку для ОСББ. А зараз є одна ініціатива, яку планується впровадити спільно з Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», але наразі ми не можемо розголошувати подробиці. Обіцяю, що вже у серпні ми цю таємницю розкриємо.

Наскільки дієвими є державні програми підтримки термомодернізації будинків ОСББ?

Вони дієві, адже на сьогоднішній день вже активно видаються кредити по різних містах України: Луцьк, Кривий Ріг,Дніпропетровськ, Вінниця, Івано-Франківськ тепер – і Конотоп. В середньому ці суми перебувають на рівні 200-300 тисяч гривень, цілі – встановлення індивідуальних теплових пунктів, заміна вікон на металопластикові.

Чи сприятиме, на Вашу думку, створенню ОСББ закон України «Про здійснення права власності у багатоквартирних будинках»?

Цей закон, звичайно, сприяє утворенню нових ОСББ, він дещо спрощує створення об’єднання співвласників, і що важливо в законі чітко прописано що будинок належить власникам, а власник несе персональну відповідальність за його належне утримання, не місцеві органи, ні влада, а саме власник. Це дуже великий крок вперед за 25 років в сфері ЖКГ України. Проте цей закон, як маленька дитина, яка щойно народилася, і потребує допомоги увходженнідо великого життя. Адже є недопрацювання, далеко не всім зрозуміло як закон діятиме на практиці. Проте я певен, що в процесі впровадження усі негаразди будуть вирішені.