А Ви звертаєте увагу на характеристики ламп для освітлювальних приладів? Ви рахували коли-небудь, скільки можна зекономити на простій лампочці? Виявляється, до 1000 грн.

Для того, щоб читачі, які не мають технічної освіти, змогли оцінити всі переваги та недоліки різних типів ламп, розпочнемо з основ. Отже, лампи можна порівняти за такими характеристиками.

Характеристики ламп

Потужність: вимірюється у Ваттах (Вт).

Світловий потік: вимірюється в Люменах (лм або Lm), визначає, скільки світла "вийде" від лампи назовні. Чим вища цифра, тим світліше буде у вашому приміщенні. В процесі використання характеристика знижується. 

Температура кольору: вимірюється в кельвінах (К)

  • "звичайна лампа" (приблизно 2700-3300 К), або теплий колір. Таку температуру має колір неба під час заходу сонця;
  • денний (4000-4200 К), або природній колір. Це колір неяскравого, розсіяного неба;
  • холодний колір (біля 5000 К).

Цоколь Е14 (так званий міньон) і Е27.

Світлова віддача, або коефіцієнт корисної дії (ККД): відношення світлового потоку до потужності (Lm/Вт).

Яскравість (сила кольору): вимірюється в канделах (кд або cd).

Лампи розжарювання – дороге задоволення

Лампи розжарювання донедавна вважалися традиційним варіантом освітлення приміщень. Проте такі звичайні лампи мають суттєві недоліки. Вони поглинають багато електроенергії, працюючи при цьому до 1000 год максимум. Часте ввімкнення та вимкнення лампи розжарювання, перепади струму виводять їх з ладу ще швидше. У 50 разів довший строк експлуатації у ламп LED: до 50000 годин.

Лампи розжарювання донедавна вважалися традиційним варіантом освітлення приміщень. Проте такі звичайні лампи мають суттєві недоліки. Вони поглинають багато електроенергії, працюючи при цьому до 1000 год максимум. Часте ввімкнення та вимкнення лампи розжарювання, перепади струму виводять їх з ладу ще швидше. У 50 разів довший строк експлуатації у ламп LED: до 50000 годин.

Якщо порахувати, то енергозберігаючі лампи економлять до 80% енергії, іноді навіть більше. Очевидним це стає, якщо перевести відсотки у гривні. При немалій вартості люмінесцентних ламп (ЛЛ) та LED за час їх роботи (від 6-12 тис. год. і до 50 тис. год.) можна зекономити 165-1314 грн. І це на одній лампі.

Саме тому освітлювані прилади, які працюють на лампах розжарювання, вважаються найдорожчими в експлуатації. Лампи постійно доведеться заміняти, на що витрачаються кошти та час. А якщо на підприємстві високі стелі і потрібно постійно викликати майстрів для заміни ламп, то можна тільки уявити, скільки на це витрачається щорічно.

Варто зазначити, що якість освітлення, отриманого від ламп розжарювання, поступається світлодіодним лампам. Це відбувається через низьким світловий потік. Наприклад, ефективність світловіддачі лампи розжарювання потужністю 40 Вт становить 10,5 Lm/W. Аналогічна світловіддача у світлодіодної лампи потужністю 5 Вт, тобто вона світить у 6 разів яскравіше та рівніше.

Існує ще одна причина заміни ламп розжарювання – пожежна безпека. Лампи розжарювання тому так і називаються, що їхня поверхня нагрівається до 120 0С. Неправильна експлуатація може призвести не лише до опіків, а й стати причиною займання.

Поки люмінесцентні лампи впевнено витісняли лампи розжарювання, в основному за рахунок зниженого енергоспоживання, у них з’явився достойний конкурент – світлодіодні лампи.

Чим світлодіодні лампи краще за люмінесцентні, і як це впливає на технологію екодому?

Світлодіодні лампи (LED) і люмінесцентні лампи (ЛЛ)

Головні переваги LED-ламп, на яких наголошують виробники, – це екологічність та економічність: на відміну від ЛЛ вони не містять ртуті та забезпечують близько 50 000 годин експлуатації. Дійсно, при правильному використанні та стабільному струмі LED-лампи можуть працювати майже 7 років, а ЛЛ – близько 2 років.

Основна відмінність – ціна за самі лампи. ЛЛ коштують приблизно 25 грн., а світлодіодні –80-250 грн. Достатньо висока вартість компенсується в тривалому часі, проте не кожен українець готовий ризикнути і одразу викласти таку суму за одну світлодіодну лампу. Обережним, але свідомим громадянам, можемо порекомендувати спочатку замінити неекономічні лампи на ЛЛ або LED у тих освітлювальних приладах, які використовуються час від часу: бра, торшери, настільні лампи тощо. У таких світильниках лампи можуть служити від 4 років (ЛЛ) до 12 (!) років (LED-лампи).

Після аналізу інших характеристик Вам може здатися, що ЛЛ та LED-лампи мають недоліки. Проте це лише тому, що ми порівнюємо їх між собою, а не зі справжніми пожирачами енергії – лампами розжарювання.

  1. Світловий потік, вказаний на упаковці, не завжди відповідає реальній світловіддачі та з часом знижується: у ЛЛ – на 15-37 %, у LED – до 20 %.
  2. LED-лампи до кінця строку життя не втрачають температури кольору, а в деяких випадках цей показник навіть зростає.
  3. Світлодіод випромінює у вузькій частині спектру, його колір чистий, а УФ-випромінення, зазвичай, відсутнє. Також світлодіодні лампи нагріваються менше, ніж ЛЛ: 40 0С проти 60 0С. Хоча, чим більший струм проходить через LED в процесі експлуатації, тим вища температура світлодіода, і тим швидше втрачається якість. А от при зниженні струму він працює без збоїв.
  4. Стійкість до низьких температур – одна з важливих переваг LED. Відомо, що на морозі всередині ЛЛ ртуть вимерзає, що призводить до зниження яскравості освітлення.
  5. Спектр випромінення світлодіодних ламп більше наближений до натурального, ніж спектр ЛЛ, які характеризуються «холодним світлом».

Отже, підсумуємо.

Переваги LED-ламп (світлодіодних)

  1. Низьке енергоспоживання: 10 % енергії, яку б використала лампа розжарювання, та не більше 50 % від споживання люмінесцентних ламп.
  2. Тривалий час експлуатації: до 100 000 годин.
  3. Високий ресурс стійкості: ударна та вібраційна витривалість.
  4. Чистота і різноманітність кольорів.
  5. Направленість випромінювання: немає втрат світлового потоку (відсутні втрати в рефлекторі, світлодіод не освітлює простір позаду себе).
  6. Можливе регулювати інтенсивності освітлення: сумісні з регуляторами яскравості, вимикачами з підсвіткою, датчиками руху, фотоелементами, таймерами тощо.
  7. Низька робоча напруга.
  8. Низькі витрати на експлуатацію освітлюваних приладів: за рахунок рідкої заміни відпадає потреба в додаткових спеціалістів.
  9. Екологічна і протипожежна безпека.
  10. Не викликає втоми очей (відсутність мерехтіння).
  11. Відсутня необхідність спеціальної утилізації.
  12. Відсутній ефекту стробоскопу.
  13. Працюють при низьких температурах (на відміну від люмінесцентних).
  14. Різні варіанти потужності (можна обрати будь-яку).
  15. Максимальний світловий потік досягається одразу після вмикання.
  16. Високий рівень передачі кольору.

Недоліки LED-ламп (світлодіодних)

  1. Світловий потік, вказаний на упаковці, не завжди відповідає реальній світловіддачі та з часом знижується: у ЛЛ –на 15-37 %, у LED – до 20 %.
  2. Висока ціна: від 80 до 250 грн.
  3. «Не люблять» герметично закриті корпуси та високу вологість.

Кожен сам обирає, якими лампами користуватися, але щоб запобігти віяловим відключенням світла в цей період, потрібно потурбуватися про розвантаження електромереж країни. І не забути про власний гаманець. Заощаджуйте та створюєте свій екодім.

Аліна Брезіцька