30-06-15-04

Ірина Кантарія
Спеціально для рівненьського порталу «Четверта влада».

 

Кожен пересічний мешканець Рівного може розповісти про негаразди будь-якої сфери місцевого господарювання з власного досвіду, або ж посилаючись на проблеми близьких. Проте говорити можна багато, але потрібно й діяти, аби реально покращити ситуацію.

Саме з метою втілення змін на краще громадські активісти, місцеві політики та експерти різних галузей створили ініціативу «Дорожня карта реформ». У рамках ініціативи розробили план з пропозиціями удосконалення міста та життя рівнян.

Ініціатива містить 8 найважливіших блоків покращення стану міста, у кожному з яких пропонувалося по 5 пріоритетних проектів. До цих блоків належить врядування, освіта, економіка. Необхідною для удосконалення Рівного стала також тема енергозбереження й ЖКГ.

Робоча група, яка представляла питання енергозбереження й ЖКГ, розпочала свою роботу ще у травні. Щотижня її члени детально обговорювали 5 пріоритетних позицій цієї сфери.

Учасниками робочої групи стали рівняни: Юрій Буратчук – директор ІК «Інкомсистем», Юрій Сульжук – директор ППФ «Мекка», Ірина Кантарія – місцевий координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА, Андрій Фесун – директор Моквенської паперової фабрики, Дмитро Сільман – депутат Рівненської районної ради, Тарас Горбатюк – громадський активіст та інші.

Всі ідеї та пропозиції, які увійшли до Плану, були напрацьовані робочою групою. Загалом висвітили 5 питань: щодо роботи ОСББ, щодо створення умов для ефективної роботи енергосервісних компаній, щодо ефективного використання електроенергії, щодо альтернативних джерел енергії та щодо роботи відділу енергоменеджменту. Представляли напрацьовані групою ідеї на загальному засіданні Юрій Буратчук та Дмитро Сільман.

Отож, розглянемо пропозиції ініціативи «Дорожня карта реформ» детальніше.

1. Створення у структурі РМВК окремого Відділу енергоменеджменту, який буде підпорядковуватися безпосередньо міському голові або його профільному заступнику.

У Рівному такий відділ вже існує в структурі компанії ЕСКО Рівне, проте в учасників робочої групи з’явилися сумніви щодо ефективності його роботи. На їхню думку, відділ енергоменеджменту потрібно створити під керівництвом міського голови чи профільного заступника.

На базі цього відділу вирішили впровадити електронну локальну мережу. Її завданням стане збір інформації про енергоспоживання з кожного учбового та комунального закладу. І, в кінцевому варіанті роботи відділу, один інженер автоматично зможе перевести при потребі всі заклади в економ-режим споживання.

Такий відділ необхідний для проведення аналізу енергоспоживання закладів комунальної власності і будинків. Лише покладаючись на такий аналіз можна обґрунтовано залучати енергосервісні компанії для термомодернізації будівель.

2. Створення в Рівному сприятливих умов для роботи енергосервісних компаній.

При зростанні тарифів на газ можна і треба встановлювати нове обладнання для опалення. Проте без впроваджених заходів щодо енергомодернізації будівель це стане даремною тратою коштів. Для модернізації будинків необхідно залучити мільярди гривень, але в міському бюджеті вони відсутні. Саме в таких випадках варто звертатися до енергосервісних компаній, які утеплюватимуть заклади комунальної власності та житлові будинки.

Завдяки закону «Про запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації», який нещодавно прийняла Верховна Рада, енергосервісним компаніям стало вигідно модернізувати бюджетні споруди. Але і для держави користь очевидна: після термомодернізації витрати на ремонт покриватимуться за рахунок реального зменшення споживання енергоресурсів, а коли мине строк дії контракту – плата за компослуги стане стабільно меншою, аніж до ремонту.

Розуміючи вигоду для міста від діяльності енергосервісних компаній, представники «Дорожньої карти реформ» постановили ініціювати створення сприятливих умов для активної діяльності таких компаній у місті – «раю для ЕСКО» у Рівному.

3. Використання електроенергії як джерела тепла.

Ініціатори реформи в Рівному виходили з тези: якщо використовувати електроенергію у нічний час, коли вартість її нижча, та опалювати приміщення закладів комунальної власності за допомогою електрики, бюджет міста заощадить 20-23 % затрат, які несе на опалення в цілому. І, при цьому, економитиме 30 % газу, необхідного для обігріву цих приміщень.

За даними представників ініціативи, на опалення приміщення площею 2000 м кв. по теперішніх тарифах споживається 650 тис. грн. в опалювальний сезон. А при переведенні у нічний час на електрику, ця сума складатиме близько 500 тисяч гривень. Результат очевидний – заощадження 150 тисяч гривень. Вартість такого переведення, за їхніми підрахунками, складатиме близько 120-150 тисяч гривень.

4. Збільшення використання альтернативних джерел енергії.

Тут учасники робочої групи обговорювали можливість створення пілотного проекту – на прикладі будинку, школи, дитячому садка. Передбачається встановлення на такій будівлі сонячних колекторів. Практика подібних проектів у Рівному вже є на двох приватних будинках.

Ще одним видом отримання альтернативної енергії може стати використання теплових насосів. Пілотним проектом щодо застосування теплового насосу, наголосили учасники ініціативи, може стати його встановлення на будинку басейну, що на Басовому Куті.

5. Дмитро Сільман висвітлив суть питання активізації роботи з роз’яснення переваг об’єднання мешканців в ОСББ.

Воно стосувалося перспектив управління багатоквартирними будинками в контексті Закону України №417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який вступає в дію уже 1 липня.

Озвучення та обговорення ініціатив стало першим вагомим етапом роботи рівненської «Дорожньої карти реформ». Сьогодні активна діяльність ініціативи триває: більшість пропозицій проаналізовані всіма членами робочої групи, при цьому їх розділили на такі, які можна виконати в короткостроковій перспективи, інші – в середньо- та довгостроковій, решта – сприйнята неоднозначно.

«Така ініціатива вкрай потрібна Рівному, і в разі позитивного досвіду ми готові поділитися нею з представниками інших міст України. Громадськість має відігравати провідну роль у реформуванні міст, особливо якщо мова йде про такі невідкладні теми, як енергомодернізація міст, або поліпшення житлової та екологічної ситуації», – переконана учасниця ініціативи Ірина Кантарія.

Детальний опис кожного проекту після повного їх опрацювання виставлять у Facebook-спільноті «Дорожньої карти реформ» Рівного для загального розгляду.

Передбачається також, що наприкінці червня буде організовано круглий стіл, під час якого представники міської влади Рівного нададуть коментарі щодо впровадження ініціатив «Дорожньої карти реформ».

Спеціально для рівненьського порталу «Четверта влада» підготувала Ірина Кантарія, місцевий координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА